Pajero II 3.0 V6 12V Problem z odpalaniem
Moderator: Kosiarz
Pajero II 3.0 V6 12V Problem z odpalaniem
Mam problem z odpalniem Pajero , musze troche pokręcic rozrusznikiem aby odpalił a dokładniej wygląda to tak .
Rano jak jest silnik zimny odpala świetnie . Jak go rano odpale i podjade jakieś 300 m i go wyłącze to żeby go odpalic to jest normalnie masakra musze go strasznie długo kręcic . Jak go odpale rano i przejade pare kilometrów i go wyłącze i znów podpale po minucie odpala dobrze . Jak postoi jakieś 20 min do paru godzin to musze go znowu krecic długo żeby odpalił . Jak stoi 8 godzin pod pracą to odpala już dobrze od pierwszego strzała . Nie wiem już jaka może byc przyczyna tego .
Wymieniłem już : Świece , pompe paliwa , czujnik ssania . Przekładałem też moduł czy to cewka się nazywa i efekt jest ten sam . Kopułka zapłonowa jest dobra . Słyszałem też , że może to byc wina kopmutera .? Czy ktoś z was miał podobny przypadek ? Z góry dzięki za pomoc .
Rano jak jest silnik zimny odpala świetnie . Jak go rano odpale i podjade jakieś 300 m i go wyłącze to żeby go odpalic to jest normalnie masakra musze go strasznie długo kręcic . Jak go odpale rano i przejade pare kilometrów i go wyłącze i znów podpale po minucie odpala dobrze . Jak postoi jakieś 20 min do paru godzin to musze go znowu krecic długo żeby odpalił . Jak stoi 8 godzin pod pracą to odpala już dobrze od pierwszego strzała . Nie wiem już jaka może byc przyczyna tego .
Wymieniłem już : Świece , pompe paliwa , czujnik ssania . Przekładałem też moduł czy to cewka się nazywa i efekt jest ten sam . Kopułka zapłonowa jest dobra . Słyszałem też , że może to byc wina kopmutera .? Czy ktoś z was miał podobny przypadek ? Z góry dzięki za pomoc .
Re: Pajero II 3.0 V6 12V Problem z odpalaniem
koleżka miał podobne objawy w swoim, ale dodatkowo strasznie kopcił na biało. Po szukaniu okazało się że poszła uszczelka pod głowicą. Po wymianie problem znikł.
Qbala
Misiek 94, 3.0 v6 zagazowany krótki
Misiek 94, 3.0 v6 zagazowany krótki
Podłańczam się do tematu u mnie jest to samo na zimnym odpala od strzała a na ciepłym po tych 10 minutach i więcej musze długo kręcić,mechanik ostatnio sugerował że można by się przyjżeć kasatorom hydraulicznym luzów zaworowych.
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
zbir1 pisze:Podłańczam się do tematu u mnie jest to samo na zimnym odpala od strzała a na ciepłym po tych 10 minutach i więcej musze długo kręcić,mechanik ostatnio sugerował że można by się przyjżeć kasatorom hydraulicznym luzów zaworowych.
jak nie stuka na zimnym i na ciepłym to sobie możesz je odpuścic
Czwarte serce 

Zaworów nie słychać ani na zimnym ani na ciepłym to może są dobre te kasatory. Ostatnio po wymianie świeć jakby się poprawiło ale wolne obroty zrobiły się jakby za niskie, dlaczego? , nic nie było kręcone regulowane, troche się zdziwiliśmy z mechanikiem jak wykręciliśmy świece były z jednym tym drucikiem do elektrody a te zamówione NGK były z dwoma. Czy ciśnienie sprężania kompresij 10.3 na wszystkich to nie za małe?
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
przepustnice wyczysc to obroty beda dobre, rozumiem ze kopułke i palec masz ok, oraz uszczelke pod kopułką ?
Czwarte serce 

