Montaż przedniego mostu
Moderator: Kosiarz
Montaż przedniego mostu
Chce zadać pytanie chce troszkę zmotać swoją maszynkę czyli pajero 2 krótki, wydaje mi się ze jest trochę przedłużany z plastikowym dachem.Chce dokupić most przedni z blokadą dyfra. Na pewno by się przydał w trochę w cięższym terenie a nawet i na śniegowych wyprawach.znalazłem na allegro takie coś podaje linka http://allegro.pl/most-przedni-pajero-2 ... 37682.html .Tylko mam trochę niepewności czy coś takiego spełni moje oczekiwania i jeszcze dobór tych przełożeń.Czy do tego mostu potrzebne będą jeszcze sprzęgi.Bo jako tako w tym momencie po włączeniu napędu samochód ciągnie tylko na trzy koła.
Re: Montaż przedniego mostu
Boże, widzisz to a nie grzmisz
chłopie, zadaj sobie trochę trudu i poczytaj kilka tematów ...

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
czytałem i czytałem i wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem tylko. jakby ktoś to jeszcze potwierdził . bo być może się mylę.jeszcze pytanie czy pułosie będą pasować od mojego starego mostu.I zrozum mnie ze jakbym wiedział to bym nie zadawał takich pytań.Tematów jest dużo aczkolwiek każdy jest inny.Chodzi mi o krótką odpowiedz czy było by coś z tego pozdrio
Nie ma czegoś takiego w seryjnym Pajero.lewar pisze:Chce dokupić most przedni z blokadą dyfra.
Mylisz pojęcia.
Czytaj bo wszytsko tutaj jest.
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
A weź wstań od kompa, podejdź do tej pojary od strony przedniej, klęknij, tudzież pochyl się i zobacz co masz pod spodem. Później porównaj to z tym co nam tu wkleiłeś i wyciągnij sobie wnioski.lewar pisze:.

y60 autobus, czerwony.
uświadom sobie parę rzeczy jak chłopaki mówią bo tak to tylko śmiechu kupęlewar pisze:Chce zadać pytanie chce troszkę zmotać swoją maszynkę czyli pajero 2 krótki, wydaje mi się ze jest trochę przedłużany z plastikowym dachem.Chce dokupić most przedni z blokadą dyfra. Na pewno by się przydał w trochę w cięższym terenie a nawet i na śniegowych wyprawach.znalazłem na allegro takie coś podaje linka http://allegro.pl/most-przedni-pajero-2 ... 37682.html .Tylko mam trochę niepewności czy coś takiego spełni moje oczekiwania i jeszcze dobór tych przełożeń.Czy do tego mostu potrzebne będą jeszcze sprzęgi.Bo jako tako w tym momencie po włączeniu napędu samochód ciągnie tylko na trzy koła.

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
TO NIE JEST PRZEDNI MOST Z BLOKADĄ, BLOKADA W PRZEDNIM MOŚCIE W PAJERO NIE ISTNIEJE
to po prostu, system załączania przodu.
może ktoś nowy to kiedyś przeczyta ...

to po prostu, system załączania przodu.
może ktoś nowy to kiedyś przeczyta ...

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Wszedłem dzisiaj pod pajero i na pewno nie mam takiego mostu jak wkleiłem linka .A wiec do czego sluży ten siłownik przy tym moście z allegro.A więc według mnie występują dwie blokady między osiowa i między mostowa a ktoś mi tu pisze ze na przednim moście jest włączanie przodu chyba ze niema reduktora.Jestem początkujący tak więc proszę o wyrozumienie.A propos blokada mechanizmu różnicowego w moście to chyba jest blokada mostu.
ee... poczytaj ... bo to już było zylion razy
to taka dobra rada
to taka dobra rada

i nadal głupoty piszesz
musisz dłużej pod tym autem posiedzieć albo posłuchać się Ajwena

musisz dłużej pod tym autem posiedzieć albo posłuchać się Ajwena
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Między osiowa blokada tudzież centralny mechanizm róźnicowy - jak masz skrzynię easy select, to nie masz takiego (albo masz, ale cały czas zablokowany - jak zwał tak zwał), przy super select - masz możliwość wyboru jazdy z/bez centralnego. Blokady przedniego mostu z tego co wiem nie miało żadne fabryczne pajero.
y60 autobus, czerwony.
chodzi mi o to ze ja nie mam tego niby siłownika przy moim moście a mam zwykłą skrzynie do czego on służy.
Gógol nie boli. Szukajka również. Więc nie zawracaj dupy, tylko przeczytaj dział od deski do deski. A jako że nie masz kompletnie podstaw mechaniki w głowie, to zajmij się czytaniem instrukcji i nie wychodź poza nią - czyli nie myśl o modyfikacjach, bo ja sobie cenię życie swoje i bliskich.
http://i69.servimg.com/u/f69/15/09/17/32/scan0010.jpg
http://i69.servimg.com/u/f69/15/09/17/32/scan0010.jpg
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
myliłem się, to jest blokada mostu, permanentna 100% blokada półosi, w wyniku jej załączenia napęd przechodzi na jedno bądź drugi przednie koło, pod warunkiem załączenie reduktora Es na 4H lub 4L w SS na 4H lub 4Hlc lub 4 Llc, bardzo ważne nie należy załączyć N bo wówczas permanentny napęd nie działa i cały moment obrotowy ze skrzyni idzie w gwizdek.lewar pisze:... A propos blokada mechanizmu różnicowego w moście to chyba jest blokada mostu.
Bardzo ważne, aby permanentna 100% blokada działała poprawnie koła muszą mieć identyczny poziom tarcia nawierzchni do powierzchni styku opony.
Prawidłowe tarcie należy sprawdzać zawsze przed jej użyciem, gdy się tego zaniecha automatycznie przechodzi w tryb off i wówczas mamy zwykły napęd na jedno przednie koło, to które ma lżej.

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
A czy łańuch w reduktorze to zniesie, tą przednią blokadę 

to jest taka blokada dla jeleni używana przez "uczciwych" sprzedawców celem podniesienia atrakcyjności oferowanego towaruAdas pisze:myliłem się, to jest blokada mostu, permanentna 100% blokada półosi, w wyniku jej załączenia napęd przechodzi na jedno bądź drugi przednie koło, pod warunkiem załączenie reduktora Es na 4H lub 4L w SS na 4H lub 4Hlc lub 4 Llc, bardzo ważne nie należy załączyć N bo wówczas permanentny napęd nie działa i cały moment obrotowy ze skrzyni idzie w gwizdek.lewar pisze:... A propos blokada mechanizmu różnicowego w moście to chyba jest blokada mostu.
Bardzo ważne, aby permanentna 100% blokada działała poprawnie koła muszą mieć identyczny poziom tarcia nawierzchni do powierzchni styku opony.
Prawidłowe tarcie należy sprawdzać zawsze przed jej użyciem, gdy się tego zaniecha automatycznie przechodzi w tryb off i wówczas mamy zwykły napęd na jedno przednie koło, to które ma lżej.

może występować w wersji 100% jak i 1000% w zależności od możliwości jelenia

co do łańcucha to nie takie rzeczy on znosi...
pod warunkiem ,że kierowcą jest jeleń ewentualnie inny mało rozgarnięty ssak:)21
Pajero z tylnią blokada i dobra opona w zupełności wystarcza,
A i tak pewnie nie wykorzystasz go w 100 %:D