Jest wątek o oponach do Pajero II, założę o oponach do Pajero III.
1. Jaki rozmiar ? Mam obecnie 265/70 R16. Czy można do (póki co) seryjnego zawieszenia wsadzić inne opony na felgi R16 ?
2. Jakiej marki ? BF Goodrich A/T - czy jest jakaś alternatywa (czyli niższa cena, podobne właściwości) ?
Opony - Pajero III
Moderator: Kosiarz
- Mikrusek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Re: Opony - Pajero III
Do standardu wejdą Ci 265/75/16. Ja jeździłem na BFG AT, teraz mam Yokohamy Geolandar AT/S. Te drugie są na pewno cichsze na asfalcie.
Mikrusek
też myślę o Yokohamach jako alternatywie Goodrichy AT. Interesują mnie właściwości tych gum na czarnym i w terenie jako takim - to co jest w necie na ich temat to jak zwykle trochę mało, poza tym ludzie myślą że opona powinna być uniwersalna - nic bardziej mylnego. Ja na zimę mam zimówki i trakcja jest o niebo lepsza niż Ateka. Jak możesz coś konstruktywnego wrzucić o tych Geolandarach AT/S to wal śmiało. Interesuje mnie wszystko na ich temat
Pozdro
też myślę o Yokohamach jako alternatywie Goodrichy AT. Interesują mnie właściwości tych gum na czarnym i w terenie jako takim - to co jest w necie na ich temat to jak zwykle trochę mało, poza tym ludzie myślą że opona powinna być uniwersalna - nic bardziej mylnego. Ja na zimę mam zimówki i trakcja jest o niebo lepsza niż Ateka. Jak możesz coś konstruktywnego wrzucić o tych Geolandarach AT/S to wal śmiało. Interesuje mnie wszystko na ich temat
Pozdro
Arturos Pajeros
I tak i nie. To czy opona nie będzie ocierać o nadkola przy mocnym hamowaniu, podczas nurkowania auta, czy opona nie będzie ocierać o nadkola na szybko pokonywanych wirażach, czy opona nie będzie haczyć o zderzak zależy od stanu zawieszenia. Od tego czy auto ma fabryczne felgi czy z innymi ET lub szersze obręcze, od tego czy auto ma plastikowe nadkola czy nie. Największy wpływ ma stan zawieszenia. Nie które auta mają ,, lift'' fabryczny w innych sprężyny są tak sklepane, żę auto ,,siedzi'' kilka centymetrów niżej, od tego co wyjechało z fabryki. Stare wypracowane zawieszanie jest tak słabe, że auto po załadowaniu parę kilogramów siada jeszcze więcej, i jeszcze mocniej nurkuje przy hamowaniu. Nie mniej jednak musiałbyś mieć chyba 7 osób na pokładzie aby 265x70R16 ocierały.czorcik pisze:Jest wątek o oponach do Pajero II, założę o oponach do Pajero III.
1. Jaki rozmiar ? Mam obecnie 265/70 R16. Czy można do (póki co) seryjnego zawieszenia wsadzić inne opony na felgi R16 ?
Zasadniczo to BFG AT jest najtańszą oponą na rynku ale Yokohamy Geolander AT można kupić w podobnej cenie czasami niższej czasami wyższej, wszystko zależy od kursów walut, daty produkcji opon. Geolander ma inna ciut miększą mieszankę do BFG AT w związku z powyższym jest cichszy, lepiej hamuje od BFG AT ale za to jest mniej żywotny.czorcik pisze: 2. Jakiej marki ? BF Goodrich A/T - czy jest jakaś alternatywa (czyli niższa cena, podobne właściwości) ?
Idealną opona całoroczną jest GoodYear Wrangler DuraTrack
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Mikrusek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Co do jazdy po jakimś większym błocie, to się nie wypowiem- jeszcze nie miałem okazji. Na asfalcie są (według mnie) zdecydowanie cichsze od BFG AT i lepiej trzymają się drogi (chodzi mi o jazdę na samym tyle, na mokrej nawierzchni). Aczkolwiek porównanie mam do mniej więcej 4-5 letnich BFG z 5 mm bieżnikiem (takie miałem ostatnio).artmit pisze:Mikrusek
Pozdro
Szutry i tym podobne nie stanowią problemu, ale tu przecież na byle czym się pojedzie