przelożenia w mostach?
Moderator: Kosiarz
przelożenia w mostach?
Witam i pozdrawiam posiadaczy pajero. Wiem że na pewno gdzieś kiedyś o tym bylo ale jakby ktoś byl tak mily i podal mi jakie przelożenia w mostach ma pajero II. A w sczególności w wersji 2.5TD i 2.8TD z góry dziękuje.
Ludzie o wiele częściej waliliby się młotkiem w palec,
gdyby ból występował dopiero po roku
Re: przelożenia w mostach?
Użyj szukajki.
http://www.outerlimits4x4.com/viewtopic.php?f=4&t=23638
http://www.outerlimits4x4.com/viewtopic.php?f=4&t=23638
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Wszystko jest na tabliczkach pod maską. Koledzy mnie niedawno oświecili 

PAJERO 2,6 88r KRWISTY
Wielkie dzięki ale czegoś tu nie rozumiem wynika bowiem że slabszy silnik 2.5TD (4.625) ma szybsze przelożenia niż mocniejszy 2.8DT (4.875) czy ktoś móglby mi to wyjaśnić?
Skoro 2.8 ma wolniejsze przelożenia a mimo to rozwija większom prędkość max. domyślam się że 2.8 ma inne przelożenia na skrzyni biegów i tu mam następne pytanie czy skrzynie z 2.5 pasują do silnika 2.8itp.? może ktoś motal?
Z tego co pamiętam to skrzynie z 2,5 do 2,8 nie pasują. Tak samo automaty do manuali.
etam4x4rd pisze:Skoro 2.8 ma wolniejsze przelożenia a mimo to rozwija większom prędkość max. domyślam się że 2.8 ma inne przelożenia na skrzyni biegów i tu mam następne pytanie czy skrzynie z 2.5 pasują do silnika 2.8itp.? może ktoś motal?

2.5 ma: 4.636(krótki), 4.875(krótki/długi), 5.285(długi)
2.8 ma: 4.636(krótki), 4.9(długi)
a przełożenia skrzyni biegów masz w kwitach w przyklejonych tematach. Same skrzynie są inne i nie pasują z uwagi na różne bloki silników i niezamienne obudowy sprzęgła itd.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
ja mialem manuala i w tej chwili mam automat przełożenie skrzyni trwalo dwa popołudnia i nie wymagało przeróbekHeilsberg pisze:Z tego co pamiętam to skrzynie z 2,5 do 2,8 nie pasują. Tak samo automaty do manuali.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
A to ciekawe. Ja osobiście skrzyni nigdy nie przekładałem, ale z wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów wynikało, że są jakieś różnice w grubości wałków czy coś i że nie podchodzi.
A może w jedynkach podchodzi a w dwójkach nie? Nie wiem sam. Ale jak się ostatnio zastanawiałem (mając w perspektywie remont skrzyni manuala) to koledzy mnie informowali, że automat nie podejdzie. Nawet mnie to martwiło bo używany automat łatwiej kupić.
A może w jedynkach podchodzi a w dwójkach nie? Nie wiem sam. Ale jak się ostatnio zastanawiałem (mając w perspektywie remont skrzyni manuala) to koledzy mnie informowali, że automat nie podejdzie. Nawet mnie to martwiło bo używany automat łatwiej kupić.
łatwiej i taniej a przekładka jest bezproblemowa.Heilsberg pisze:A to ciekawe. Ja osobiście skrzyni nigdy nie przekładałem, ale z wypowiedzi bardziej doświadczonych kolegów wynikało, że są jakieś różnice w grubości wałków czy coś i że nie podchodzi.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Wałki nie podejda motając reduktor ss z automata do manuala es. Reszta tak jak pisze polaff.
rozumiem że reduktory też mogą mieć różne przelożenia a mnie chodzi o to aby skonfigurować najwolniejsze przelożenia w mostach z najwolniejszym reduktorem i możliwie najwolniejszą skrzynią biegów ale z silnikiem 2.8TD czy jest to możliwe czy nie ?