Pajero Pinin - czy coś nie tak ?
Moderator: Kosiarz
Pajero Pinin - czy coś nie tak ?
Witam!
Od jakiegoś czasu użytkuje sobie Pinina 1,8GDI i niby wszystko ładnie ale dziś sie na nim zawiodłem.
Wpakowałem się w bagno lewym przednim kołem i to dość głęboko bo powyżej osi; no to myślę sobie czas "powajchować" przełożeniami i ku mojemu zdziwieniu nic to nie dało. Kręciły się tylko 2 koła ( przy ustawieniu 4H, 4HLc i 4LLc ) po przekątnej czyli lewe przednie które było w błocie i prawe tylne które dla odmiany było w powietrzu. Nie obyło się bez pomocy kolego z Terrano. Moje pytanie brzmi następująco: czy przy przełożeniu 4HLc i 4 LLc nie powinny pracować też pozostałe 2 koła ?
Pozdrawiam
Od jakiegoś czasu użytkuje sobie Pinina 1,8GDI i niby wszystko ładnie ale dziś sie na nim zawiodłem.
Wpakowałem się w bagno lewym przednim kołem i to dość głęboko bo powyżej osi; no to myślę sobie czas "powajchować" przełożeniami i ku mojemu zdziwieniu nic to nie dało. Kręciły się tylko 2 koła ( przy ustawieniu 4H, 4HLc i 4LLc ) po przekątnej czyli lewe przednie które było w błocie i prawe tylne które dla odmiany było w powietrzu. Nie obyło się bez pomocy kolego z Terrano. Moje pytanie brzmi następująco: czy przy przełożeniu 4HLc i 4 LLc nie powinny pracować też pozostałe 2 koła ?
Pozdrawiam
Re: Pajero Pinin - czy coś nie tak ?
Wszystko jest w porządku, auto masz sprawne. Przeanalizuj sobie jeszcze raz sposób przeniesienia napędu w swoim aucie. Przyjrzyj się zasadzie działania wszystkich mechanizmów różnicowych które masz w swoim aucie.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
No ja wiem, że to nie blokada mostów ale tak czy inaczej szału nie ma a ponoć Super Select jest przeniesione z dużego Pajero w którym działa to przecież lepiej. Tak czy inaczej wydaje mi się, że ta wajcha nie jest tam od parady .
No być może jest przeniesione. Nie mniej jednak jeśli nie masz blokad dyferencjałów w mostach, to po zawiśnięciu kół po przekątnej taki efekt będzie i to niezależnie od tego, jakim wozem wtopiłeś. Kiedyś ktoś tu wklejał fajne filmiki "szkoleniowe" w wykonaniu bodajże Landa Serii. Dość przystępnie było pokazane to jak działają "napędy" i ich możliwości i sposoby wykorzystania. Generalnie, jeśli przeszkoda "po przekątnej" to albo wykrzyż albo blokady dyferencjałów osiowych. To oczywiście teoria, bo każdy przypadek jest inny.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
Ci kolego wykrzyżu brakło i tyle a napędy jak zauważył @PIRoman działają sprawnino i wajcha od parady też nie jest jak sam trafnie zauważyłeś...Piastun pisze:No ja wiem, że to nie blokada mostów ale tak czy inaczej szału nie ma a ponoć Super Select jest przeniesione z dużego Pajero w którym działa to przecież lepiej. Tak czy inaczej wydaje mi się, że ta wajcha nie jest tam od parady .
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
tak jak kolega w tych ślicznych, nowych jeansach radził..... Przeanalizuj sobie jeszcze raz sposób przeniesienia napędu w swoim aucie.
wszystko odbyło się jak najbardziej prawidłowo
wszystko odbyło się jak najbardziej prawidłowo
Bo tak naprawdę to większość popularnych terenówek to auta z napędem na dwie osie a nie na cztery koła.
Różne diesle teraz vitara tdi.
E
Przeciez kazde koło jest napedzane tylko w zaleznosci od warunkow pytanie brzmi ktore 

zawsze niewłaściwe
Nie każde jest napędzane. Zapas nie jest 
A Pajero fajny wóz. Tylko czasem nie jedzie jak nie da rady. Jak w powyższym wypadku.

A Pajero fajny wóz. Tylko czasem nie jedzie jak nie da rady. Jak w powyższym wypadku.
Z blokadami dalby rade...
Sie głebiej utopic :p
Sie głebiej utopic :p
albo zapas napędzaćKajen pisze:Z blokadami dalby rade...

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
taki jest urok pinika - blokady to to nie ma, wiec efekt jak najbardziej normalny
tez to przerabialem dawno temu 

Jest Navara D40 lekko dłubnięta...
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Były też Pininy w wersji z LSD w tylnym moście ale to rzadkość. Można poszukać używanego i przełożyć. Ale na ile to skuteczne było tego nie wiem.
Pajero Pinin - najdzielniejszy SUV