Wymiana ramy w PI.
Moderator: Kosiarz
Wymiana ramy w PI.
Witam!
Jak w temacie. Interesuje mnie czy przerabiał ktoś ten temat. Nie chodzi mi o sprawy techniczne tylko formalne. Mam drugi samochód z dokumentacją, byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej ale diagnosta stwierdził że nie wie czy to jest możliwe, ponieważ na ramie jest numer a on identyfikuje samochód.
Może ktoś przerabiał już ten temat.
Jak w temacie. Interesuje mnie czy przerabiał ktoś ten temat. Nie chodzi mi o sprawy techniczne tylko formalne. Mam drugi samochód z dokumentacją, byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej ale diagnosta stwierdził że nie wie czy to jest możliwe, ponieważ na ramie jest numer a on identyfikuje samochód.
Może ktoś przerabiał już ten temat.
3.0 V6 +Ironman
Re: Wymiana ramy w PI.
poszukaj, niedawno był taki temat. Jak masz ramę z papierami to masz legalne auto. Możesz sobie do tej ramy doczepić co tam jeszcze masz (silnik, skrzynię, karoserię, mosty) i robi się jeżdżące auto. Bardziej łopatologicznie się nie da 

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Szukałem, ale wyszukiwarka twierdzi że słowo "rama" występuje zbyt często i pokazuje palucha. To że mając papiery mogę zarejestrować samochód to ja wiem, jakbym chciał to zrobić to bym nie pytał. Nie mam ochoty płacić akcyzy, skoro już raz to zrobiłem.
3.0 V6 +Ironman
No to pozostają Ci tylko nie do końca legalne opcje, a to publiczne forum, uruchom wyobraźnię.ArturS pisze:Szukałem, ale wyszukiwarka twierdzi że słowo "rama" występuje zbyt często i pokazuje palucha. To że mając papiery mogę zarejestrować samochód to ja wiem, jakbym chciał to zrobić to bym nie pytał. Nie mam ochoty płacić akcyzy, skoro już raz to zrobiłem.
Edit. Tu masz trochę więcej na temat http://forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=82008
tel. 504126172
tel. 504126172
A że się tak podepnę do tematu po chamsku, czy jak zmieniam budę (dopadłem budę bez papirów) to czy muszę po zmianie robić jakieś formalności, czy tylko wystarczy zmienić tabliczkę z nrem na tą ze starej budy i będzie git? Czy musze zatwierdzać kolor itp zawarty chyba w VIN-ie w SKP czy innym Wydziale Komunikacji?
Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
Chyba kolor jest zakodowany w dowodzie rejestracyjnym w tym fikuśnym kodzie 2d, ale pewności nie mam. Kurde, muszę sobie wziąć jakiegoś imagera i kiedyś zczytać co jest w tym kodzie...
tel. 504126172
tel. 504126172
Ale chodzi mi czy jest to legal i czy musze robic cos aby bylo poprawne prawnie? Chyba w odwrotnym stanie (rama do budy) dziala tak samo wiec zbytnio od tematu nie odbiegam 

Mitsu Pajero dwałosiem tedeji. Było.Vitara była. Sportage 8V był. V70 2.5tdi jest. XC90 2.4 D5 jest.
Wg mnie to buda jest częścią, ale gdybym miał to legalizować to dla pewności napisałbym "zmiana powłoki lakierniczej" 

tel. 504126172
tel. 504126172
No tak, ale jak buda byla 2.8 Td a jest 3.5 v6 to cos zmienia? i porysowana do tego?To jak to wytłumaczyć? 

a kto to będzie sprawdzał? I kto po miesiącu użytkowania "nowej" budy będzie dochodził skąd masz nalepki i rysy?Ryżak pisze:No tak, ale jak buda byla 2.8 Td a jest 3.5 v6 to cos zmienia? i porysowana do tego?To jak to wytłumaczyć?

tel. 504126172
tel. 504126172
No tak, wsio fajnie ale potem z odsprzedaza moga byc jakies hop siupki
.Dobra, nie spamuje tematu juz bo sie podpialem, sorry 

Ja po przekładce budy przełożyłem tylko tabliczkę-zresztą za radą diagnosty-i wszystko jest ok.
Różne diesle teraz vitara tdi.
Jeżeli chodzi o to co w VIN-ie jest zapisane to mój znajomy jeździł 5 lat paskiem kupionym z drugiej ręki i dopiero jak go rozbił to wiedział się że jego liftbek z zawartości vin-u powinien być kombi
Zaden diagnosta policjant czy nawet osoba rejestrująca auto nie wpadł na to by to sprawdzać...

Zaden diagnosta policjant czy nawet osoba rejestrująca auto nie wpadł na to by to sprawdzać...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Się tak zapytam z ciekawości - a kto z Was Panowie jest w stanie odczytać numery na swojej ramie??
Tym bardziej, że miejsce z numerami jest najszybciej gnijącym....
Co do koloru budy - teraz już chyba się nie wpisuje takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym. W każdym razie jak rejestrowałem przyczepę kempingową w zeszłym roku i auto w tym to we wniosku w WK nikt tego nie chciał.

Co do koloru budy - teraz już chyba się nie wpisuje takiej informacji w dowodzie rejestracyjnym. W każdym razie jak rejestrowałem przyczepę kempingową w zeszłym roku i auto w tym to we wniosku w WK nikt tego nie chciał.
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597
Ja. Ten nabity w SKPMariobros pisze:Się tak zapytam z ciekawości - a kto z Was Panowie jest w stanie odczytać numery na swojej ramie??![]()

Ja na wiosnę ruszam z wymianą ramy i na razie nie martwię się o nr. Jak będzie trzeba to sobie go nabiję(:
Pajero I Long 2.6 1988r