Pytanie o wisko

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
malosc

Pytanie o wisko

Post autor: malosc » wt gru 20, 2011 9:01 pm

Witam, i proszę o info.

Wydaje mi się że wisko chodzi mi cały czas, na zimnym praktycznie zawsze pracuje, z tego co kojarze, generalnie według wskaźnika to jest niedogrzany. W rumuni patrol się grzał, a u mnie nawet nie było blisko. To pewnie ma spory wpływ na spalanie. Pytanie brzmi, jak to powinno działać, po zapaleniu powinno pracować, czy dopiero jak sie nagrzeje. Jak sprawdzić czy działa jak powinno ??

z góry dzięki
Misiek II 92 LPG - daje rade

Blues_M07

Re: Pytanie o wisko

Post autor: Blues_M07 » wt gru 20, 2011 9:51 pm

Zapalasz zimny silnik i wisco pracuje .Po chwili się rozłącza i cisza aż do porządnego zagrzania.
Generalnie działa pod wpływem nagrzewania się od chłodnicy,np staniesz na chwilkę pod sklepem aby kupić piwo i po zapaleniu znów chodzi.Ciepło z chłodnicy działa na bimetal ,który powoduje zasprzęglenie(w środku wisco jest olej przechodzący z jednej komory do drugiej).Jak wisco nie zasprzęgla to wiatrak zatrzymasz ręką a jeżeli jest ok to tej sztuczki nie próbuj :)21
No chyba ,że kręci cały czas,to tez awaria(wisca)
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA :)21

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » wt gru 20, 2011 9:54 pm

O to właśnie moje pytanie jak to sprawdzić i czy rzeczywiście po zapaleniu powinno się całkiem zatrzymać, czy kręcić tylko wolniej ?

michal@bojano
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal@bojano » wt gru 20, 2011 10:06 pm

Ja mam PI z silnikiem 3,0 V6 i u mnie wiatrak kręci się cały czas. Na wskaźniku temperatury wskazówka nie unosi się wyżej niż na 1/3 wysokości. Rozumem, że wisko do wymiany?!
TD42

kzh

Post autor: kzh » wt gru 20, 2011 10:07 pm

termostat otwarty caly czas

Blues_M07

Post autor: Blues_M07 » wt gru 20, 2011 10:12 pm

Kręci się zawsze,tylko to przez bezwładność ale jak załapie to chuczy i wieje.Sprawdź termostat czy dziąła dobrze.
W Mercu od mego teścia wisco nie zasprzęgla a silnik się nie grzeje,temperature ma wzorową.
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA :)21

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » śr gru 21, 2011 8:51 pm

Termostat sprawdzam tak że woda w rurze wchodzącej do chłodnicy po 2 minutach jazdy jest zimna, i generalnie nawet w zimie łapie temperature po 5 km. Więc wygląda na to ze termostat ok. Skoro bezwładnościowo się kręci to powinno go dać radę zatrzymać mechanicznie na zimnym silniku ??

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » pt sty 13, 2012 9:43 pm

Witam,

mam pytanko do posiadaczy Pajero II z benzyną 3.0 . W jakim położeniu jest wskaźnik temperatury po osiągnięciu temeratury pracy, przy sprawnym termostacie i wisko. Mam walnięte wisko, chodzi cały czas i dopiero jak całkowicie zakryję chłodnice to wskazówka jest w polowie zakresu.

Z góry dzięki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”