przedni most - jak rozebrać ???

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

przedni most - jak rozebrać ???

Post autor: boczek140 » wt lip 24, 2012 9:15 pm

Koledzy potrzebuje pomocy z rozebraniem przedniego mostu.

Otóż jak kiedyś pisałem próbuję zreanimować gruntownie swoje pajero. Chcę wyczyścić przedni i tylny most bo wydobywa się z niego dziwna maź niczym nie przypominająca oleju a raczej jakiś muł czy błoto z olejem o niezbyt przyjemnym zapachu :) Jak się domyślam wina odpowietrznika.

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak wyjąć mechanizm różnicowy z mostu ??? niestety nie mogę wyjąć półoś, sprawdzałem z manualem ale niestety nie wiele mi pomógł. Czy jest tam jakiś orimg, pierścień który trzeba wyciągnąć żeby usunąć półosie, jeśli tak to gdzie on jest bo nie mogę zlokalizować na manualu wyciągali półosie ręcznie, i owszem jedna wyszła ale druga stawia opór.

Dodam że korzystałem z opcji szukaj ale niestety nigdzie nie znalazłem :( Chyba że jest jakiś post jak to zrobić, byłbym wdzięczny za pomoc.
Do jazdy SKODA SUPERB
Do zabawy Mitsubishi PAJERO I 2,6 1988 r.

http://www.autoszyby.org.pl

Awatar użytkownika
Kabal

Re: przedni most - jak rozebrać ???

Post autor: Kabal » wt lip 24, 2012 9:19 pm

Poszukaj bardzo starych postów PiRomana, on to przerabiał. U mnie półoś wyskoczyła bez scen, ale chyba _rort to w moim aucie też ruszał. na końcu półosi jest pierścień, który musi wyskoczyć, a który niekoniecznie chce współpracować. Możesz delikatnie pier.dolnąć młotkiem w flanszę półosi. Jak się nie podda to tańce szamańskie, wiercenie dziurek i podawanie magicznych eliksirów, Romek Ci wyjaśni, ale i tak będzie bolało. Jego mina dwa tygodnie temu, jak bez scen rozdłubałem dwa mosty była bezcenna :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » wt lip 24, 2012 9:47 pm

hehe dzięki kolego, poszukam. Jutro postaram się cyknąć fotke o co mi dokładnie chodzi. Jedna półoś wyszła bez problemów, od dłuższej strony mostu. Druga siedzi twardo niestety.
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » wt lip 24, 2012 10:00 pm

Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » śr lip 25, 2012 7:03 am

hehe dzięki, chyba jednak moc mnie przerasta :) i nie każdy może zostać jeday. Z tego co wyczytałem w tym poście poza podrywaniem siostry kolegi to półosie są wciśnięte w dyfer i powinny teoretycznie wyjść ? Coś mi się wydaję że odpuszczę sobie temat rozbierania półosi i wyczyszczę cały mechanizm z syfu w obudowie. Kolejna sprawa to odpowietrznik mostu. Ten seryjny odpowietrznik z tworzywa to chyba jakieś lekkie nieporozumienie po przekręceniu mostu leciał z niego syf, macie jakieś ciekawe rozwiązania ??? chyba najprostszym rozwiązaniem jest wgwintowanie tulejki i przeniesienie wężykiem odpowietrzenia wyżej. Chociaż kiedyś widziałem w mostach zrobione odpowietrzniki coś w stylu odpowietrzników automatycznych, podobnych jak w hydraulice, pytanie tylko czy to się sprawdzi i czy w błocku nie padnie po pewnym czasie.
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr lip 25, 2012 7:55 am

Jak masz most wydłubany, to warto zmaltretować tą półoś. Przyjdzie moment że wysypie się łożysko podporowe, a przyjdzie na pewno i będzie problem, bo będziesz znów dłubał w nie wiadomo jakich warunkach. Szlak masz przetarty, to już nie jest dużo roboty, walcz.

erpe_roman

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » śr lip 25, 2012 1:16 pm

PiRoman pisze:Jak masz most wydłubany, to warto zmaltretować tą półoś. Przyjdzie moment że wysypie się łożysko podporowe, a przyjdzie na pewno i będzie problem, bo będziesz znów dłubał w nie wiadomo jakich warunkach. Szlak masz przetarty, to już nie jest dużo roboty, walcz.
No niby racja .... zobaczymy czy się uda. Jak pojawią się jeszcze jakieś problem pozwolę sobie pozwracać wam jeszcze głowę :)
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » śr lip 25, 2012 4:06 pm

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » czw lip 26, 2012 6:21 am

Kajen pisze:https://plus.google.com/u/0/photos/1116 ... 7457?hl=pl

To niech moc będzie z Tobą...
Ładne fotki, na nich to tak prosto wygląda :) Wczoraj walczyłem do późna niestety most, półosie mnie pokonały. Jak na razie to wypłukałem cały syf z mostu. I chyba zwiozę go do mechanika żeby mi to rozebrał, może ma jakieś ściągacze które ułatwią życie.

A poza tym to czy z tylnym mostem sytuacja wygląda podobnie czy jest to trochę prostsza sprawa ????

Fajny odpowietrznik, z czego to jest wzięte ???? czy to jakiś zaworek hydrauliczny ??? no i czy daje rade i syf się przez to nie zbiera ??
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » czw lip 26, 2012 4:38 pm

Odpowietrznik to jakaś koncówka pneumatyczna z festo. Trzeba podrzeżmic blaszke od środka bo tam nakretka jest od spodu.
Z mostem tylnym jest sprawa prostsza ale trzeba uwazac na uszczelniacze, poza tym odkrecasz 4 nakretki, przewód hamulcowy, rozpinasz linke od recznego i polos wychodzi.

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Post autor: bilans » czw lip 26, 2012 4:58 pm

boczek140 pisze:
Kajen pisze:https://plus.google.com/u/0/photos/1116 ... 7457?hl=pl

To niech moc będzie z Tobą...
Ładne fotki, na nich to tak prosto wygląda :) Wczoraj walczyłem do późna niestety most, półosie mnie pokonały. Jak na razie to wypłukałem cały syf z mostu. I chyba zwiozę go do mechanika żeby mi to rozebrał, może ma jakieś ściągacze które ułatwią życie.

A poza tym to czy z tylnym mostem sytuacja wygląda podobnie czy jest to trochę prostsza sprawa ????

Fajny odpowietrznik, z czego to jest wzięte ???? czy to jakiś zaworek hydrauliczny ??? no i czy daje rade i syf się przez to nie zbiera ??
A jak ściągałeś ? Jedną breszką czy dwiema ?
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » pt lip 27, 2012 8:31 am

bilans pisze: A jak ściągałeś ? Jedną breszką czy dwiema ?
Próbowałem to ściągnąć tym co miałem pod ręką czyli jakiś ściągacz oraz, prowizoryczne ściągacze własnej roboty, niestety brak sprzętu. Co do tylnego mostu to fakt poszło bez problemu ale tam jest wszystko sprawne olej czyściutki więc tylko go wymienię.

Jeszcze jedna sprawa w tylnym moście, przy mocowaniu półosi, na łączeniu są takie aluminiowe (chyba) uszczelki, czy podkłądki niestety jedna była przerwana, czy da radę w ogóle to gdzieś kupić przewertowałem net ale nigdzie nie znalazłem czegośt akiego, ewentualnie czy zastąpić to czymś innym ??
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pt lip 27, 2012 8:36 am

Między jarzmem zewnętrznej bieżni łożyska a pochwą?
Nie wiem jak w jedynce, ale w dwójce jest tam oring taki cieniutki, który doskonale można zastąpić odrobiną jakiegoś technicznego lepiszcza.

erpe_roman

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » pt lip 27, 2012 11:42 am

PiRoman pisze:Między jarzmem zewnętrznej bieżni łożyska a pochwą?
Nie wiem jak w jedynce, ale w dwójce jest tam oring taki cieniutki, który doskonale można zastąpić odrobiną jakiegoś technicznego lepiszcza.
Nie wiem jak to opisać dokładnie ... wkleję wieczorkiem fotkę to będzie wiadomo o co chodzi, ale wydaje mi się że lepiszcze też powinno dać radę w tym wypadku.
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pt lip 27, 2012 12:14 pm

Wiem, to są podkładki dystansujące, na rysunku nr 7 (w ramce w prawym górnym rogu)

Obrazek

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » pt lip 27, 2012 9:18 pm

Kajen pisze:Wiem, to są podkładki dystansujące, na rysunku nr 7 (w ramce w prawym górnym rogu)
ooo dokładnie tak :) lepiej bym tego nie opisał :) właśnie to mi poszło nie wiem czy to jest jakaś istotna podkładka, bo u mnie były dwie, jest to cienkie jak papier, a obawiam się że w aso można by to tylko dostać.
Do jazdy SKODA SUPERB

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

Post autor: bilans » pt lip 27, 2012 9:52 pm

boczek140 pisze:
bilans pisze: A jak ściągałeś ? Jedną breszką czy dwiema ?
Próbowałem to ściągnąć tym co miałem pod ręką czyli jakiś ściągacz oraz, prowizoryczne ściągacze własnej roboty, niestety brak sprzętu. Co do tylnego mostu to fakt poszło bez problemu ale tam jest wszystko sprawne olej czyściutki więc tylko go wymienię.

Jeszcze jedna sprawa w tylnym moście, przy mocowaniu półosi, na łączeniu są takie aluminiowe (chyba) uszczelki, czy podkłądki niestety jedna była przerwana, czy da radę w ogóle to gdzieś kupić przewertowałem net ale nigdzie nie znalazłem czegośt akiego, ewentualnie czy zastąpić to czymś innym ??
polecam jeszcze jedno podejście dwie breszki wkładasz naprzeciwko siebie pomiędzy flanszę a półoś i ostrym jebnię...ciem
dżwignia wyrywa - wyciąga póloś
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » sob lip 28, 2012 6:29 am

bilans pisze: polecam jeszcze jedno podejście dwie breszki wkładasz naprzeciwko siebie pomiędzy flanszę a półoś i ostrym jebnię...ciem
dżwignia wyrywa - wyciąga póloś
Dzięki kolego za radę, ale zawiozłem przedni most do mechanika :) żeby go ogarnął. Jedyne co mu dolega to luz na główce, wiec niech mechanik to naprawi, ja już nie mam nerwów i czasu zbyt dużo się z tym bawić. Ze swojej strony wypłukałem kilkakrotnie syf z mostu wiec teraz jest świeży. Czeka mnie tylko wypiaskowanie i pomalowanie.
Do jazdy SKODA SUPERB

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”