Pajero II - Trzaski z okolic reduktora

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
fxdesign
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Pajero II - Trzaski z okolic reduktora

Post autor: fxdesign » pn sty 28, 2013 11:58 pm

Witam

Podczas wolnej jazdy ( ok 20 - 40 km/h ) od czasu do czasu słuchać głośne że tak nazwe "rytmiczne" odgłosy z okolic reduktora / wału, do tego z okolic lewego koła strasznie głośno zaczyna trzeć/chuczeć ( ludzie obracaja się na ulicy ), brzmi to tak jak by metal o metal. Tego typu sytuacja pojawia się gdy samochód jedzie z napędem na tył i czasem bywa że moge cały dzień przejechać i nic się nie dzieje a nieraz podjade kilometr i zaczyna się od nowa. Dzieje sie tak bez jakiegos wiekszego obciażenia, a przestaje jak kilka razy zatrzymam się i rusze. Nie znalazłem jakiegos jednego punktu zaczepienia co do sytuacji w której się to objawia. Kwestia olejów, płynów itp. raczej odpada bo tydzień temu robiłem generalne porządki i wlane są nowe płyny zgodne ze specyfikacja producenta ( most, reduktor, skrzynia, silnik ). Jedna ciekawostka to wczoraj jak się tak zdarzyło, spróbowałem włączyć na 4 łapy i przestało, jednak może to być zbieg okoliczności.

Bardzo proszę o jakąś poradę, co moze byc tego powodem, lub moze ktoś już miał taki objaw.

Mitsubishi Pajero II 2,5 TDI 93r 3D

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
lukas 78

Re: Pajero II - Trzaski z okolic reduktora

Post autor: lukas 78 » wt sty 29, 2013 12:48 pm

nikt z nas wróżbitą nie jest..luzy na krzyżakach , półośkach wysrany przegub wał obciera o coś etc.
właź pod samochód ciągaj obracaj sprawdzaj a jak nie potrafisz jedź do kogoś kto ma pojęcie
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt sty 29, 2013 12:51 pm

tam jest ss czy es? Jest jakieś sprzęgiełko? bo objaw typowo sprzęgiełkowy..

Awatar użytkownika
fxdesign
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: fxdesign » wt sty 29, 2013 6:02 pm

Sprawa szybko załatwiona, okazało sie że "zmieliłem" sprzegielko w kole. Kupione, zamontowane i misiek śmiga jak nowy :) Dzieki za pomoc

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » wt sty 29, 2013 6:51 pm

Mroczny pisze:tam jest ss czy es? Jest jakieś sprzęgiełko? bo objaw typowo sprzęgiełkowy..
co moderator to moderator i wywróżyć umie :)21
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”