Problem z klekoczącymi zaworami 2.5TD
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Problem z klekoczącymi zaworami 2.5TD
Witam wszystkich.
Znów muszę prosić was o radę.
Strasznie klekoczą mi zawory.
Mechanik ustawił luz na 0.25 wydech i ssący ale mówił że prawie nic nie regulował bo tylko 2 były nie tak.
Co zrobić aby te stukanie zlikwidować chociaż trochę.
Jak na wolnych chodzi to nie słychać a jak tylko przekracza 1000obr to zaczyna stukać.
Jak to ugryź?
Znów muszę prosić was o radę.
Strasznie klekoczą mi zawory.
Mechanik ustawił luz na 0.25 wydech i ssący ale mówił że prawie nic nie regulował bo tylko 2 były nie tak.
Co zrobić aby te stukanie zlikwidować chociaż trochę.
Jak na wolnych chodzi to nie słychać a jak tylko przekracza 1000obr to zaczyna stukać.
Jak to ugryź?
Re: Problem z klekoczącymi zaworami 2.5TD
A może masz już wyepane koniki!?
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA

-
- jestem tu nowy...
Tzn?czy któraś część jest wymienna?
Musisz sprawdzić łożyskowanie konika,nie wiem co tam masz,tulejkę czy łożysko igiełkowe.Koniki wymienia się raczej w całości.Nowe kupisz od Hyundaia,tańsze a takie same jak w Pajero.
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r

mogą Ci klepać tylne łożyska dźwigienek, te które chodzą po wałku rozrządu, albo masz źle ustawiony zapłon
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
-
- jestem tu nowy...
Co do zapłonu to ustawienie pompy chyba jest fabryczne jeszcze bo ma pomalowane śruby.
A kleje ewidentnie z pod kapy zaworowej.
tak do 1200 słabo słychać albo jak jest zimny olej potem jak sie rozgrzeje to jest powyżej 1200obr to słychać dość mocno.
To co proponujecie?co kupić i wymienić?
A kleje ewidentnie z pod kapy zaworowej.
tak do 1200 słabo słychać albo jak jest zimny olej potem jak sie rozgrzeje to jest powyżej 1200obr to słychać dość mocno.
To co proponujecie?co kupić i wymienić?
Cztery ssące i cztery wydechowe koniki. Nowki sztuki bierz bo uzywek brak a i ceny z kosmosu. Nowa dzwigienka kosztuje 45 pln w intercarsie w Tychach, dostepna w ciągu 24 h. Nazywa sie to "dzwigienka zaworu ssacego/wydechowego hyundai h100 2.5td". O ile masz na rolkach a nie na slizgach...
P.S. Bedziesz musiał ze starych konikow przełozyc srubki i nakretki bo cena nowych powala na kolana jeszcze bardziej - ok 30 szelestow sztuka...
Walcz
P.S. Bedziesz musiał ze starych konikow przełozyc srubki i nakretki bo cena nowych powala na kolana jeszcze bardziej - ok 30 szelestow sztuka...
Walcz
A najpierw zobacz czy masz dokrecone sroby od walka po ktorym chodza koniki.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
I ustaw nie .25 tylko .5 mm luz. Temat jest do ogarniecia na parkingu pod tesco, np w Tychach 
Znane z autopsji, jakze byłem wku@wiony wtedy...

Znane z autopsji, jakze byłem wku@wiony wtedy...
-
- jestem tu nowy...
Tzn co mam przestawić teraz zawory z 0.25 na 0.5?wszystkie?
Czy możecie mi ktoś podać konkretnie co by trzeba było wymienić?tylko dźwigienki?czy coś jeszcze?
Ile sztuk?i czego?
Z góry serdeczne dzięki
Czekam na info
Czy możecie mi ktoś podać konkretnie co by trzeba było wymienić?tylko dźwigienki?czy coś jeszcze?
Ile sztuk?i czego?
Z góry serdeczne dzięki
Czekam na info
masz 4 dźwigienki ' I ' i 4 dźwigienki ' E ', to dźwigienki ssące i wydechowe, są one różne, najlepiej rozebrać klawiaturę i sprawdzić które mają luz, można je sprawdzić przed wymianą wszystkich, trzeba odkręcać ośkę klawiatury od środka, żeby nie pękła wypchnięta przez sprężynę zaworu, po demontażu warto sprawdzić czy jakaś rolka (łożysko igiełkowe) nie rozsypała się i czy nie ma odrobinek metalu na głowicy, jak zauważysz, że jest rozsypana rolka dokładnie umyj głowicę i przeciągnij magnesem żeby zebrać resztki, warto sprawić wałek czy nie jest uszkodzony,
sprawdź czy masz dobre smarowanie, odpal silnik i odkręć korek na pokrywie zaworów, jak pada smarowanie to pierwszym objawem jest brak smarowania klawiatury, przez to też może ona klepać....
sprawdź czy masz dobre smarowanie, odpal silnik i odkręć korek na pokrywie zaworów, jak pada smarowanie to pierwszym objawem jest brak smarowania klawiatury, przez to też może ona klepać....
Ostatnio zmieniony sob sie 06, 2011 6:38 am przez Adas, łącznie zmieniany 2 razy.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Warto tez przedmuchac te małe otworki w wałky coby byc pewnym ze koniki mają dobre smarowanie.
Dlaczego chcesz zwiększyć luzy?Kajen pisze:I ustaw nie .25 tylko .5 mm luz. .
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Przemy pisze:Dlaczego chcesz zwiększyć luzy?Kajen pisze:I ustaw nie .25 tylko .5 mm luz. .
Dlatemu, ze na .25 bedzie ch@jowo palił ciepły.
Co wy macie z tym luzem nie tak? U siebie mam 0.25 i zawsze pali z półobrotu niezależnie od temperatury.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Powa, obraziłes sie ? Mam dla Ciebie kilka rzeczy ale chyba numer zmieniłes co ?
jestem teraz w domu, ale niestety telefon zostawiłem w przemyślu. [cenzura] jego mać! :/ pisz mi prv teraz - bo w nocy jade na przemyśl spowrotem i nie wiem kiedy wracam znowu.Kajen pisze:Powa, obraziłes sie ? Mam dla Ciebie kilka rzeczy ale chyba numer zmieniłes co ?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell