brak mocy, gasnie - Pajero 2.5 bez intercoolera

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

grooooby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

brak mocy, gasnie - Pajero 2.5 bez intercoolera

Post autor: grooooby » sob paź 09, 2010 9:22 pm

witam,
jestem swiezy na tym forum, mam nadzieje ze nie powtarzam zadnego watku, staralem sie przejrzec,

mam taki problem z Pajero 2.5 bez intercoolera, podczas jazdy gdy wcisne pedal gazu do oporu Pajero przestaje przyspieszac, traci moc, zwalnia, a w efekcie gasnie, gasnie rowniez gdy jade chwile z wcisnietym sprzeglem, obroty gwaltownie spadaja, samochod gasnie, dodatkowym objawem jest fakt iz nie pojedzie wiecej niz 80 km/h, opony mam A/T 31',

pierwsze co wymienilem wszystkie filtry, bo podejrzenie padlo na zapchany filtr paliwa, i przez chwile byla pewna poprawa, samochod rozpedzil sie nawet do 90km/h, ale gdy tylko pedal gazu znalazl sie "w podlodze" samochod traci moc, zwalnia, na koniec gasnie,

macie moze jakis pomysl?

Awatar użytkownika
ernil

Re: brak mocy, gasnie - Pajero 2.5 bez intercoolera

Post autor: ernil » ndz paź 10, 2010 1:01 pm

Zapowietrzający się układ paliwowy.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

grooooby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grooooby » ndz paź 10, 2010 3:54 pm

no wlasnie przy wymianie filtra paliwa byl odpowietrzany, no nic sprobuje jeszcze poszukac

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz paź 10, 2010 4:18 pm

Litości... Co z tego, że był? Przecież to nie znaczy, że się nie zapowietrza, prawda? Jeżeli jest jakaś nieszczelność w układzie to łapie powietrze i będzie miał takie objawy. Mogą być inne przyczyny, ale tę wyeliminować należy w pierwszej kolejności.
Podaj paliwo do pompy z bańki i zobacz czy nadal będzie się tak zachowywał. Przypominam, że powrót wsadź do tej samej bańki.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

grooooby
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: grooooby » ndz paź 10, 2010 9:21 pm

piszac "sprobuje jeszcze poszukac" mialem na mysli tych nieszczelności w ukladzie paliwowym, test z bańką moze o tyle nie wypalic, ze na postoju nie ma z reguly objawow, dopiero podczas jazdy

dzieki za pomoc, jutro biore sie do sprawdzania

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn paź 11, 2010 6:54 am

Litości po raz drugi - a co stoi na przeszkodzie przejechać się z bańką w samochodzie?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
druciarz

Post autor: druciarz » pn paź 11, 2010 6:48 pm

co to w ogole za stwierdzenie ze "byl odpowietrzany" ?

polaff

Post autor: polaff » wt paź 12, 2010 12:01 pm

grooooby pisze:piszac "sprobuje jeszcze poszukac" mialem na mysli tych nieszczelności w ukladzie paliwowym, test z bańką moze o tyle nie wypalic, ze na postoju nie ma z reguly objawow, dopiero podczas jazdy

najprościej...

Zrób tak jak ja połącz filtr paliwa z pompą przeźroczystym przewodem i wszytsko się wyjaśni. Mój nie gasł, dość ładnie odpalał i nic się nie działo oprócz utraty mocy, no może raz zgasł bez powodu...

wymiana przewodu wyjaśniła wszystko - jeden wielki boooombel
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » sob paź 16, 2010 7:40 pm

polaff pisze:
grooooby pisze:piszac "sprobuje jeszcze poszukac" mialem na mysli tych nieszczelności w ukladzie paliwowym, test z bańką moze o tyle nie wypalic, ze na postoju nie ma z reguly objawow, dopiero podczas jazdy

najprościej...

Zrób tak jak ja połącz filtr paliwa z pompą przeźroczystym przewodem i wszytsko się wyjaśni. Mój nie gasł, dość ładnie odpalał i nic się nie działo oprócz utraty mocy, no może raz zgasł bez powodu...

Cisnie mi sie stwierdzenie "a nie mowiłem" ;) Ten układ paliwowy w pajero jest za*ebisty. I nie ma reguły kiedy padnie. Wiem cos o tym bo troche sie wylezałem pod autem zanim doszedłem co i jak.

polaff

Post autor: polaff » sob paź 16, 2010 8:27 pm

Kajen pisze:
polaff pisze:

najprościej...

Cisnie mi sie stwierdzenie "a nie mowiłem" ;) Ten układ paliwowy w pajero jest za*ebisty. I nie ma reguły kiedy padnie. Wiem cos o tym bo troche sie wylezałem pod autem zanim doszedłem co i jak.

Ci powiem...

Twoja wizja była najmniej dotkliwa z opcji które miałem do wyboru więc od niej zacząłem ;)
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » ndz paź 17, 2010 6:03 pm

Zrobiłes tak jak Ci mowiłem ? W sumie to mogłem mowic dziwnie, taką impreze miałem nad morzem ze popłynąłem całe dwa dni. Ogolnie rzeznia ale układ paliwowy da sie naprawic za 100 pln wliczając cene nowego filtra

polaff

Post autor: polaff » ndz paź 17, 2010 7:20 pm

Kajen pisze:Zrobiłes tak jak Ci mowiłem ? W sumie to mogłem mowic dziwnie, taką impreze miałem nad morzem ze popłynąłem całe dwa dni. Ogolnie rzeznia ale układ paliwowy da sie naprawic za 100 pln wliczając cene nowego filtra
no chyba, że tak jak ja masz smoka do wymiany ew. zbiornik paliwa
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn paź 18, 2010 8:13 am

