Pajero II - orynnowanie... snorkel hand made

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Pajero II - orynnowanie... snorkel hand made

Post autor: PiRoman » pt lip 16, 2010 9:59 pm

No to jadziem...
Zakupiłem komplet elementów orynnowania produkowanych przez cenionego producenta szpeju offroadowego Marley
-kolano 45 stopni sztuk 4 (później wyjdzie dlaczego tyle)
-rura spustowa fi 70(około, nie pamiętam jaki to standard) 2,5 mb

Obrazek
Na tej focie zdjęcie kolana w całości i obciętego na potrzeby wlotu w błotniku i jednej wersji ssawki

Obrazek
Z poliwęglanu o grubości 10 mm (potrzebna spora krawędź do sklejenia) wyrżnąłem owalny plaster i pilnikiem dopasowałem do krzywizn obciętego kolana, im dokładniej tym lepiej

Obrazek
W środku wyciosałem dziurę odpowiadającą kształtowi spłaszczonej lekko rury. Światło pozostaje cały czas to samo i nie powinno zakłócić przepływu luftu

Obrazek
Po nałożeniu na spłaszczoną rurę wyglądało to tak

Obrazek
A po dołożeniu obciętego kolana na sucho tak

Obrazek
Przejdźmy do autka... Ostatnia krypciocha :)21

Obrazek
Trasujemy dziurę na przeciwko otworu w nadkolu, ja starałem się nie wejść na podłużne przetłoczenie błotnika a jednocześnie najniżej jak się dało. Było to mały błąd, o czym później.

Obrazek
I tym sposobem wykonaliśmy połowę roboty rdzy, która pewnie i tak kiedyś wpieprzy ten błotnik :roll:

Obrazek
Od wewnątrz trzeba wymontować oryginalny element cyckający powietrze, jest to przykręcone na śrubkę i nakrętkę M6... Mi cały zabieg udało się wykonać po wydłubaniu kierunkowskazu...

Obrazek
Dziura jest, jak widać wyrżnięta idealnie... Na szczęście istnieją różne akcesoria do wykańczania krawędzi...

Obrazek
Np takie. przez przyklejeniem tego pomalowałem krawędź farbą. koniecznie w miętowym kolorze, inne nie robią.

Obrazek
I zaczęło po ludzku wyglądać... :)12

Obrazek
Od strony komory silnika też otwór powiększyłem. Między innymi dlatego, że ciut niżej mogłem umieścić wlot na zewnątrz i
prawie zmieściła by się giętka rura. Rzezałem na dwa razy.

Obrazek
Z linii akcesoriów Jacky wybrałem rurę giętką 06621 i reduktor 06585

Obrazek
Niebieskie... :)21

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Po montażu wygląda to tak. Najpierw na skróconą do około 3 cm i lekko roztrąbkowaną rurę wlotu nasunąłem gumowy kołnierz od giętkiej rury i skręciłem opaską. Jako uszczelnienie nawinąłem jedną warstwę taśmy samowulkanizującej stosowanej do izolowania przewodów w warunkach wilgotnych. Następnie z drugiej strony kołnierza wkręciłem gietką rurę, kołnierz ma taki niby gwint i też ścisnąłem opaską. Nie trzyma to idealnie i dlatego wykręciłem rurę i wkręciłem ponownie nakładając pistoletem silikon sanitarny i trzyma. Cała operacja wykonana przez dziurę po kierunkowskazie, rzuciłem kilka ciepłych słów przy tej pracy, ale jest to wykonalne. Giętka rura jest troszkę za długo i trzeba ją obciąć po przymiarce. Montując rurę do reduktora, warto wsadzić tam wąski kawałek rury spustowej z resztek rynny. Usztywnia to kołnierz i dopiero zakładamy redukcję i opaski.... I silikon na gwint kołnierza, z tej strony też.

Teraz mocowanie rur do nadwozia. W moim przypadku nie planowałem budowy pancernej wersji snerkela, zależało mi za to na jako takiej estetyce

Obrazek
Wymyśliłem to
Na górze pokazane kompletne złącze z akcesoriów pneumatyki przemysłowej dla przewodów sztywnych fi 6
Poniżej takie samo rozkręcone
Jeszcze niżej widać co obciąłem i co mi zostało

Obrazek
Obcięty gwint przykręciłem do rury śrubką czwórką z łbem wpuszczanym na kluch imbusowy od wewnątrz zakładając dużą podkładkę i nakrętkę samokontrującą.

