Montaz trzeciego pasa z tylu

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

zielony_rog

Montaz trzeciego pasa z tylu

Post autor: zielony_rog » pt sie 27, 2010 10:35 am

Pytanie moze malo offroadowe, ale coz :) Czy da sie zamontowac trzeci pas bezpieczenstwa dla tylnej "kanapy" w Pajero, ktore fabrycznie ma tam tylko 2 pasy? Mam na mysli zwykly pas idacy przez brzuch i piers, nie tylko brzuszny.
...gonimy kroliczka...

Awatar użytkownika
BigYeti

Re: Montaz trzeciego pasa z tylu

Post autor: BigYeti » pt sie 27, 2010 12:54 pm

Też jestem ciekawy odpowiedzi.
Mam trójkę dzieci, trzy foteliki, ale tylko dwa pasy z tyłu do których te foteliki da się przymocować :(
było Pajero II 2.5TDi '93 Long (V44)
jest Pajero II 2.8TDi '98 Long (V46)

zielony_rog

Post autor: zielony_rog » pt sie 27, 2010 9:16 pm

U mnie to samo, dzieciarnia :) Trzy pasy z tylu musza byc. Podobno sa firmy robiace takie rzeczy - jak sie przekwalifikowywalo auto z kratka na osobowe, czasem trzeba bylo montowac pas. Nie wiem, czy nadal tak jest, ale pewnie tak. Tylko ze jakos nie moge nic znalezc.
...gonimy kroliczka...

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » pt sie 27, 2010 9:21 pm

a króciak nie jest przypadkiem 4ro osobowy? i nie przewidziano 5tego pasa
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

zielony_rog

Post autor: zielony_rog » pt sie 27, 2010 10:02 pm

Krociak moze i jest, ale ja mysle o dlugim, a ten na pewno jest fabrycznie 5-osobowy.
...gonimy kroliczka...

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob sie 28, 2010 7:09 am

Najprościej będzie zrobić zwykły pas biodrowy, solidnie zamocować do podłogi, powzmacniać itp... Przy odpowiedniej konstrukcji fotelika taki pas w zupełności wystarcza (przy założeniu, że dziecior jest jeszcze mały i jeździ w foteliku z wbudowanymi pasami a nie na podstawce). Pas 3punktowy wymaga raczej montażu górnej części gdzieś do dachu albo do słupka i później przelotki i tak pod dachem/nad fotelem... Jakoś tego w prosty sposób nie widzę, niemniej trzeba by się było z bliska przyjrzeć onaniście i podumać.
W parchu mam zamocowane fotele z - o zgrozo! :)21 - pajero właśnie (te z 3 rzędu chyba), takie składane na boki. Cofnąłem je, dzięki czemu jest baaardzo dużo miejsca dla pasażerów - przy wzroście 190cm komfortowo się podróżuje. Po złożeniu jednego/dwóch mamy sporo miejsca na ew. ponadgabaryty. Tymczasowo, gdy zajdzie konieczność, fotelik mocuję do tego składanego fotela pasem transportowym. Przy solidnym montażu fotela do podłoża i błotnika (wzmocnienie, śruby itp) jest to raczej bezpieczne rozwiązanie. Pas nie ma możliwości ześlizgnąć się przy dachu itp. Może tak pokombinuj?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”