Smoka tez da sie zreanimowac w tej cenie. Trzeba tylko poszukac kumatego spawacza operujacego sprawnie palnikiem acetylenowo-tlenowym i wstzwic nowe rurki na mosiądz. Trzeba uwazac tylko na izolatory przewodow przy tej operacji.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn paź 18, 2010 8:22 am

W k160 wstawiałem rurki od ciągnika jakiegoś migomatem, nie wiem z czego są te zbiorniki w pajero :wink:
Najlepiej wstawić zwykły króciec bez sitek-sritek do baku, zakuwana końcówka pod holenderek na górze i jeden kawałek węża również zakuwany aż do odstojnika i przez tenże do filtra. Syf zapcha odstojnik, co łatwo kontrolować i do czego dostęp jest banalny. Przy okazji zrobić rewizję nad bakiem w podłodze bagażnika.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

polaff

Post autor: polaff » pn paź 18, 2010 8:28 am

Kajen pisze:Smoka tez da sie zreanimowac w tej cenie. Trzeba tylko poszukac kumatego spawacza operujacego sprawnie palnikiem acetylenowo-tlenowym i wstzwic nowe rurki na mosiądz. Trzeba uwazac tylko na izolatory przewodow przy tej operacji.
@kajen; @ernil - uważajcie z takimi radami bo to zakrawa na druciarstwo - zaraz się komuś narazicie...

Jak dla mnie spoko pomysł i chyba go zastosuje bo szczerze mówiąc nie sądze bym znalazł dobrą używkę - jedną juz kupiłem i po porządnym oczyszczeniu okazało się że to siwe błoto na smoku to ....

... poxilina, którą wklejono rurki... :)21 :)21 :)21
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn paź 18, 2010 8:32 am

Druciarstwo powiadasz...? :roll:
Druciarstwo to pińcet połączeń na opaskach ślimakowych powstałych w wyniku łatania zgnitych przewodów metalowych kawałkami sparciałego węża gumowego o nieodpowiedniej średnicy za redukcję używając długopisów. To jest druciarstwo :)21
Dodam jeszcze, że odstojnik naturalnie trzeba zanabyć w tym samym sklepie ciągnikowym albo ciężarówkowym i zamontować go pod maską.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

polaff

Post autor: polaff » pn paź 18, 2010 8:36 am

ernil pisze:Druciarstwo powiadasz...? :roll:
Druciarstwo to pińcet połączeń na opaskach ślimakowych powstałych w wyniku łatania zgnitych przewodów metalowych kawałkami sparciałego węża gumowego o nieodpowiedniej średnicy za redukcję używając długopisów. To jest druciarstwo :)21
Dodam jeszcze, że odstojnik naturalnie trzeba zanabyć w tym samym sklepie ciągnikowym albo ciężarówkowym i zamontować go pod maską.
nie no... :)21

a odstojnik nie może być ten co przy filtrze japońce zamontowali? ten nie wystarczy?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » pn paź 18, 2010 8:47 am

Jak tankujesz tylko super-onan-turbo-power-diesel z dystrybutora to może i starczy. Aczkolwiek jak masz taki przeźroczysty odstojnik to widać od razu co się dzieje, lepiej wyłapuje cząstki stałe (oszczędzasz filtr - dbasz o środowisko :)21 ), na mrozie widzisz czy paliwo to jeszcze płyn czy też krem do rąk itp itd... Poza tym taki odstojnik jest dużo większy od tego filtrowego a to oznacza, że lenistwo będzie wielkie z uwagi na rzadkość czyszczenia :wink:
Poniżej fotka odstojnika, przy okazji można zobaczyć co to jest zakuty wąż :)21
Aha - zakuwa się takie rzeczy w sklepach z hydrauliką do koparek na przykład.
Obrazek
XTZ 750
Outback EJ25 MT

polaff

Post autor: polaff » pn paź 18, 2010 9:06 am

ernil pisze:Jak tankujesz tylko super-onan-turbo-power-diesel z dystrybutora to może i starczy. Aczkolwiek jak masz taki przeźroczysty odstojnik to widać od razu co się dzieje, lepiej wyłapuje cząstki stałe (oszczędzasz filtr - dbasz o środowisko :)21 ), na mrozie widzisz czy paliwo to jeszcze płyn czy też krem do rąk itp itd... Poza tym taki odstojnik jest dużo większy od tego filtrowego a to oznacza, że lenistwo będzie wielkie z uwagi na rzadkość czyszczenia :wink:
Poniżej fotka odstojnika, przy okazji można zobaczyć co to jest zakuty wąż :)21
Aha - zakuwa się takie rzeczy w sklepach z hydrauliką do koparek na przykład.
Obrazek
Ci powiem sugestie całkiem do mnie przemawiają choc tankuje tylko super hiper najlepsze paliwo w końcu zyje w kraju szczęśliwości i uczciwości:)
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » śr paź 20, 2010 12:31 am

Nie pitolcie. I tak jestem druciarz nad druciarze bo pociagnąłem nowy przezroczysty elastyczny przewod prosciutko od baku do filtra. Omijając te bezsensowne korodujące rurki z milionem połaczen gumka-rurka, rurka-gumka, gumka-rurka. Ale nie wywaliłem ich bo nie było by sie gdzie czepic trytytkami :)21 Przynajmniej widze gdzie łapie powietrze. A tak btw. Ktos wie od czego podebrac kontrolke rezerwy odpalająca zołtą kontrolke na obrotomierzu ? Przelutowac z czegokolwiek od diesla ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”