czujnik paliwa-nie kupować na pałę !!!

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
lukas 78

czujnik paliwa-nie kupować na pałę !!!

Post autor: lukas 78 » sob kwie 20, 2013 6:35 pm

Ładna pogoda w HH i nudziło się więc co :)21 pogrzebać w Pajerko .
Praktycznie od początku tzn trzech lat misiek miał problem z wskaźnikiem paliwa. Wskazówka pokazywała co chciała szczególnie jak paliwa było na oko mniej niż połowę zbiornika. Czujnik można oczywiście kupić w znanym drogim sklepie za jedyne 199 zł w podróbie ale jakoś tak nie przepadam za cenami z tego sklepu :)21 więc postanowiłem wykręcić parę śrubek.
Przy okazji zrobiłem parę fotek żeby innym było lżej :wink:
Po pierwsze trzeba odchylić dywan w bagażniku ale żeby to zrobić trzeba odkręcić kilka wkrętów i ściągnąć plastikową listwę. Będziecie wiedzieć o którą chodzi :wink:
Obrazek
Taki będzie widok po zagięciu dywanu.
Teraz trzeba zdjęć czarny dekiel( kilka śrub na klucz 12 zaznaczonych na czerwono).
Obrazek
Tak to wygląda po zdjęciu dekla. Wypinamy kostkę i wykręcamy nakrętki zaznaczone na czerwono-klucz nasadowy 8mm. Ja pozwoliłem sobie wcześniej wyczyścić nakrętki i ich okolice szczotką na miniszlifierce a syf ściągnąłem odkurzaczem ponieważ niekoniecznie marzyła mi się zupa z ropy ,rdzy, farby i resztek baranka w baku.
Po wykręceniu nakrętek czujnik podnosimy do góry i przekręcamy lekko na boki coby pływak wylazł z dziury. Dziurę zatykamy jakąś szmatą żeby much nie naleciało.
Obrazek
Tak wygląda góra czujnika.
Lekko odginamy zaczepy-blaszki oznaczone na czerwono tak żeby obudowa rozłożyła się na dwie części.
Obrazek
Tak to wygląda w środku. W 99 % problem w działaniu czujnika stanowi połączenie oznaczone na czerwony-zimny lut. Odtłuszczamy to miejsce np. zmywaczem do hamulców czy czymś tam innym i porządnie lutujemy.
Problem może być tylko jeśli jakiś magik wcześniej wsadzał tam łapy i dogiął metalową blaszkę przesuwającą się po cewce czujnika. I owszem na jakiś czas pomoże bo blaszka dociśnie lut ale później kończy to się tak:
Obrazek
Składamy czujnik do kupy zaginamy lekko blaszki.
Polecam ścignięcie uszczelki gumowej podstawy czujnika i wyczyszczenie rdzy papierem ściernym. To samo radzę zrobić z okolicami otworu w zbiorniku. Myjemy dmuchamy ,chuchamy.
Obrazek
Wkładamy czujnik do dziury i dokręcamy nakrętki 2,5 NM :)21 lub jak kto nie ma fajnego klucza jedną ręką "śrubokrętem" z czuciem. Mitsu zaleca przy tej operacji wymianę gumowej uszczelki czujnika (ASO 25 zł) ale ja na razie nie byłem taki rozrzutny.
Na śruby dałem wazelinę techniczną a ich okolicę wypsiukałem fluidolem.
Ależ się napisałem :)21
Tak przy okazji jeśli mój sposób nie pomoże jestem na tropie taniego zamiennika tego czujnika nie za 199 zł :)21
2,5 TDI od dziadka najlepsze na świecie

Awatar użytkownika
pedroz

Re: czujnik paliwa-nie kupować na pałę !!!

Post autor: pedroz » ndz kwie 21, 2013 9:48 am

:)2 za wysiłek zrobienia foto-story :) rispekt
PII V23 6G72

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » ndz kwie 21, 2013 6:43 pm

Uznanie za dobry opis i foto :)2 tutaj masz nowy czujnik za 65 zł tylko czy będzie pasował ?
http://allegro.pl/czujnik-paliwa-mitsub ... 14595.html
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » ndz kwie 21, 2013 7:22 pm

ten czujnik z allegro nie podejdzie bo ma inne mocowanie do zbiornika , nie ma też czujki rezerwy
chyba ,że przeszczepić same bebechy ale to raczej mało opłacalne

MACIEK27

Post autor: MACIEK27 » ndz kwie 21, 2013 7:31 pm

Myślałem o przeszczepie ...
był patrol - był kojot ... teraz juz tylko emerytura...

Awatar użytkownika
lukas 78

Post autor: lukas 78 » ndz kwie 21, 2013 8:19 pm

czujnik powoli wykopuję tropem hyundai-kia :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”