Witam

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
dexter_k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dexter_k » czw kwie 17, 2008 7:42 pm

Trochę odbiegnę od tematu ale chętnie usłyszę jak Wy zaraziliście się ta Gazikową chorobą? :D

Mnie zawsze fascynowały militaria oraz stara motoryzacja, o ile dobrze pamiętam to gdzieś zobaczyłem Gazika i tak się zaczęło :) Jak to mówią pierwsza miłość nie rdzewieje.

smuggi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: smuggi » pt kwie 18, 2008 3:00 pm

Witaj wsrod ludzi o troche innym spojrzeniu na swiat (przez pryzmat Gaza) :lol:
Ja sie zarazilem kiedy to pierwszy raz wsiadlem do Gaziora. Byl (i nadal jest) woz ojca kolegi. Mialem okazje pojezdzic troche tym sprzetem w terenie i od razu sie zakochalem :D. Postanowilem ze kiedys takiego zanabede. No i tak od ok. roku z drobnymi przerwami remontuje swoj wlasny okaz. Nie mam jeszcze wielkiego doswiadczenia jako gazikowiec, ale nauczylem sie juz, ze jest kupa roboty oraz ze GAZ TO SKARBONKA BEZ DNA :roll:.
Zycze aby Ci nie zabraklo pieniedzy, ani co najwazniejsze zapalu !!

P.S. Gaz to choroba zakazna, przenoszona droga powietrzna, wiec uwaga !! :lol:

Awatar użytkownika
dexter_k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dexter_k » sob kwie 19, 2008 9:40 am

Do mojej pasji przyczyniły się także inne wydarzenia. Mianowicie w latach 90-tych jeszcze za gówniarza miałem okazje uczestniczyć (poprzez mojego wujka) w niszczeniu/demontażu rosyjskich rakiet typu SCUD. Jako że wstępowaliśmy do NATO to musieliśmy pozbyć się tego typu sprzętu. W jednostce o której mowa były 64 zestawy: wyrzutnia + tabor. Zabawa była świetna bo czy jest coś lepszego dla dzieciaka od rozkręcania ... śmigania wojskowymi ziłami itp :) ...a powiem wam że większość pojazdów które się tam znajdowały miały przebiegi po 300-1000 km, resory owinięte w papier woskowany ... wszystko w idealnym stanie. Fajnie powspominać! a na koniec przyjechała komisja z kamerką i filowała jak po całym sprzęcie jeździ wz-a. Pamiętam, że większość ciężarówek z budami szła za 400-600 zł :)
Na dowód:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdyby ktoś był zainteresowany to mam więcej fotek.
gg 3774809

Awatar użytkownika
GikroV

Post autor: GikroV » sob kwie 19, 2008 11:55 am

Bez obrazy ale Ty to chyba sadysta jesteś :roll: nawet nie wiesz jak niektórych serce boli patrząc na takie fotki :)23
Znam coś podobnego z terenu dawnego 9 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Kiedyś mieli samoloty Lim-5, Mig-15 w 1959 - uzupełnienie sprzętu obsługi naziemnej i sztabowej (Gazy aż miło... komandorki, 63 - karetki, ziły-157 w przeróżnych wersjach zabudowy) A potem przyszły Migi-21 i sprzęt o wyższym standardzie czyli Urale, Krazy, Uazy, Stary, Jelcze ... no więc stare pojazdy poszły na plac w parku maszyn a co kryte plandeką poupychali w garażach. Człowiek był szczenie zakichane i nie wiedział że takie coś będzie warte dużo, tym bardziej że wynieść części było łatwo... a teraz? Jednostkę zlikwidowali prawie 7 lat temu, co mogło wyjechało na własnych kołach. Gazy-69 w pizdu zniknęły bo nie widziałem żeby je wieźli :/ za to reszta starego sprzętu wyjechała w częściach na naczepach. Ramy osobno, budy osobno, szoferki (sprasowane) osobno. Silniki na wywrotce :D
A potem czyta się pozycje którąś tam w przetargu z AMW:

X. Pakiet odpadów metalowych. Kod odpadu xxxx. części karoserii samochodowych. Waga: 20 Ton

:)24 no cóż... życie.
UAZ 469B: Radiostacja WD-43 / RD-115ZT (uazy.pl)

