krotkie grzanie swiec

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

krotkie grzanie swiec

Post autor: ppxt » pn lut 28, 2011 1:26 am

witam. panowie taki problem u mnie sie pojawil.
otoz rano gdy chce zapalic strucla i przekrecam kluczyk to grzanie wlacza sie doslownie na ulamek sekundy. kilka razy przekrece kluczyk z takim efektem i za ktoryms tam razem zalapie i grzeje te kilka sekund. zauwazylem tez ze to milisekundowe grzanie swiec jest tez wtedy gdy wypniemy wtyczke od alternatora.
zastanawiam sie co u mnie niedomaga ze trzeba kilkakrotnie wlaczac zaplon zeby grzanie normalnie zaskoczylo ? od czego zalezy dlugosc grzania swiec i czemu po wyjeciu wtyczki alternatora grzanie jest przez ulamek sekundy ?
dlugosc grzania jest doslownie losowa. 5 wlaczen zaplonu i krotkie grzanie, nagle zalapuje i 2-3 grzania dlugie, po czym znowu krotkie i szlag mnie trafia :)21

dikson17

Re: krotkie grzanie swiec

Post autor: dikson17 » pn lut 28, 2011 3:59 am

moze timer, moze przkaznik, zalezy czym jezdzisz...

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pn lut 28, 2011 5:59 am

ppxt pisze:witam. panowie taki problem u mnie sie pojawil.
otoz rano gdy chce zapalic strucla i przekrecam kluczyk to grzanie wlacza sie doslownie na ulamek sekundy. kilka razy przekrece kluczyk z takim efektem i za ktoryms tam razem zalapie i grzeje te kilka sekund. zauwazylem tez ze to milisekundowe grzanie swiec jest tez wtedy gdy wypniemy wtyczke od alternatora.
zastanawiam sie co u mnie niedomaga ze trzeba kilkakrotnie wlaczac zaplon zeby grzanie normalnie zaskoczylo ? od czego zalezy dlugosc grzania swiec i czemu po wyjeciu wtyczki alternatora grzanie jest przez ulamek sekundy ?
dlugosc grzania jest doslownie losowa. 5 wlaczen zaplonu i krotkie grzanie, nagle zalapuje i 2-3 grzania dlugie, po czym znowu krotkie i szlag mnie trafia :)21
to może jeszcze zdradź jakiego samochodu problem dotyczy
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

kawekk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kawekk » pn lut 28, 2011 8:48 am

podejrzewam QGS czyli masz złe świece poczytaj o tym ustrojstwie

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » pn lut 28, 2011 8:08 pm

samochod to koreanska delica z silnikiem 4d56. qgs tam nie ma, swiece orginaly na 11v.
z tym dziwnym grzaniem to jest losowe tak jak pisalem wczesniej. przypominam sobie ze jest tak od wymiany alternatora, choc podejrzewam jeszcze akumulator. jak odpale auto i pochodzi 5 minut to nastepne odpalenia sa juz z dlugim grzaniem bez wzgledu na ilosc prob. tak jakby napiecie wzroslo na aku przez ta chwile.
ponawiam pytanie - o co chodzi z wplywem podlaczenia badz nie wtyczki alternatora ? dlaczego przy odlaczonej zawsze grzanie jest milisekundowe?

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » pn lut 28, 2011 8:55 pm

W pajero sterownik grzania świec jest zależny od czujnika temperatury w głowicy i od sprawności alternatora. Zamiast bawić się w szukanie byćmoże chwilowego błędu któregoś elementu sprzedaj sterownik na allegro i zastosuj niezawodny włącznik manualny...
Różne diesle teraz vitara tdi.

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn lut 28, 2011 9:09 pm

Faja pisze:W zastosuj niezawodny włącznik manualny...
:)2

Ja mam knefla na dwoch przekaznikach. Ale mozna to załatwic na automacie od lublina za 30 pln.

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » pn lut 28, 2011 9:38 pm

Przekaźnik zostawiłem oryginalny tylko jest sterowany manualnie. Swoją drogą niedługo jak zaczną padać czujniki wilgoci sterujące pracą wycieraczek w nowoczesnych samochodach to dopiero się zacznie...
Różne diesle teraz vitara tdi.

ajk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ajk » czw mar 03, 2011 9:13 am

Czas grzania świec ustaliłeś po długości świecenia kontrolki, miernikiem, na słuch / klikanie przekaźnika?
Spotkałem się że kontrolka gaśnie po 2s a świece jeszcze grzeją z 10-15s 4d56 11v

Blues_M07

Post autor: Blues_M07 » sob mar 05, 2011 5:55 pm

U mnie przekaźnik od świec cykał jak posrany,ale podgrzewał dobrze.Po walnięciu śrubokrętem w czujnik temperatury wszystko wróciło do normy,przestał cykać :)21 Felerny czujnik wymieniłem na nowy i jest :)2
Niby zwykły czujnik a jakiego bajzlu może narobić.
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA :)21

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » ndz mar 06, 2011 11:43 pm

przyczyna okazal sie padniety nowy akumulator centra 100Ah i/lub brak dobrego styku na czujniku plynu chlodniczego.
Oddalem aku na gwarancji, w miedzyczasie sprawdzajac wtyczke czujnika. poprawilem styk, zalozylem nowy aku i dziala jak trza.

