L200 po 2007 roku - zmiana resorów na wahacze + sprężyny
Moderator: Kosiarz
L200 po 2007 roku - zmiana resorów na wahacze + sprężyny
Drogie Bravo.....
Czy ktoś widział może gdzieś w necie jakiś zestaw (gotowy) do zmiany tylnego zawieszenia w L200 z resorów piórowych na wahacze i sprężyny ?
Czy ktoś widział może gdzieś w necie jakiś zestaw (gotowy) do zmiany tylnego zawieszenia w L200 z resorów piórowych na wahacze i sprężyny ?
Re: L200 po 2007 roku - zmiana resorów na wahacze + sprężyny
przeciez to bezsensu,lekka dupa i tak nie bedzie pracowac jak powinnien taki zestaw,chyba ze pod obciazeniem,z koleji zmniejszy sie ladownosc 

a jak komuś nie jest potrzebna ładowność ?tomek 79 pisze:(...)
Nie wiem jak w przypadku pikapów..
ale w XJ po zmianie resorów na wahacze... to nie ten samochód. Prowadzi się lepiej.
Jeżeli ktoś nie wozi ciężarów, to po takiej zmianie powinien lepiej prowadzić się na pusto niż w przypadku resorów.
Technicznie wykonanie tego nie jest skomplikowane... i łatwiejsze (a nawet pewniejsze) niż w XJ.
Nie będzie się prowadził bo będzie brakowało kilogramów.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
jakich kilogramów ?
Po to się to robi, by nie było trzeba tylu kilogramów.
Po to się to robi, by nie było trzeba tylu kilogramów.
zmiana pociągnie jeszcze silniejsze odchudzenie tyłu...
jeśli nie planujesz nic tam wozić - to nie kupuj pickupa. Jak planujesz jakąś stałą zabudowę - to sam zobaczysz, ze poprawi się prowadzenie na resorze. Tam jest dość długi resor i fajnie działa już pod 100kg
jeśli nie planujesz nic tam wozić - to nie kupuj pickupa. Jak planujesz jakąś stałą zabudowę - to sam zobaczysz, ze poprawi się prowadzenie na resorze. Tam jest dość długi resor i fajnie działa już pod 100kg
Widziałem kiedyś coś takiego go Nissana Frontier'a na jakiejś stronie w USA...
i stąd pytanie o L200
i stąd pytanie o L200
wiesz - w hameryce to się kupuje gotowy kit, przykręca w 4 minuty i to robi. U nas to oznacza rzeźbę, spawanie, 14 poprawek i wkurwu sporo
olałbym ideę
kup sobie defektora pikapa - masz springi, normalną kabinę z normalnym zydlami z tyłu i sporą uniwersalność
olałbym ideę
kup sobie defektora pikapa - masz springi, normalną kabinę z normalnym zydlami z tyłu i sporą uniwersalność
jechałem takim dziwadłem ...Sygma pisze:Widziałem kiedyś coś takiego go Nissana Frontier'a na jakiejś stronie w USA...
i stąd pytanie o L200
dramat na maxa ,nie pchaj się w to rozwiazanie
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
jak urząd skarbowy zmienia podejście do motoryzacji 

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
to nie toAdas pisze:jak urząd skarbowy zmienia podejście do motoryzacji
Raczej pick-upy są już jednymi z niewielu solidnie zbudowanych aut wśród tego co jest dostępne w salonachAdas pisze:jak urząd skarbowy zmienia podejście do motoryzacji

to czemu chcesz zmieniać prosty resor, nie lepiej dopracować go i zmiękczyć jak chcesz bardziej komfortowy.Sygma pisze:to nie toAdas pisze:jak urząd skarbowy zmienia podejście do motoryzacji
Sztywny most na sringach czy na resorze podobnie może pracować
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
napisałem "dlaczego"
widziałem takie gotowce do Navary/Frontiera i ci co je stosowali (niestety, tylko w USA) zachwalali
pikap fajnie się prowadzi.. jak jest załadowany (w końcu to ciężarówka/samochód użytkowy)
jak pusty.. to niestety podskakuje.
Nie wiem jak L200, ale Navara która posiadałem musiała mieć ze 400-500 kg by dobrze się zachowywała na drodze.
VW w Amaroku zastosował dwa rodzaje resorów (komfortowe i ciężarowe)... które można bezpłatnie zamówić kiedy bierzmy samochód do produkcji.
Samochód ma oczywiście inną ładowność (różnica chyba coś około 500kg jak pamiętam).
L200 nie ma takiej opcji.. a nie zawsze się coś wozi.
Do tego lepsza praca zawieszenia
widziałem takie gotowce do Navary/Frontiera i ci co je stosowali (niestety, tylko w USA) zachwalali
pikap fajnie się prowadzi.. jak jest załadowany (w końcu to ciężarówka/samochód użytkowy)
jak pusty.. to niestety podskakuje.
Nie wiem jak L200, ale Navara która posiadałem musiała mieć ze 400-500 kg by dobrze się zachowywała na drodze.
VW w Amaroku zastosował dwa rodzaje resorów (komfortowe i ciężarowe)... które można bezpłatnie zamówić kiedy bierzmy samochód do produkcji.
Samochód ma oczywiście inną ładowność (różnica chyba coś około 500kg jak pamiętam).
L200 nie ma takiej opcji.. a nie zawsze się coś wozi.
Do tego lepsza praca zawieszenia

