Pajero II - kupno i wizyta u mechanika - Problem ze skrzynią
Moderator: Kosiarz
Pajero II - kupno i wizyta u mechanika - Problem ze skrzynią
Witam
Więc tak w sobotę kupiłem samochód z okolic Żywca Pajero II 1995 rocznik przejechane 260 tysięcy, rozrząd wymieniony ok 2500km wcześniej.
Rama w dobrym stanie obstukane obejrzane wszystko jest ok. Silnik na mrozie -13 odpala bez najmniejszego problemu. Reduktory SS działa
sprawnie nic nie stuka nic nie huczy nic nie zgrzyta. W terenie sprawdzone, że działają i zapina poprawnie. Układ kierowniczy wydaje się być
w porządku nie ma luzów samochód dobrze się prowadzi przy oponach 32 cale M/T. Hamulce zapowietrzone ale to nie problem do zrobienia.
Problem zaczyna się przy skrzyni biegów. Jest to manual 5 biegowy. Jak byłem po samochód i testowaliśmy to warunki były ciężkie dużo śniegu nie po odśnieżane drogi
więc i nie było możliwości wrzucenia biegu 4 i 5tego. Umowę spisałem kwota 9000 zł na umowie nic nie zaniżanie.
Wracają do tematu bo się rozpisałem to tak jak już wracałem do domu (100 km) to na ekspresówce zauważyłem że bieg 4 i 5 jest dużo cichszy niż 1,2,3. Z początku pomyślałem
może ten model tak ma ale nie dawało mi to spokoju i pojechałem dzisiaj z rana do mechanika. Przejechał się kilkaset metrów i stwierdził od razu, że biegi 123 są wyjechane i, że niby
mi to pojeździ jeszcze ale będzie coraz głośniej.
No i stąd moje pytanie czy naprawiać ją jeżeli w ogóle się to opłaca (jakie są koszta?) i co naprawić w niej.
Drugie pytanie to sprawa jest świeża i do 10 dni mogę samochód oddać w/g kodeksu cywilnego .
No i mam właśnie taki dylemat ... Pomożecie ?
Więc tak w sobotę kupiłem samochód z okolic Żywca Pajero II 1995 rocznik przejechane 260 tysięcy, rozrząd wymieniony ok 2500km wcześniej.
Rama w dobrym stanie obstukane obejrzane wszystko jest ok. Silnik na mrozie -13 odpala bez najmniejszego problemu. Reduktory SS działa
sprawnie nic nie stuka nic nie huczy nic nie zgrzyta. W terenie sprawdzone, że działają i zapina poprawnie. Układ kierowniczy wydaje się być
w porządku nie ma luzów samochód dobrze się prowadzi przy oponach 32 cale M/T. Hamulce zapowietrzone ale to nie problem do zrobienia.
Problem zaczyna się przy skrzyni biegów. Jest to manual 5 biegowy. Jak byłem po samochód i testowaliśmy to warunki były ciężkie dużo śniegu nie po odśnieżane drogi
więc i nie było możliwości wrzucenia biegu 4 i 5tego. Umowę spisałem kwota 9000 zł na umowie nic nie zaniżanie.
Wracają do tematu bo się rozpisałem to tak jak już wracałem do domu (100 km) to na ekspresówce zauważyłem że bieg 4 i 5 jest dużo cichszy niż 1,2,3. Z początku pomyślałem
może ten model tak ma ale nie dawało mi to spokoju i pojechałem dzisiaj z rana do mechanika. Przejechał się kilkaset metrów i stwierdził od razu, że biegi 123 są wyjechane i, że niby
mi to pojeździ jeszcze ale będzie coraz głośniej.
No i stąd moje pytanie czy naprawiać ją jeżeli w ogóle się to opłaca (jakie są koszta?) i co naprawić w niej.
Drugie pytanie to sprawa jest świeża i do 10 dni mogę samochód oddać w/g kodeksu cywilnego .
No i mam właśnie taki dylemat ... Pomożecie ?
Re: Pajero II - kupno i wizyta u mechanika - Problem ze skrz
za 9 tyś to możesz Tico kupić w dobrym stanie
olej tą skrzynię, jak nie zgrzyta, biegi wchodzą płynnie to po co grzebać, jak się rozwali to kupisz używkę za 500zł i włożysz.
olej tą skrzynię, jak nie zgrzyta, biegi wchodzą płynnie to po co grzebać, jak się rozwali to kupisz używkę za 500zł i włożysz.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Adas pisze:za 9 tyś to możesz Tico kupić w dobrym stanie
No to troszkę mnie pocieszyłeś

po kupnie drugie tyle wkładać w remont.
Adaś za 500 zł skrzyni z europejczyka nie kupi.Adas pisze:za 9 tyś to możesz Tico kupić w dobrym stanie
A co do twórcy tematu to radziłbym dac sobie spokój z prawem. Życie jest zycie "wiedziały gały co brały" Cena rocznika jest dużo wieksza więc co prezentów chciałeś

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
za 5 lat jak mu się rozwali to będzie kosztowała 500złlukas 78 pisze:Adaś za 500 zł skrzyni z europejczyka nie kupi.Adas pisze:za 9 tyś to możesz Tico kupić w dobrym stanie
A co do twórcy tematu to radziłbym dac sobie spokój z prawem. Życie jest zycie "wiedziały gały co brały" Cena rocznika jest dużo wieksza więc co prezentów chciałeś

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Skrzynia czy od angola czy europa niczym się nie różni, tylko reduktor ma odwrotnie wajchy, co by i angolom było dalej sięgaćlukas 78 pisze:...
Adaś za 500 zł skrzyni z europejczyka nie kupi.
...

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
i trzeba ciąć blachy żeby chodziła
Samochód zostaje u mnie
Temat można zamknąc

Temat można zamknąc

da się to przełożyć, trzeba mieć tylko kilka gratów z europejskiego reduktora pokrywkę, ośkę, wybierakirudypajero.koszalin pisze:Skrzynia czy od angola czy europa niczym się nie różni, tylko reduktor ma odwrotnie wajchy, co by i angolom było dalej sięgaćlukas 78 pisze:...
Adaś za 500 zł skrzyni z europejczyka nie kupi.
...
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
dostajesz używaną skrzynię anglika z rozruchem na tydzień czy miesiąc, poznaczoną farbą na śrubach przez sprzedającego jak ją rozbebeszysz to później ci jej nikt nie weźmie