[Pajero II 2.5 TD] problem z ukladem chlodzenia. Pomocy!

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

prosperopro
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

[Pajero II 2.5 TD] problem z ukladem chlodzenia. Pomocy!

Post autor: prosperopro » wt paź 18, 2011 7:02 am

Panowie mam dla was taki problem zagadke ;)
Zakupilem pajero igle jak to zwykle bywa widzialem nowa glowice i uszczelke wiskoza tez nowa. problem polega na tym ze na wolnych obrotach grzeje sie silnik podczas jazdy ostyga w chlodnicy jest pusto a w wyrownawczym zbiorniczku max i wypluwa plyn. Cisnienie sie robi ogromna w chlodnicy ale plyn ucieka nie pobiera ze zbiorniczka. Na korku wlewu oleju nie robi sie nagar- smietanka, jak i w wyrownawczym oczka oleju nie plywaja i nie smierdzi. Pasek jest dobrze naciagniety pompa sprawna korek od chlodnicy dobry bo mam 2 pasujace jeden z subaraka na 100% sprawny. termostat sie otwiera jak powinien. Podczas jazdy wieje gorace powietrze ale gdy tylko stane na swiatlach to zaczyna wiac zimne wraz ze wzrostem temp. silnika. Czy ktos ma pojecie dlaczego sie tak robi? Co moze byc przyczyna? Samochod jezdzi od tygodnia po majstrach i kazdy rozklada rece.

Na innym forum dostalem kontakt do Slawomira Galana w Lublinie ktory sie specjalizuje w marce 3 rombow. Zaprowadze go tam prawdopodobnie dzisiaj.

Rowniez ktos podsunal pomysl i mial podobny problem zeby przeczyscic chlodnice octem zostawic na kilka godzin i dokladnie woda wyplukac. Potem przeplukac caly uklad. Wiec zapewne jak nikt nic nie poradzi a tonacy brzytwy sie chwyta to tak zrobie.

Jesli macie jakies pomysly to wszystkie mile widziane!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Re: [Pajero II 2.5 TD] problem z ukladem chlodzenia. Pomocy!

Post autor: bilans » wt paź 18, 2011 7:20 am

Stawiam na spaliny , przedostają się do układu chłodzenia
Uszczelka, walnięta głowica , blok ??
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

prosperopro
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: prosperopro » wt paź 18, 2011 9:12 am

nowe fakty:
w ukladzie chlodzenia jest para bo po chwili sie robi twardy waz. Nie wykryto spalin. biore pod uwage jak kolega wyzej napisal blok... Bo glowica nowa i uszczelka zalozona przed sprzedaza. Chyba ze glowice przegrzal. Sam nie wiem.
No nic prawdopodobnie przeszczep mnie czeka...

Awatar użytkownika
admax
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: admax » pn paź 24, 2011 9:11 pm

A spróbuj po prostu zalać chłodnicę płynem (nie zbiorniczek, tylko bezpośrednio chłodnicę). Miałem ten sam problem i pomogło. W sumie przy pustej chłodnicy nie ma jak zassać ze zbiorniczka...
Andrzej
--------------------
Chevrolet Blazer 2004 4.3V6

Awatar użytkownika
Łazik76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Łazik76 » wt lis 01, 2011 9:37 am

Albo wymień chłodnice może być zawalona kamieniem jeśli auto jeździło na wodzie. Ocet za dużo nie pomoże.

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » wt lis 01, 2011 12:16 pm

Cudów nie ma, pompa wody ma małą wydolność a gazy z głowicy robią poduszkę w chłodnicy, bo wyjście z głowicy wchodzi w najwyższy punkt chłodnicy, więc wychodzi na to, że z głowicy wydostają się gazy, para lub kompresja co świadczy o uszkodzeniu uszczelki lub głowicy, blok jest żeliwny więc nie ma na niego mocnych aby pękł.

danielchelm

Post autor: danielchelm » wt lis 01, 2011 12:43 pm

U mnie przyczyną grzania się był luz na kole pasowym. Podczas wcześniejszej wymiany rozrządu śruba wału dokręcona odpowiednim momentem ale bez kleju no i sie poluzowała, naruszyło klina. A myślałem że znowu głowica

Awatar użytkownika
ArturS

Post autor: ArturS » wt lis 01, 2011 7:20 pm

Na 99% głowica bądź uszczelka pod nią. Najlepiej sprawdzić testerem CO2, jakbyś był bliżej służę testerem.
3.0 V6 +Ironman

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”