Zawieź auto do kowala, powiedz o co chodzi i odbierz gotowe. Będzie i bezpiecznie i komfortowo.
Bo jak sobie wyobrażę przeróbkę tego na jakiś IRS w Polska nad Wisłą... Ojjj.
Ewentualnie szukaj na necie gotowego "miękkiego" resora.
EDIT:
A nie możesz zwyczajnie przykręcić na pace odważnika?
Ewentualnie szukaj na necie gotowego "miękkiego" resora.
EDIT:
A nie możesz zwyczajnie przykręcić na pace odważnika?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Efekt taczki w l200 nowym skutecznie zniwelowało zamontowanie resorów ome. W stosunku do fabryki niebo a ziemia jeśli chodzi o komfort. Co ciekawe ładowność wcale na zmianie nie ucierpiała, wręcz się poprawiła.
Nie wspominając ze 2szt ome kosztują mniej niż jeden resor w aso
Nie wspominając ze 2szt ome kosztują mniej niż jeden resor w aso

Może nie zrozumiałem ale wydaje mnie się że chodzi o zamianę resorów na wahacze i sprężyny. Most zostaje.ernil pisze:.
- wojtek_kom
-
Navara były warianty, komfort i ciężarowe, jak to zostało nazwaneSygma pisze: Nie wiem jak L200, ale Navara która posiadałem musiała mieć ze 400-500 kg by dobrze się zachowywała na drodze.
VW w Amaroku zastosował dwa rodzaje resorów (komfortowe i ciężarowe)... które można bezpłatnie zamówić kiedy bierzmy

Wybierało się co chciało.
W sumie to nie rozumiem... wszystkie dają radę, lekka dupa nie jest tragedią, taki wyrób FSO Polonez może być odniesieniem

Dużo bardziej wkurza przód. Może jestem przyzwyczajony bardzo do RWD.
Zostawiłbym resory, zmniejszył ilość piór i dołożył miechy

Poszukaj resorów z kompozytu, były w sportowych furach rodem z USA. Przykład http://www.rodandcustommagazine.com/tec ... to_17.html
Nissan-y
Fakt.kozioU pisze:Może nie zrozumiałem ale wydaje mnie się że chodzi o zamianę resorów na wahacze i sprężyny. Most zostaje.

Tym bardziej nie rozumiem po co.
Dobrze dobrany resor pracuje całkiem git.
Amerykańskie vany są tego najlepszym przykładem.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
mówisz o swoich resorach
w tym twoim wynalazku 

Czwarte serce 

Owszem. Odkąd udowodniłem Ci, że nie da się nowych kupić, to naprawiłem stare i jest wykurwnie wspaniale. Wczoraj załadowany do pełna, siedem osób, bagaż - rewelka. Na pusto też bardzo git. A zwykły, bez napędów, ma prosty resor jednopiórowy i działa równie dobrze.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
nigdy tego nie widziałem..wojtek_kom pisze: Navara były warianty, komfort i ciężarowe, jak to zostało nazwane
Wybierało się co chciało.
w cennika nie ma takiej opcji do zamówienia
Dobrze zrozumiałeś.kozioU pisze:Może nie zrozumiałem ale wydaje mnie się że chodzi o zamianę resorów na wahacze i sprężyny. Most zostaje.
Most zostaje.
- wojtek_kom
-
Generalnie był chrom zderzaki były dwa pióra, bez bajerów trzy pióra.Sygma pisze: nigdy tego nie widziałem..
w cennika nie ma takiej opcji do zamówienia
Gdzieś to tam było napisane.
Nissan-y