Chłodzenie pajero 3.2 DID
Moderator: Kosiarz
Chłodzenie pajero 3.2 DID
Witam mam pajero III 3.2 did i problem polega na tym że ubywa mi płyn chłodzący muszę co jakies 2 ,3 tygodnie dolewac płynu ,auto zachowuje sie normalnie czy to normalne czy mam jakis poważniejszy problem??
Re: Chłodzenie pajero 3.2 DID
no nie jest to łańcuch w reduktorze, ale skoro na zewnątrz nie ma wycieków to uszczelka pod głowicą albo pęknięta głowica. W obu przypadkach koszty niemałe.
Ostatnio zmieniony czw mar 07, 2013 5:19 pm przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
gdzieś masz wyciek ale Adas dobrze mówi łańcuch tez sprawdź 

2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie
no właśnie żadnych wycieków nie ma oleju tez nie przybywa kurcze musze poszukac jakiegos mechanika
Dzięki za opinie.
Dzięki za opinie.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Sprawdź korek na chłodnicy, jak nie szczelny to też mogą być takie objawy.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
generalnie objawy znikania wody przy braku wycieku są trzy:
1. woda ( w domyśle płyn chłodniczy) przez uszkodzoną uszczelkę dostaje się do oleju
2. woda przez uszkodzoną uszczelkę dostaje się do tłoka i się spala
3. przez pękniętą głowice do układu chłodzenia dostaje się ciśnienie i wypycha płyn przez korek od chłodnicy do zbiornika i stąd na zewnątrz.
Zacznij od tego co Rudy pisze wymień korek od chłodnicy, jeżeli nic nie pomoże to j/w
1. woda ( w domyśle płyn chłodniczy) przez uszkodzoną uszczelkę dostaje się do oleju
2. woda przez uszkodzoną uszczelkę dostaje się do tłoka i się spala
3. przez pękniętą głowice do układu chłodzenia dostaje się ciśnienie i wypycha płyn przez korek od chłodnicy do zbiornika i stąd na zewnątrz.
Zacznij od tego co Rudy pisze wymień korek od chłodnicy, jeżeli nic nie pomoże to j/w
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Dobrze myślę, ze wodę w oleju widać, ucieczkę do komory spalania widać po białym dymie, a ucieczkę gazów z cylindra znać po bombelkach? No chyba, ze to bardzo mały wyciek. Szczerze życzę Ci nieszczęsnego kółka
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
jest jeszcze jedna ewentualność, że wyciek z chłodnicy jest tak mały, że nadąża wyparować i nie widać śladów wycieku.
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Jeśli ubywa litr na 3 tygodnie, to jest 50 g na dobę, albo 2 g na godzinę (oczywiście pod ciśnieniem szybko, a na zimno może wcale) - wtedy nie ma co liczyć na kałużę. Jak mi zeszło do sucha w 10 minut to było widać skąd (pochwalę się, że auto było tak lojalne, że postanowiło się rozkraczyć po zjechaniu ze ścieżki diagnostycznej w stacji kontroli w trakcie oczekiwania na zapłatę rachunkuAdas pisze:jest jeszcze jedna ewentualność, że wyciek z chłodnicy jest tak mały, że nadąża wyparować i nie widać śladów wycieku.

Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru