Montaż wyciągarki - Pajero III
Moderator: Kosiarz
Montaż wyciągarki - Pajero III
Szukam rad i wskazówek do montażu wyciągarki w Pajero III.
Jak wykonać i do czego mocować podstawę pod wyciągarkę, czy tylko do podłużnic, czy również do sanek ? Czy wzmacnia się w jakiś sposób podłużnice ? W internecie bardzo niewiele jest o montażu wyciągarek w samochodach bez ramy.
Jak wykonać i do czego mocować podstawę pod wyciągarkę, czy tylko do podłużnic, czy również do sanek ? Czy wzmacnia się w jakiś sposób podłużnice ? W internecie bardzo niewiele jest o montażu wyciągarek w samochodach bez ramy.
Re: Montaż wyciągarki - Pajero III
Montaż wyciągarki w PIII nie jest taką prostą sprawą jak w Pajero I czy II. Jeśli wybierzesz dedykowana płytę montażową to będziesz mógł zamontować wyciągarkę o uciągu granicach 3.500kg. Przy takim rozwiązaniu wolno wyciągać auto z ,, pułapki ‘’ równolegle z kierunkiem liny. Nie wolno wyciągać się pod kątem itp. Tak to sobie wymyślił min. Taubenroher.
Najlepszym rozwiązaniem do PIII jest zakup zderzaka ARB, który umożliwia ma montaż wyciągarki w klasie 12.000 tys. LBS i pozwala na swobodne korzystanie w wyciągarki. Nie mniej jednak jest to wydatek na poziomie 5 tys. złotych
Jeśli jednak zdecydujesz się na montaż wyciągarki ukrytej pod fabrycznym zderzakiem tak jak to zrobiliśmy w tym aucie

To:
wyciągarka nie może mieć zespolonych przekaźników tylko puszkę z przekaźnikami na dłuższych przewodach
sugerowałbym zakup wyciągarki z wyższej półki aby wyeliminować awarie, częste serwisy bo demontaż wyciągarki równa się demontaż zderzaka. Nie mam tutaj na myśli produktów WARN ale taniego, nie sprawdzonego szpeju bym tam nie zamontował
w powyższym przykładzie przerabialiśmy zbiornik na płyn do spryskiwaczy. Trzeba było go skroić o 1/4
połowa śrub, spinek od zderzaka, nadkoli się po urywa. Płytę trzeba wzmocnić i zamontować podobnie jak zderzak ARB.
ponadto sugerowałbym wymianę sprężyn na medium duty i line syntetyczną.
Najlepszym rozwiązaniem do PIII jest zakup zderzaka ARB, który umożliwia ma montaż wyciągarki w klasie 12.000 tys. LBS i pozwala na swobodne korzystanie w wyciągarki. Nie mniej jednak jest to wydatek na poziomie 5 tys. złotych
Jeśli jednak zdecydujesz się na montaż wyciągarki ukrytej pod fabrycznym zderzakiem tak jak to zrobiliśmy w tym aucie

To:
wyciągarka nie może mieć zespolonych przekaźników tylko puszkę z przekaźnikami na dłuższych przewodach
sugerowałbym zakup wyciągarki z wyższej półki aby wyeliminować awarie, częste serwisy bo demontaż wyciągarki równa się demontaż zderzaka. Nie mam tutaj na myśli produktów WARN ale taniego, nie sprawdzonego szpeju bym tam nie zamontował
w powyższym przykładzie przerabialiśmy zbiornik na płyn do spryskiwaczy. Trzeba było go skroić o 1/4
połowa śrub, spinek od zderzaka, nadkoli się po urywa. Płytę trzeba wzmocnić i zamontować podobnie jak zderzak ARB.
ponadto sugerowałbym wymianę sprężyn na medium duty i line syntetyczną.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Dzięki za konkretną odpowiedź.
Myślę o montażu tak jak na zdjęciach - pod fabrycznym zderzakiem.
Jak jest mocowany zderzak ARB ?
Myślę o montażu tak jak na zdjęciach - pod fabrycznym zderzakiem.
No właśnie, największym problemem jest mocowanie - nie wiem do jakich punktów należy mocować ?Płytę trzeba wzmocnić i zamontować podobnie jak zderzak ARB.
Litości...czorcik pisze:(...)No właśnie, największym problemem jest mocowanie - nie wiem do jakich punktów należy mocować ?
Pewnie do miski olejowej i obudowy rozrządu

Jak nie wiesz do jakich, to daj auto Bartkowi i Ci zamontują jak na zdjęciu.
Obędzie się bez ofiar. W ludziach i sprzęcie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Tyle, ze to może kosztować i to baardzo dużo.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
widocznie jest przed pompą wtryskową - tak się dzieli użytkowników PIII przed i po wymianie pompy wtryskowej.ernil pisze:Stać było na Trzy Diamenty? Stać

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Niewątpliwie jest w tym aucie kilka sekretów, które pozwoliły koledze Zbyszkowi całkiem dobrze prosperować 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Litości...
Pewnie do miski olejowej i obudowy rozrządu
Jak nie wiesz do jakich, to daj auto Bartkowi i Ci zamontują jak na zdjęciu.
Obędzie się bez ofiar. W ludziach i sprzęcie.

P.S.
Pompa za 10 tys mnie nie dotyczy - 2,5 TD.
O!
To nie dotyczy Cię tez wyprzedzanie i przyspieszanie
To nie dotyczy Cię tez wyprzedzanie i przyspieszanie

Ostatnio zmieniony sob wrz 08, 2012 9:58 pm przez bazylisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Kiedys tez o tym myslalem, jeden z forumowiczow podrzucil link z forum zagranicznego dalekiego kraju
.Zobacz, moze sie przyda. Tu chyba plyte wincha spawali do ramy pod zderzakiem.
http://forum.pajeroclub.com.au/showthre ... 51&t=13062
Pozdro

http://forum.pajeroclub.com.au/showthre ... 51&t=13062
Pozdro
Arturos Pajeros
O dzięki
Kolejny konkret.