dołożenie turbo do wolnossącego silnika 2.8 w pajero II
Moderator: Kosiarz
dołożenie turbo do wolnossącego silnika 2.8 w pajero II
Czy ktoś zna przypadek dołożenia turbiny do diesla 2.8 w pajero II ? Czy sam silnik jest identyczny, kwestia tylko osprzętu ? Wersje nazwijmy użytkowo-militarne z podwyższonym dachem i na resorach z tyłu posiadały silnik wolnossący. Świetne ciekawe auto na wyprawówkę, ale ten brak turbiny...
Najlepszego w Nowym Roku !
Re: dołożenie turbo do wolnossącego silnika 2.8 w pajero II
Masz p2 na resorze z wolnossącym 2.8?Ingrid pisze:Czy ktoś zna przypadek dołożenia turbiny do diesla 2.8 w pajero II ? Czy sam silnik jest identyczny, kwestia tylko osprzętu ? Wersje nazwijmy użytkowo-militarne z podwyższonym dachem i na resorach z tyłu posiadały silnik wolnossący. Świetne ciekawe auto na wyprawówkę, ale ten brak turbiny...

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Eeee tam... podpucha... 

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Coś tu kiedyś o tym było. Taki z ławkami na pace.
Ja bym pozostał przy wolnossącym.
Wody nie boi się żadnej. Zero gorącej turbiny=zero problemu w wodzie.
Silnik niewysilony. Pojedzie po wszystkim i zawsze.
Nawet pojara jedynka wolnossąca jechała po wszystkim to 2.8 nie da rady?
Ja bym pozostał przy wolnossącym.
Wody nie boi się żadnej. Zero gorącej turbiny=zero problemu w wodzie.
Silnik niewysilony. Pojedzie po wszystkim i zawsze.
Nawet pojara jedynka wolnossąca jechała po wszystkim to 2.8 nie da rady?
Dziadek 2,5TD `98
Mam możliwość takiego kupić... pisałem już o tym egzemplarzu w wątku "pajero dla sił ONZ itd". Mam na oku ten egzemplarz od roku, teraz mogę kupić, ale zdziwiłem i zmartwiłem się brakiem turbo.. teraz jeżdzę pajero 2.5 td longiem i mam już serdecznie dość braku mocy. To nie jest fajne jak tir mruga Ci światłami na prawym pasie obwodnicy Trójmiasta a ty nie masz już gdzie zjechać itp.. szczególnie w wyprawówce którą masz pokonać tysiąc km po asfalcie nim dojedziesz np. do Rumunii. Blokady tylnego mostu te wersje też nie maja, próbowałbym dołożyć, choć most na resorze...
Najłatwiej zapewne przełożyć kompletny silnik.
Przesadzasz z tym brakiem mocy moim zdaniem. To nie wyścigówka. A na wyprawę w mniej lub bardziej nieznane, nawet lepiej prosty motor mieć. Ja bym tez takigo chciał.
erpe_roman
erpe_roman
Jakby turbo było elementem psującym się to nie wkładali by go do każdej ciężarówki.

Wiesz, pewnie że nie wyścigówka, ale 2 tonowe auto plus ekwipunek i 100 koników pod maską i niski moment obrotowy to naprawdę męczące na asfaltach na których nawet ciężarówki jeżdzą naprawdę szybko... przetestowałem. To samo dłuuugie piaszczyste podjazdy w terenie, auto po prostu nie jest wtedy w stanie na nie wjechać, pozostaje wyciągarka.. i auta towarzyszące czekają na marudera
Pewnie że można i tak... a 2.5td topiłem nagminnie i też mu się nic nie działo. Wyprawówki zresztą z założenia nie topisz po linię szyb. Tak więc albo to wymarzone podwyższane pajero i zakładam blokadę i turbine, albo długi patrol y60 lub y61
Niby fajnie zostać przy pajero...

