Luz na wyjściu ze skrzyni
Moderator: Kosiarz
Luz na wyjściu ze skrzyni
Zauważyłem, że mam luz na tylnym wale napędowym w kierunku góra-dół. Ruszając wałem nie czuję luzu na przegubach, tylko chodzi wałek wychodzący ze skrzyni rozdzielczej. Tam luzu raczej nie powinno być. No i teraz pytanie - co odpowiada za to by tam luzu nie było? Czy jest tam jakieś łożysko i jeśli tak, to czy jest na zewnątrz, czy trzeba rozbierać skrzynię by je wymienić. Wg rysunków do jakich dotarłem, to tam na końcu jest tylko uszczelniacz. Ktoś może miał taki problem i wymieniał co trzeba? O co pytać w sklepie? O ten uszczelniacz właśnie, czy jakieś inne łożysko?
Re: Luz na wyjściu ze skrzyni
Generalnie, przy stanie Twojej wiedzy, pytać o warsztat który Ci to zdiagnozuje. Z tego co ja pamiętam to tam jet wielowypust na który jest wsuwany tylni wał. Jeśli tam jest luz to raczej na wielowypuście. 

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
Jest odwrotnie. Jest otwór wielorowkowy w który wchodzi wielowypust wału. Wydaje mi się, że mała szansa by na tym połączeniu był luz. Ale sprawdzę. Dzięki za odpowiedź.
dotocz i wprasuj tuleję z rowkiem w dupkę skrzyni biegów - luz może tam być jak najbardziej, cena nowej dupki z tuleją cię powali a tylko tak wystepuje jako częsc zamienna
OK, dzięki, teraz mam jasność co do części zamiennych - o to mi chodziło. Zdemontuję wał i zobaczę jak to wygląda.
może masz podobnie jak, tj. ja luz na przegubie wału. Z tego co się orientowałem to wymiana tego to koszt około 280 zł
Teraz: Pajero II, 2.8 TD, 32x11.5r15 BFG MT KM2
Dawniej: Suzuki Vitara cabrio, 91r + LPG
Dawniej: Suzuki Vitara cabrio, 91r + LPG
z reduktora wychodzi wałek z frezami, wał ma gniazdo a zewnętrzna część wchodzi w łożysko ślizgowe (tuleja z rowkiem smarującym )w reduktorze, jak Ci uszczelniacz nie leje to zostaw to, nic się z tym nie będzie działo, sprawdź tylko poduszki skrzyni i reduktora i9 zostaw bo narobisz większego syfu niż to wszystko warte.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Olej nie cieknie, stan sprawdzałem i jest full. Luz nie jest duży i chyba masz rację, że może lepiej tego nie ruszać. Coś mi stuka/skrzypi i tak kolejno szukam przyczyny. Wygląda jednak ta to, że to nie ten luz jest przyczyną (mam już podejrzanych - guma/śruba mocująca budę do ramy lub przednie tuleje tylnego wahacza).