Obrazek
Montaż do nadwozia z wykorzystaniem nitonakrętki fi 6

Obrazek
Po zaciśnięciu wygląda ona tak

Obrazek
Do nitonakrętki przykręciłem nakrętkę złącza pneumatycznego. Dobrałem śrubę M6 z obniżonym łbem walcowym na klucz imbusowy. Musiałem stoczyć łeb do wymiaru poniżej 9mm, taki wymiar wewnętrzny ma nakrętka złącza pneumatycznego. Przykręcamy to z luzem pozwalającym na w miarę swobodne obracanie mosiężną nakrętką. Żeby nam się to nie wykręcało, śrubę M6 wkręciłem na jakiś klej.

Obrazek

Obrazek
Po zamocowaniu rury wyszło tak

Obrazek
Znów z PC 10 mm wyciąłem kółko i wkleiłem w kolano

Obrazek
Następnie w miejscu wybranym po dopasowaniu na aucie wyciąłem otwór otwierający to kolano na około połowę obwodu
Warto sobie to przymierzyć na aucie, bo słupek jest pochylony w dwóch płaszczyznach i otwór ten nie będzie osiowo np w stosunku do "szwu" kolana. Kominek ma być kurna prosto :)21

Obrazek
Dalej rzeźba z cyrklem, linijką wyrzynarką... Co kto lubi, taka radosna twórczość i wyszło takie cuś...

Obrazek

Obrazek
Wszystkie elementy kleiłem klejem K2... Kurewsko mocny, próbkę pies nosi w zębach po osiedlu już dwa tygodnie i znecamy się nad nią regularnie. Tym samym klejem zalecam skleić ze sobą miejsca połączeń poszczególnych elementów na samochodzie (rury, kolana itp) silikon puszcza a tajemnica wytrzymałości tego hmmm... :roll: snorkela tkwi w jego sztywności jako całość... Ja mocowałem w dwóch punktach na błotniku i dwóch na słupku. Na pewno będzie ładniejszy, gdy do wycięcia elementów kominka i kolana w błotniku użyjemy lasera lub frezarki. Ja dysponowałem narzędziami ręcznymi.

Czas pracy to powiedzmy 8h z czasem schnięcia itp
Budżet to ze 3 stówki z farbą, ja zastosowałem farbę w aerozolu Motipa do zderzaków. jest elestyczna i dedykowana do tworzyw sztucznych. Przed malowaniem matowałem i odtłuszczałem.

A na autku wygląda tak...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Re: Pajero II - orynnowanie... snorkel hand made

Post autor: PiRoman » pt lip 30, 2010 9:55 pm

I jeszcze ciasteczko...
Jak osadzić nitonakrętkę nie mając nitownicy do nich?

Obrazek

O tak... W nitonakrętkę wkręcamy długą śrubę o odpowiednim dla niej fi. Przed tym nakręcamy nakrętkę zwykłą i ze dwie-trzy podkładki. Teraz całość wsadzamy w przygotowany otwór i "odkręcamy" kluczem nakrętkę. Śruba ściska nitonakrętkę i gotowe... Trochę upierdliwe, ale przy odrobinie wprawy i na małą skalę wykonalne. Ten numer wychodzi raczej tylko z miękkimi, aluminiowymi nitonakrętkami... Ja nie próbowałem ze stalowymi, może kiedyś...
:)21

erpe_roman

Awatar użytkownika
RL_LOL

Post autor: RL_LOL » pt lip 30, 2010 10:19 pm

paskudne :)21
ale gratuluje pomyslowosci i samozaparcia. aha moim zdaniem wlot powietrza jest za maly, ale ja sie nie znam.

