Pajero classic 2.5 tdi 2002r 115KM krótki
Objaw jest taki.Po odpaleniu zimnego auta cisza.Po rozgrzaniu zaczyna coś klekotać jakby łożysko w skrzyni biegów. Po wciśnięciu pedału sprzegła hałas ustaje. Dźwięk jest metaliczny, głośny i dochodzi wyraźnie z okolic skrzyni biegów, reduktora?
Dodam, że oryginalnie Pajero miało skrzynię redukcyjną Easy Select i dźwięk ten był od samego poczatku. Po jakimś czasie Pajero przeszło modyfikację. Włożyłem mu super selecta. Skrzynia biegów pozostała ta sama.Klekotanie nie ustało. Po kolejnym roku przy okazji wymiany uszczelniacza na wale wymienilem kompletne sprzęgło i skrzynię biegów, którą miałem w zapasie.Byłem pewien, że klekot zniknie, ale nic ardziej mylnego.Wszystko co było do wymiany i co mogło dawać takie ojawy wymieniłem. Skrzynia biegów pochodzi z innego Pajera, którym jezdziłem i skrzynia pracowała bez zastrzeżeń.Nic nie tyrkotało.
Suma sumarum wymienione skrzynia biegów, reduktor,wały przy okazji SS z ES ,sprzęgło kpl z łozyskiem japońskim.Łożysko na kole zamachowym nie ma luzu i jest ok.Klekot ustaje po wciśnięciu pedału sprzęgła. Jak ktoś ma jeszcze jakieś sugestie co może tak klekotać to proszę o pomoc.