Jestem w trakcie przywracania Pajero do życia. Mam w związku z tym kilka pytań:
Pajero II gen. 2,5TDI, SS manual, krótki
Zawieszenie - padnięte. Zdecydowałem się na amortyzatory Dobinsons i sprężyny na tył tej samej firmy, model C43-097, powinny dojść lada dzień. Teraz sprawa drążków. Czy jak wsadzę OME to będzie to razem grało? Drążki Dobinsons kosztują o wiele więcej od OME, więc zastanawiam się nad tymi drugimi. Chyba że szanowni Forumowicze mają jakiś inny pomysł, np TJM-XGS, Rockcrawler etc.
Blokada tylnego mostu - nie działa. Kompresor odnaleziony, pracuje po podaniu napięcia, ale blokada nie działała do tej pory. Naprawiono zerwaną wiązkę do czujnika, więc teoretycznie teraz kontrolka powinna pokazywać stan blokady. Czy jest dodatkowy czujnik wykrywający położenie dźwigni reduktora i zezwalający na załączenie blokady? Jeśli jest i jest walnięty, lepiej go naprawiać czy można wywalić i zdać się na zdrowy rozsądek? I jeszcze coś - kompresorek daje bardzo małe ciśnienie/podciśnienie, praktycznie po zatkaniu palcem króćców przestaje działać. To normalne?
Podciśnieniowe rozłączanie przednich półosi - prawdopodobnie nie działa. Kontrolki przednich kół migają. Elektrozaworki w trakcie sprawdzania, pytanie - w silniku 4D56 podciśnienie brane jest z vacuumpompy zblokowanej z alternatorem, mam rację? Przywracanie sprawności tego układu jest trudne? Czy warto o to walczyć czy olać i jeździć, bo pewnie pierwszy teren i się wszystko znowu pochrzani?

Dziękuję za rady i sugestie.
Pozdrawiam
Łukasz