- młody major
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
mialem to samo...
powod okazal sie banalny, czujnik temp plynu chodzacego, u mnie jest od gory rury, zeby sie upewnic czy to to jak nie bedzie gadal na cieplym silniku wypij wtyczke z czujnika, powinien odpalic
powod okazal sie banalny, czujnik temp plynu chodzacego, u mnie jest od gory rury, zeby sie upewnic czy to to jak nie bedzie gadal na cieplym silniku wypij wtyczke z czujnika, powinien odpalic
gdzie kucharek 6 tam cycków 12 
nic na sile - wez wiekszy mlotek
miśkolot 3,5 V6

nic na sile - wez wiekszy mlotek

miśkolot 3,5 V6
To tak : przepustnica wyczyszczona, krokowiec również, palec, kopółka wydają się dobre a jak nie palił na ciepłym od strzała to nie pali tylko trzeba kręcić z 15 sek. Zauwarzyłem też gdy zdejme etyczne przepływomierza to obroty faluja wiec raczej sprawny, a gdy zdejme wtyczke z tps-a to zero reakcji chodzi tak samo czy założona czy nie. Błąd silnika się pojawia a le nie mogę nigdzie znaleźdz gniazda obd. Gaz wykluczam gdyż był człkiem odłańczany i problem pozostawał. Weźcie powiedzcie co jeszcze mogę sprawdzić, te czujniki tem.taż odłańczałem lecz bez zmian..
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Sprawdź pisownię... Takie orty w poście świadczą o lekceważeniu odbiorcówzbir1 pisze:To tak : przepustnica wyczyszczona, krokowiec również, palec, kopółka wydają się dobre a jak nie palił na ciepłym od strzała to nie pali tylko trzeba kręcić z 15 sek. Zauwarzyłem też gdy zdejme etyczne przepływomierza to obroty faluja wiec raczej sprawny, a gdy zdejme wtyczke z tps-a to zero reakcji chodzi tak samo czy założona czy nie. Błąd silnika się pojawia a le nie mogę nigdzie znaleźdz gniazda obd. Gaz wykluczam gdyż był człkiem odłańczany i problem pozostawał. Weźcie powiedzcie co jeszcze mogę sprawdzić, te czujniki tem.taż odłańczałem lecz bez zmian..

Przepraszam ja akurat w garażu pisze z telefonu palce grube i usmarowane ja po piwkach... urlop w końcu i z tąd te błedy
, ale wiadomo w czym problem.
Jeszcze raz sory za błędy, pomóżcie.

Jeszcze raz sory za błędy, pomóżcie.
Kiedyś w Sharanie miałem taki problem po założeniu świec z podwójną anodą czy jak je zwać. Problem zniknął po założeniu standardowych. Możesz też sprawdzić czy nie masz przebić na kablach. To akurat męczy mnie teraz.
Dziadek 2,5TD `98
- gebels
-
zbir1 pisze:To tak : przepustnica wyczyszczona, krokowiec również, palec, kopółka wydają się dobre a jak nie palił na ciepłym od strzała to nie pali tylko trzeba kręcić z 15 sek. Zauwarzyłem też gdy zdejme etyczne przepływomierza to obroty faluja wiec raczej sprawny, a gdy zdejme wtyczke z tps-a to zero reakcji chodzi tak samo czy założona czy nie. Błąd silnika się pojawia a le nie mogę nigdzie znaleźdz gniazda obd. Gaz wykluczam gdyż był człkiem odłańczany i problem pozostawał. Weźcie powiedzcie co jeszcze mogę sprawdzić, te czujniki tem.taż odłańczałem lecz bez zmian..
z tego co pamietam gdziado OBD masz przy bezpiecznikach pod deską
jak ci się nie spieszy to sprawdze we wtorek w swoim bo mam tez rozebarnego i go skanerem przejade
Czwarte serce 

Ok jak możesz to czekam do wtorku. Dzięki.