głowica do pajero 1 2,3 TD
Moderator: Kosiarz
głowica do pajero 1 2,3 TD
Witam!
No i okazało się, że nie uszczelka ale głowica padła przy gnieździe zaworowym. No i w właśnie - spawać czy szukać innej - jak szukać to gdzie - coby dobra i tania była. Do silnika 2,3 to tylko głowica od 2,3 czy od 2,5 pasuje?
Pozdrawiam
Witek
No i okazało się, że nie uszczelka ale głowica padła przy gnieździe zaworowym. No i w właśnie - spawać czy szukać innej - jak szukać to gdzie - coby dobra i tania była. Do silnika 2,3 to tylko głowica od 2,3 czy od 2,5 pasuje?
Pozdrawiam
Witek
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Re: głowica do pajero 1 2,3 TD
dobrej i taniej to raczej nie znajdziesz
szukac na allerdogo, na tutejszej giełdzie, czy tam gdzie indziej
na pewno będzie w e-pajero reszte dopowie ci wujek google

szukac na allerdogo, na tutejszej giełdzie, czy tam gdzie indziej

Czwarte serce 

-
Na Allegro byla ostatnio nowa glowica do 2.3, ale nie pamietam ceny.
...gonimy kroliczka...
gebels pisze:dobrej i taniej to raczej nie znajdziesz![]()
szukac na allerdogo, na tutejszej giełdzie, czy tam gdzie indziej![]()
Bardzo rzeczowy post i bardzo mi pomógł. Dzięki wielkie.
Jaki jest sens istnienia forum, które w założeniu skupia ludzi zainteresowanych i obeznanych z tematem, na którym odsyła się do najpopularniejszej wyszukiwarki?
Pozwolę sobie więc ponowić pytanie: czy głowica od 2,5 TD pasuje do silnika o który pytam?
j23 pisze:gebels pisze:dobrej i taniej to raczej nie znajdziesz![]()
szukac na allerdogo, na tutejszej giełdzie, czy tam gdzie indziej![]()
Bardzo rzeczowy post i bardzo mi pomógł. Dzięki wielkie.
Jaki jest sens istnienia forum, które w założeniu skupia ludzi zainteresowanych i obeznanych z tematem, na którym odsyła się do najpopularniejszej wyszukiwarki?
Pozwolę sobie więc ponowić pytanie: czy głowica od 2,5 TD pasuje do silnika o który pytam?
noo gebels... czuj się zje.any

E tam od razu zdżebany - ja po prostu nie mogę się w tym połapać bo laikiem jestem i szukanie w goglach wpuszcza mnie w kanał - dam przykład - znajduję informację, że dla silnika 2,3D (4D55) i 2,3TD (4D55T) pasująca głowica ma symbol MD185922. Więc szukam po symbolu i wychodzi, że jest to głowica do silnika 4D56 i 4D56T a to jest oznaczenie dla 2,5 TD. Tak więc jestem głupszy niż na początku i pytam, po czym słyszę, że mam poszukać w goglach.
Nawiasem mówiąc nie interesuje mnie / nie bawi wywoływanie pyskówek i takich tam jako że szkoda mi na nie czasu.
Pozdrawiam
Witek
Nawiasem mówiąc nie interesuje mnie / nie bawi wywoływanie pyskówek i takich tam jako że szkoda mi na nie czasu.
Pozdrawiam
Witek
z tego co wiem to jest inna w 2,5 ale kolega @kajen miał 2,3 TD i zmieniał na 2,5 wiec może bedzie miał głowice.
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Zanieść do porządnego zakładu co spawają - niech się wypowiedzą. Zresztą tu na forum jest jeden kolega co się takimi tematami para.j23 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Witek
A przede wszystkim poszukać źródła problemu: sprawdzić visko/termostat/pompę wody/chłodnicę wyczyścić - jeśli lamelków mało to wymienić itd. Uszczelkę kupić porządną i dokręcać zgodnie z kwitami za pomocą klucza dynamometrycznego.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
a co myślicie o głowicach regenerowanych do kupienia w całości z wałkiem klawiaturą zaworami itp. z gwarancją i fakturą...?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
zależy za ile kasy? No i zastanawiające mogą być jeszcze warunki owej gwarancji - czy aby nie traci się jej po założeniu głowicy na blok.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Ja sie wypowiem moze na temat regeneracji a w zasadzie spawania takich rzeczy. Dawno juz sobie odpusciłem dwie opcje. Spawanie felg i głowic. W pierwszym przypadku to nie chce miec kogos na sumieniu, w drugim... Loteria...
850 do tysiąca z tym, że nie raz zycie nauczyło mnie, ze jak coś jest mega drogie to wcale nie znaczy, że musi być naprawdę dobreDamnIt! pisze:zależy za ile kasy? No i zastanawiające mogą być jeszcze warunki owej gwarancji - czy aby nie traci się jej po założeniu głowicy na blok.
myślę tu w kontekście mojej głowicy - co prawda jeszcze jej nie obejrzałem, że spodziewam się sporej kaszany juz po samym zdjęciu pokrywy zaworów
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Pytałem o spawanie - profesjonalny zakład stwierdził, że szkoda czasu, więc nie zawracam sobie tym głowy. W moim przypadku najważniejsze jest czy będzie pasowała głowica od 2,5. Póki co wygląda, że tak i w tym momencie rodzi się pytanie: nowa czy regenerowana? Na aledrogo znalazłem nowe produkcji hiszpańskiej tyle, że nie wiem ile one są warte. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym względzie?
Dzięki za zwrócenie uwagi na poszukanie przyczyny awarii - niby oczywiste a jednak może umknąć.
Pozdrawiam
Witek
Dzięki za zwrócenie uwagi na poszukanie przyczyny awarii - niby oczywiste a jednak może umknąć.
Pozdrawiam
Witek
przyczyny - jedna przegrzanie może być miejscowe może nie konieczniej23 pisze:Pytałem o spawanie - profesjonalny zakład stwierdził, że szkoda czasu, więc nie zawracam sobie tym głowy. W moim przypadku najważniejsze jest czy będzie pasowała głowica od 2,5. Póki co wygląda, że tak i w tym momencie rodzi się pytanie: nowa czy regenerowana? Na aledrogo znalazłem nowe produkcji hiszpańskiej tyle, że nie wiem ile one są warte. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym względzie?
Pozdrawiam
Witek
jeśli chodzi o nowe to weź pod uwagę, że kupujesz gołą głowicę