Awatar użytkownika
dexter_k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dexter_k » sob kwie 19, 2008 12:04 pm

Na szczęście po pojazdach nikt nie jeździł :) zniszczeniu uległy tylko elementy uzbrojenia czyli jak widać na fotkach elementy rakiet. Cały tabor został albo sprzedany albo ponownie wykorzystany. Z tego co pamiętam wyrzutnie czyli MAW 543 przerabiano na jakieś zestawy plot.
gg 3774809

Awatar użytkownika
Jarem

Kontaktowanie:

Post autor: Jarem » sob kwie 19, 2008 1:31 pm

dexter_k pisze:Trochę odbiegnę od tematu ale chętnie usłyszę jak Wy zaraziliście się ta Gazikową chorobą? :D

Mnie zawsze fascynowały militaria oraz stara motoryzacja, o ile dobrze pamiętam to gdzieś zobaczyłem Gazika i tak się zaczęło :) Jak to mówią pierwsza miłość nie rdzewieje.
widzisz ja zaraziłem się Gazikiem bardzo podobnie do Ciebie tj. pewnego dnia podczas praktyk w technikum zobaczyłem gazika ( wtedy nie wiedziałem co to jeszcze za marka :oops: ) a za pół roku miałem okazje tym samym gazikiem jechać i tak się zaczeło następnie słuzba wojskowa i głowa zryta :)20 tylko forum zmieniło moje podejście do gazika - ten pierwszy wymażony powraca do oryginału choć nie ukrywam że zbierają się materiały i części na kolejne GAZy i wcale nie będą oryginałami ale ostatnio namierzyłem gaza63 i też nie pozwole mu gnić w krzakach :wink: ot tak głowe ryją gaziki !!
low range 4x4 team na prawym
-= GAZIOR =- - robi się

Awatar użytkownika
Kuba68

Post autor: Kuba68 » sob kwie 19, 2008 11:41 pm

dexter_k pisze:Na szczęście po pojazdach nikt nie jeździł :) zniszczeniu uległy tylko elementy uzbrojenia czyli jak widać na fotkach elementy rakiet. Cały tabor został albo sprzedany albo ponownie wykorzystany. Z tego co pamiętam wyrzutnie czyli MAW 543 przerabiano na jakieś zestawy plot.
Witam,
no to z łeżką w oku czytam co napisaleś i na widok tych fotek żwawiej krew krąży... Te zestawy o których piszesz (Scud) byly na podwoziu MAZ-a 543 i swego czasu miałem ogromną przyjemność być kierowcą tego sprzętu. Normalnie kierowcami tych wyrzutni byli żołnierze zawodowi, ale w czasie kiedy ja pełeniłem slużbę zasadniczą, LWP postanowiło wyszkolić 30 żolnierzy SZ (kierowców i operatorów wyrzutni) Mieliśmy sprowadzić do Polski S-300, ale nie wyszło, bo się ówczesne ZSRR dogadało z USA o nierozprzestrzenianiu broni średniego zasiegu. Mieliśmy odlecieć do Kazachstanu na poligon rakietowy, by tam się wyszkolić, znaliśmy nawet termin wylotu, no i klapa. Jeździłem tym sprzętem przez pół roku po lasach Orzysza, Bemowa Piskiego, te wozy posuwały 80 km/h!!! Normalnie potęga, ale dobra to forum Gazikowe, więc nie zaśmiecam, a jeśli mogę prosić, to kilka fot z MAZ-em na emila będzie miłą niespodzianką.
Ja chyba wtedy zaraziłem się "ruskim jabłuszkiem"
Pozdrawiam,
K-68
Jak by co, to leżę pod nim... czasami nawet na nim

Bosman

Post autor: Bosman » pn kwie 21, 2008 9:54 am

przenieśmy dalszą dyskusję/foty też/ do tematu pojazdy militarne.

Awatar użytkownika
dexter_k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dexter_k » pn kwie 21, 2008 9:56 am

Już koniec z offtopem. Dziś jadę po wraka więc następny post to zdjęcie w dziale nasze gaziki :)
gg 3774809

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”