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn mar 07, 2011 1:25 am

ppxt pisze:przyczyna okazal sie padniety nowy akumulator centra 100Ah i/lub brak dobrego styku na czujniku plynu chlodniczego.
Oddalem aku na gwarancji, w miedzyczasie sprawdzajac wtyczke czujnika. poprawilem styk, zalozylem nowy aku i dziala jak trza.
Dali Ci nowy akumulator ? Ja mam dwa centry i mam juz to w dupie, jak nie pali to dzwonie po serwis, przyjezdzają w godzine. Mam dosc reklamowania tych ciezkich złomow gdzie w informacji zwrotnej dostaje "postepujaca destrukcja masy czynnej". Tysiak w akumulatorach tej zjebanej firmy to niech jezdza i odpalają, trzeba było nie dawac trzyletniej gwarancji :)21

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » pn mar 07, 2011 5:28 am

niestety aku jest jeszcze w trakcie sprawdzania przez sklep. w miedzyczasie zakupilem varte g8 za jedyne ponad 5 stow. jakos nie licze ze mi oddadza kase za centre. pogodzilem sie z wychujką. karwa namowil mnie kumpel ze dobra centra a ja glupek uwierzylem. pozniej sie okazalo ze namowil mnie dlatego ze jego firma handluje tylko centra... no ale pocieszyles mnie ze ty dostałeś wała podwojnego :)21 :)21 :)21

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » wt mar 08, 2011 1:02 am

dzisiaj dostalem nowy aku centry. tyle ze juz kupilem rano nowy :)11 :)11 :)11
nie potrzebuje ktos ?

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » wt mar 08, 2011 3:17 pm

ile za ten aku i dlaczego tak drogo :lol:
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » śr mar 09, 2011 11:16 pm

Jaka by nie była cena to i tak nie warto bo to centra... :)21

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » śr mar 09, 2011 11:20 pm

nie mów ja na pw negocjuję :lol:

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » czw mar 10, 2011 1:12 am

A ja mam trzy lata dwie Centry 100 Ah i nic się nie dzieje, mrozy, nie mrozy. Cuda czy fart?

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » czw mar 10, 2011 3:38 am

Kajen pisze:Jaka by nie była cena to i tak nie warto bo to centra... :)21
dokladnie. zdecydowanie odradzam. i juz nie chodzi nawet o to czy dobra czy nie tylko o podejscie firmy do klienta. najciekawsze jest to ze varte g8 kupilem taniej niz ta zasrana centre :)11

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » czw mar 10, 2011 3:43 am

Heilsberg pisze:A ja mam trzy lata dwie Centry 100 Ah i nic się nie dzieje, mrozy, nie mrozy. Cuda czy fart?
dwie w jednym wozku, tak? no to masz jakby nie patrzec 200Ah. ja przez dwa dni jezdzilem i odpalalem na kilkunastoletnim aku z uno 36Ah wiec mozesz spokojnie zalozyc ze te twoje dwie centry lacznie moga miec wlasnie tyle, wiec ja bym sie tak nie cieszyl :)21

a swoja droga po jaka cholere wozic 50kg w akumulatorach skoro do odpalenia sprawnego silnika wystarcza wlasnie taka mini bateryjka jak z malucha?

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » czw mar 10, 2011 9:53 am

bo może kolegom trafiły się jakies inne centry może z Chin.... :lol:

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn mar 14, 2011 6:54 pm

ppxt pisze:
dokladnie. zdecydowanie odradzam. i juz nie chodzi nawet o to czy dobra czy nie tylko o podejscie firmy do klienta. najciekawsze jest to ze varte g8 kupilem taniej niz ta zasrana centre :)11
Co z tą vartą ? Jakas sensowna jest ?

Heilsberg

Post autor: Heilsberg » pn mar 14, 2011 10:14 pm

ppxt pisze:
Heilsberg pisze:A ja mam trzy lata dwie Centry 100 Ah i nic się nie dzieje, mrozy, nie mrozy. Cuda czy fart?
dwie w jednym wozku, tak? no to masz jakby nie patrzec 200Ah. ja przez dwa dni jezdzilem i odpalalem na kilkunastoletnim aku z uno 36Ah wiec mozesz spokojnie zalozyc ze te twoje dwie centry lacznie moga miec wlasnie tyle, wiec ja bym sie tak nie cieszyl :)21

a swoja droga po jaka cholere wozic 50kg w akumulatorach skoro do odpalenia sprawnego silnika wystarcza wlasnie taka mini bateryjka jak z malucha?
Jeździłeś latem? To się nie dziwię. Przyjedź do mnie jak będzie - 34 jak w zeszłym roku, postaw wóz na parę dni i weź ten 36Ah, przyda się za stołek. A moje Centry mają sporo więcej niż 36Ah, nie martw się o to.
Co do wagi to równie dobrze po co wozić zapas? Lepiej komórkę.

ppxt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ppxt » pn mar 14, 2011 10:55 pm

Kajen pisze:
ppxt pisze:
Co z tą vartą ? Jakas sensowna jest ?
sensowna. kreci rozrusznikiem na ucho z poltora raza szybciej niz tamta zasrana centra.
kupilem w ic. od razu spytalem co jesli sie zdupcy. facio powiedzial ze daja zastepczy a po paru dniach wymiana na nowy.
polecam tez kupowac w norauto. od razu daja nowy. tylko ze ta varta u nich kosztuje 760 zeta.

Awatar użytkownika
Richat

Post autor: Richat » pt mar 08, 2013 1:37 am

nie wiem jak w 2.5 ze sterownikiem, ale w 2.8 brak ładowania = spalone swiece
Jeep XJ '92 4.0 umarł
Pajero II '97 3.5 V6
Pajero II '99 2.8 TDI
Toyota LC Prado '07 dupowóz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”