Praktycznie od początku tzn trzech lat misiek miał problem z wskaźnikiem paliwa. Wskazówka pokazywała co chciała szczególnie jak paliwa było na oko mniej niż połowę zbiornika. Czujnik można oczywiście kupić w znanym drogim sklepie za jedyne 199 zł w podróbie ale jakoś tak nie przepadam za cenami z tego sklepu

Przy okazji zrobiłem parę fotek żeby innym było lżej

Po pierwsze trzeba odchylić dywan w bagażniku ale żeby to zrobić trzeba odkręcić kilka wkrętów i ściągnąć plastikową listwę. Będziecie wiedzieć o którą chodzi

Taki będzie widok po zagięciu dywanu.
Teraz trzeba zdjęć czarny dekiel( kilka śrub na klucz 12 zaznaczonych na czerwono).

Tak to wygląda po zdjęciu dekla. Wypinamy kostkę i wykręcamy nakrętki zaznaczone na czerwono-klucz nasadowy 8mm. Ja pozwoliłem sobie wcześniej wyczyścić nakrętki i ich okolice szczotką na miniszlifierce a syf ściągnąłem odkurzaczem ponieważ niekoniecznie marzyła mi się zupa z ropy ,rdzy, farby i resztek baranka w baku.
Po wykręceniu nakrętek czujnik podnosimy do góry i przekręcamy lekko na boki coby pływak wylazł z dziury. Dziurę zatykamy jakąś szmatą żeby much nie naleciało.

Tak wygląda góra czujnika.
Lekko odginamy zaczepy-blaszki oznaczone na czerwono tak żeby obudowa rozłożyła się na dwie części.

Tak to wygląda w środku. W 99 % problem w działaniu czujnika stanowi połączenie oznaczone na czerwony-zimny lut. Odtłuszczamy to miejsce np. zmywaczem do hamulców czy czymś tam innym i porządnie lutujemy.
Problem może być tylko jeśli jakiś magik wcześniej wsadzał tam łapy i dogiął metalową blaszkę przesuwającą się po cewce czujnika. I owszem na jakiś czas pomoże bo blaszka dociśnie lut ale później kończy to się tak:

Składamy czujnik do kupy zaginamy lekko blaszki.
Polecam ścignięcie uszczelki gumowej podstawy czujnika i wyczyszczenie rdzy papierem ściernym. To samo radzę zrobić z okolicami otworu w zbiorniku. Myjemy dmuchamy ,chuchamy.

Wkładamy czujnik do dziury i dokręcamy nakrętki 2,5 NM

Na śruby dałem wazelinę techniczną a ich okolicę wypsiukałem fluidolem.
Ależ się napisałem

Tak przy okazji jeśli mój sposób nie pomoże jestem na tropie taniego zamiennika tego czujnika nie za 199 zł