Awatar użytkownika
Dragunov

Kontaktowanie:

Post autor: Dragunov » pt lip 30, 2010 11:02 pm

też chciałem w ten sposób zadziałać - ale z wykorzystaniem dostępnych kominków gotowych - tylko ja to jednak schowam pod błotnik - przyroda mniej zdejmuje a pod blachą swobodnie wyginać elastyczne przewody

a pod stalowe nitonakrętki miałem (w płaskim) gotowe otwory - jakież było moje zdziwienie jak udało się bez bólu za pierwszym podejściem osadzić to na stałe w otworze :)
no limits,no rules,no roads
4runner 1st gen. '88

Awatar użytkownika
Paszczak

Post autor: Paszczak » pt lip 30, 2010 11:25 pm

gratuluję samozaparcia i pomysłowości.... oraz czasu :)21

nie lepiej takie cuś i tańsze bo 199zł :)21

http://allegro.pl/item1107356177_snorke ... _rav4.html

albo

http://allegro.pl/item1158524135_snorke ... ajero.html

albo za taką samą kwotę, czyli 300zł
Obrazek

??
spoko luzik
www.wawa4x4.pl

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » sob lip 31, 2010 8:22 am

Zastanawiałem się nad tymi z linków ale... Na pierwszy rzut oka to nie do końca będzie tak o sobie pasowało do Pajero. W tym błotniku jest zbiornik płynu do spryskiwaczy reflektorów i jak dla mnie to wejście w błotnik by z nim kolidowało.
Spójrzcie o tu:
Obrazek Oni to przewidzieli...
Co kosztów (chociaż nie one były najistotniejsze) to prawdopodobnie do obu trzeba sobie skompletować przyłącze i mocowania, bo w zestawie raczej nie ma. W tym twierdzeniu opieram się na tym, ze Pan Sprzedawca od snorkela na dywanie nie odpowiada na maile z zapytaniami a telefonicznie spuszcza na drzewo przy zbyt wnikliwych pytaniach. A wyglądają, moim zdaniem, tak samo gówniano jak mój.

No i macie rację... w kominku zmienię kratkę :oops: nie miałem nic gotowego na stanie, a ta wygląda tak se... No i zaszpachluję szczelinę pod pokrywką daszka... :)13

erpe_roman

maro21

Post autor: maro21 » sob lip 31, 2010 11:53 am

Widziałem dziś na żywo ( mijaliśmy się na ulicy ) wygląda nieźle . Powiem szczerze ,że samurajowi zafundowałem snorkel hand made , ale przy l200 już trochę nie wypadało i kupiłem w małych pieniądzach safari i mam z głowy .
samurai `91 1.3 30"MT do błocenia
mitsu l200 do podróżowania

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » sob lip 31, 2010 2:13 pm

Miałem taki: http://moto.allegro.pl/item1155188138_m ... _wawa.html
Pasował idealnie, bardzo trwały... Z montażem nie było najmniejszego problemu... Tyle że ja płaciłem 550zł... :)11
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » sob lip 31, 2010 11:40 pm

No ten jest nie zły. Nie wpadłem na niego.

erpe_roman

Awatar użytkownika
BoobeR
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BoobeR » ndz sie 01, 2010 5:21 pm

Kawał roboty. A jak się spisuje? Jak mu ostro dajesz to nie brakuje powietrza?

A mi chyba pozostaje tylko ręczna robota... Mam z 99 z przetłoczeniami błotników... żaden cholera nie pasuje. Chyba nie robili snorkli do modeli po liftingu...
Piotrek (BoobeR)
Pajero 1999 3.5V6 gaz, 2" UP, BFG AT 32", winda, snorkel, lampeczki...

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz sie 01, 2010 7:14 pm

BoobeR pisze:Kawał roboty. A jak się spisuje? Jak mu ostro dajesz to nie brakuje powietrza?

A mi chyba pozostaje tylko ręczna robota... Mam z 99 z przetłoczeniami błotników... żaden cholera nie pasuje. Chyba nie robili snorkli do modeli po liftingu...

robili
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz sie 01, 2010 7:23 pm

Jedzie wg mnie normalnie, oddechu mu nie brakuje. Mankamentem jest to, że zasysa wszystkie liście jakie sie do niego przytulą no i upierdliwa ewentualna wymiana żarówki w prawym reflektorze, trzeba odkręca tylni lewy wachacz. Dodatkową cechą jest to, że z tym kominkiem świergoli jak samochód Smoka Wawelskiego... :)21 Za to mechanicznie jest mocniejszy niż zakładałem, wczoraj czochrałem auto na spacerze po sporych krzaczorach i nawet gałęzie grubosci przedramienia nie zerwały go... Pewnie sie mocno nie upierały... :lol:

erpe_roman

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz sie 01, 2010 7:40 pm

mój po założeniu rynny wyraźnie się zrobił mocniejszy :)21
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » pt sie 06, 2010 7:11 pm

PiRoman pisze:W tym błotniku jest zbiornik płynu do spryskiwaczy reflektorów i jak dla mnie to wejście w błotnik by z nim kolidowało.
Dlatego do tej wersji musisz mieć snorka dłuższego, tzn tego, co do błotnika wchodzi bardziej z przodu. Wtedy nie koliduje.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pt sie 06, 2010 7:38 pm

Romek, jedno pytanko. Gdzie kupiłes to badziewie do wykanczania otworow albo o co pytac i gdzie ? Mam do wywalenia otwor w budzie i zalezy mi na tym zeby nie pociąc przewodow od razu. Wiem ze elektrycy takie kupują jak puszczają kable przez blache. Tylko gdzie kupują i jak to sie nazywa ?

Awatar użytkownika
BoobeR
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BoobeR » sob sie 07, 2010 10:01 pm

gebels pisze:
BoobeR pisze:Kawał roboty. A jak się spisuje? Jak mu ostro dajesz to nie brakuje powietrza?

robili
??? Jakaś podpowiedź please ???
Bo naprawdę nie mogę znaleźć nic gotowego...

Dzięki
Piotrek (BoobeR)

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » sob sie 07, 2010 10:05 pm

Kajen pisze:Romek, jedno pytanko. Gdzie kupiłes to badziewie do wykanczania otworow albo o co pytac i gdzie ? Mam do wywalenia otwor w budzie i zalezy mi na tym zeby nie pociąc przewodow od razu. Wiem ze elektrycy takie kupują jak puszczają kable przez blache. Tylko gdzie kupują i jak to sie nazywa ?
Nie wiem, gdzie kupują elektrycy, nie mam z nimi nic wspólnego... :)21 ... Ja kupiłem w "żelaznym" we Wrocławiu. Szukaj pod hasłem zabezpieczenie krawędzi, uszczelki itp. A gdybyś potrzebował coś bardziej pancernego, to w sklepach z manelami do ciężarówek są uszczelki do drzwi. Ja widziałem z taką wargą, którą można odciąć a sama guma jest zbrojona w środku drutem. Jak chcesz, to Ci fotę strzelę jutro.

erpe_roman

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz sie 08, 2010 11:34 am

BoobeR pisze:
gebels pisze:

robili
??? Jakaś podpowiedź please ???
Bo naprawdę nie mogę znaleźć nic gotowego...

Dzięki
TJM Airtec

http://www.pajero4x4.ru/fgallery/displa ... 1447&pos=1
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz sie 08, 2010 11:37 am

Romuś aleś sobie spaskudził auto :-? Nie prościej i ładniej było by z chińską kopią Safari ??
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
harcownik1979g

Post autor: harcownik1979g » ndz sie 08, 2010 12:56 pm

Nie prościej i ładniej było by z chińską kopią Safari ??

A gdzie taką podróbę kupić i ile kosztuje
FIAT 600 ( czerwony pierdziel )

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » ndz sie 08, 2010 1:07 pm

Eskapada pisze:Romuś aleś sobie spaskudził auto :-? Nie prościej i ładniej było by z chińską kopią Safari ??
Nie, nie pobrudziłbym się tak przy robocie... :)21

erpe_roman

Awatar użytkownika
BoobeR
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BoobeR » wt sie 10, 2010 7:26 am

Dzięki, zaraz poszukam...
Piotrek (BoobeR)

Awatar użytkownika
radzik071

Kontaktowanie:

Post autor: radzik071 » czw maja 05, 2011 4:15 pm

też zrobiłem z rynien "marley"
Może komuś się przyda:
ObrazekObrazekObrazek
Kominek zrobiony z dekielka z felgi :)13

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw maja 05, 2011 8:43 pm

Twój jakoś w całości wygląda a Romka wygląda jak idź stąd nie wracaj

:)21

Ale to pikuś jak plotka z poligonu się sprawdzi to Romuś będzie miał auto w takich barwach, że nikt nie zauważy owej instalacji przeciwdeszczowej

:)20
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » czw maja 05, 2011 9:15 pm

Nie, no,... ja proszę-kupcie w tych pieniądzach snorka , co się nie złamie na byle gałęzi-da się, jak policzycie całą rzeźbę-i przyjemnie użytkujcie... :)2 :)21 To, co pokazujecie to na 1-szym drzewie złamałem.... :)3 Za niecałego tysiaka macie niezniszczalny komplet ( nie dotyczy taranowania drzew)-polecam....
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”