Generalnie się zgadzam, że lepiej mieć jak nie mieć. Ale to nie tak, że te dodatkowe parę kucyków i Nm radykalnie coś zmieni i inaczej sie nie da,,,
erpe_roman
erpe_roman
A ktoś ma dane pajero 2.8d bez turba ? Jaką to ma moc i nm ? Szukam ale nie moge nic znaleźć 

Tu masz manual do motorów w wersji wolnossącej i doładowanej... Może tam są gdzieś te dane.
http://www.mitsubishi-motors.kiev.ua/Ma ... 09/11A.pdf
I tu zerknij http://www.axtturbo.com.au/4m40_engine.html
http://www.mitsubishi-motors.kiev.ua/Ma ... 09/11A.pdf
I tu zerknij http://www.axtturbo.com.au/4m40_engine.html
erpe_roman
erpe_roman
Daj mi namiar na to PajeroIngrid pisze:Wiesz, pewnie że nie wyścigówka, ale 2 tonowe auto plus ekwipunek i 100 koników pod maską i niski moment obrotowy to naprawdę męczące na asfaltach na których nawet ciężarówki jeżdzą naprawdę szybko... przetestowałem. To samo dłuuugie piaszczyste podjazdy w terenie, auto po prostu nie jest wtedy w stanie na nie wjechać, pozostaje wyciągarka.. i auta towarzyszące czekają na maruderaPewnie że można i tak... a 2.5td topiłem nagminnie i też mu się nic nie działo. Wyprawówki zresztą z założenia nie topisz po linię szyb. Tak więc albo to wymarzone podwyższane pajero i zakładam blokadę i turbine, albo długi patrol y60 lub y61

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Powa, czy Twój onanizm nad Pajero ma jakieś granice?DamnIt! pisze:Poza tym parch na dużych kołach też nie jedzie - więc do słabej dynamiki trzeba się po prostu przyzwyczaić.

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
-
- jestem tu nowy...
nie wiem czy seryjie 2.8 ma natrysk na denka tłoków bo w silnikach turbodoładowanych jest to bardzo potrzebne wiec jak chcesz wiecej mocy to albo zwiększ dawke na pompie wtryskowej(duzo mocy nie da ) albo rób swapa na 2.8 td 

Bardzo szanuje pajero, wiele z tym autem przeszedłem i dalej daje mu szanse, ale... parch przestaje jechać powiedzmy przy 35 calachDamnIt! pisze:Daj mi namiar na to PajeroIngrid pisze:Wiesz, pewnie że nie wyścigówka, ale 2 tonowe auto plus ekwipunek i 100 koników pod maską i niski moment obrotowy to naprawdę męczące na asfaltach na których nawet ciężarówki jeżdzą naprawdę szybko... przetestowałem. To samo dłuuugie piaszczyste podjazdy w terenie, auto po prostu nie jest wtedy w stanie na nie wjechać, pozostaje wyciągarka.. i auta towarzyszące czekają na maruderaPewnie że można i tak... a 2.5td topiłem nagminnie i też mu się nic nie działo. Wyprawówki zresztą z założenia nie topisz po linię szyb. Tak więc albo to wymarzone podwyższane pajero i zakładam blokadę i turbine, albo długi patrol y60 lub y61
a sam kup sobie longa z silnikiem 2.8TDI lub którąś benzynkę. Poza tym parch na dużych kołach też nie jedzie - więc do słabej dynamiki trzeba się po prostu przyzwyczaić.

Natrysk na denka tłoków to chyba w GDI czy innym FSI. W 2,8? Nigdy nie słyszałem. Ale ja mam 2,5.
Dobrze wiedzę poszerzyć. To i u mnie są pewnie. Aż manual poczytam.
Edit.
Poczytałem i kurcze na pierwszym przekroju silnika widać, że jest. Człowiek nie rozbierał bloku to i nie wiedział.
Kajen - piwo masz u mnie za oświecenie.
Edit.
Poczytałem i kurcze na pierwszym przekroju silnika widać, że jest. Człowiek nie rozbierał bloku to i nie wiedział.
Kajen - piwo masz u mnie za oświecenie.
Nie trzeba. Nie pije. Troche i z silnikiem zdarzało mi sie powalczyc.