Wysokie obroty na ,,zimnym,,
Moderator: Kosiarz
Wysokie obroty na ,,zimnym,,
Witam od jekiegos czasu moje L 200 (97 rok 2.5 td) ma wysokie obroty jałowe (1600-1700) na zimnym silniku gdy silnik sie lekko rozgrzeje (1-3minuty) obroty spadają do normy 0k.850 obr/min.Wczesniej tego nie było co jest tego powodem czy można wyregulować obroty jałowe ,,zimnego,, silnika przy pompie czy może jakis inny sposób.Dieki z góry za odpowiedzi.
Re: Wysokie obroty na ,,zimnym,,
Zima??artek202 pisze:...Wczesniej tego nie było co jest tego powodem...

Zielony Autobus 2,7TDi
Dokładnie, pompa ma siłownik zwiększający obroty na zimnym silniku, jeśli wraca po rozgrzaniu jest ok, może trochę za wysoki ma obroty, bo powinien mieć 1100-1200, można to wyregulować , ale to trudne, ten siłowniczek jest pod linką gazu na pompie i dochodzą do niego dwa wężyki wodne.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
trudne?
jedna malutka srubeczka. nalezy ja troche wkrecic.

wkrecic.
nawet widac na focie w ktora strone pojdzie silownik jak ja wkrecisz.
poluzuje wajche od linki i obroty spadna
nawet widac na focie w ktora strone pojdzie silownik jak ja wkrecisz.
poluzuje wajche od linki i obroty spadna
spróbuj dotykać tą śrubkę to zobaczysz ile razy do niej wróciszkzh pisze:trudne?![]()

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
nie wiem jak ty to robisz ale ja ja dotykalem raz prze 15 sekund.
na zimnym silniku przy -30 mialem za duze obroty i po prostu wkrecilem ja tak aby miec te 1000rpm.
na cieplym nie ma znaczenia bo silownik idzie duuzo do przodu i nie dotyka wajchy od linki.
na zimnym silniku przy -30 mialem za duze obroty i po prostu wkrecilem ja tak aby miec te 1000rpm.
na cieplym nie ma znaczenia bo silownik idzie duuzo do przodu i nie dotyka wajchy od linki.
Dzięki jutro będę próbował.