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
nie wiem gdzie ty pytałeś ale w Kraku jest jedna firma która robi głowice (spawa, frezuje, wymienia gniazda i prowadnice), znam auta które od b.dawna na tym śmigają i problemu nie ma, inna sprawa że czasami się nie opłaca regenerować bo wychodzi tyle co całaj23 pisze:Pytałem o spawanie - profesjonalny zakład stwierdził, że szkoda czasu, więc nie zawracam sobie tym głowy. W moim przypadku najważniejsze jest czy będzie pasowała głowica od 2,5. Póki co wygląda, że tak i w tym momencie rodzi się pytanie: nowa czy regenerowana? Na aledrogo znalazłem nowe produkcji hiszpańskiej tyle, że nie wiem ile one są warte. Ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym względzie?
Pozdrawiam
Witek
Czwarte serce 

Do polaff: połapałem się z tą nową głowicą, że ona goła jest ale dzięki za zwrócenie uwagi. Przegrzanie jako przyczyna jest bardzo prawdopodobna - kiedy brałem miśka miał mało płynu - gościu twierdził, że przegapił, bo na naczynie patrzył - może i tak było, może nie - teraz nie istotne. Myślę, żeby zamiast wisko wsadzić dotoczony element, żeby wentylator na sztywno chodził - może to nie finezyjne ale pewniejsze i trwalsze.
Co do firmy to ta o której mówię ma filię w min. Krakowie a główna siedzibę w Nieszawce k. Torunia, działają kupę czasu i mają dobrą opinię. Ktoś tu już pisał - loteria - może chodzić lata ale nie koniecznie a ja wolę uniknąć przykrych niespodzianek.
Póki co dzięki za pomoc.
Witek
Co do firmy to ta o której mówię ma filię w min. Krakowie a główna siedzibę w Nieszawce k. Torunia, działają kupę czasu i mają dobrą opinię. Ktoś tu już pisał - loteria - może chodzić lata ale nie koniecznie a ja wolę uniknąć przykrych niespodzianek.
Póki co dzięki za pomoc.
Witek
nie spinaj wisko bo wjazd do wody może kiepsko sie zakończyć....j23 pisze:Do polaff: połapałem się z tą nową głowicą, że ona goła jest ale dzięki za zwrócenie uwagi. Przegrzanie jako przyczyna jest bardzo prawdopodobna - kiedy brałem miśka miał mało płynu - gościu twierdził, że przegapił, bo na naczynie patrzył - może i tak było, może nie - teraz nie istotne. Myślę, żeby zamiast wisko wsadzić dotoczony element, żeby wentylator na sztywno chodził - może to nie finezyjne ale pewniejsze i trwalsze.
Póki co dzięki za pomoc.
Witek
Co do nieszawski to skąd jesteś kolego

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Okolice Aleksandrowa Kujawskiego
rejestracje na CAL są najbardziej wqr... na jedynce z możliwychj23 pisze:Okolice Aleksandrowa Kujawskiego

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
He he a czemuż to CALifornia Cię irytuje? Co do spotkania to nie wykluczam, ale póki co muszą doprowadzić swój czołg do ładu.
Pozdrawiam
Witek
Pozdrawiam
Witek