link 4 od pewnego czasu ma dział ubezpieczeń dla samochodów powyżej 40 lat - dla mojej serii oferta była bardzo ciekawaszpak pisze:Dla niedoinformowanych:
- w/g pewnej ustawy samochody powyżej 40 lat życia z automatu stają się pojazdami historycznymi (nie mylić z zabytkowymi)
- w/g innego artykułu tej samej ustawy, pojazd historyczny można ubezpieczyć na czas krótszy niż 12 m-cy (tzw. umowa ubezpieczenia krotkoterminowego); umowę taką zawiera się na czas nie krótszy niż 30 dni
Reasumując:
- spora część GAZików pochodzi z przed 1968
- można je ubezpieczać na okres 1-3 miesięcy, korzystając z posiadanych zniżek
- ubezbieczenie krótkoterminowe jest co prawda droższe, ale warto sprawdzić u ubezpieczyciela czy za krótsze OC nie zapłacimy mniej niż za cały rok
- w przypadku kilkuletnich remontów nie musimy mieć kontynuacji ubezpieczenia
f.ck the system
Ubezpieczenie OC
Moderator: Student
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Refresh tematu - kończy się oc i pytanko-czy w tym roku coś wyjątkowo się opłaca?gdzie ceny poszły do góry,gdzie obniżyli?do tej pory mieliśmy w pzu ale oni zawsze ściągali sporo...jedyny plus to 60% zniżek ale słyszałem że przechodzą czasem-w jakich firmach 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
jak ubezpieczałam GAZA (mój pierwszy samochód z papierami na mnie czyli zero zniżek) wzięłam teścia na współwłaściciela i dzięki temu dostalam 60% zniżek i w PTU zapłaciłam 239 zł za cały rok(pojazd specjalny).
Tydzien temu kończyło mi się ubezpieczenie VITARY zakupionej w kwietniu. Auto jest jeszcze nie przerejestrowane więc kobitka doradziła ze najprośiej zostać na te pół roku w firmie w której ubezpieczał poprzedni właściciel czyli w GENERALI. Dostałam 60% zniżek dzieki temu że miałam tyle zniżki na Gaza przy którym teść jest współwłaścicielem i jego zniżki przeszły na mnie
:):)
Tydzien temu kończyło mi się ubezpieczenie VITARY zakupionej w kwietniu. Auto jest jeszcze nie przerejestrowane więc kobitka doradziła ze najprośiej zostać na te pół roku w firmie w której ubezpieczał poprzedni właściciel czyli w GENERALI. Dostałam 60% zniżek dzieki temu że miałam tyle zniżki na Gaza przy którym teść jest współwłaścicielem i jego zniżki przeszły na mnie

Życie to wielka impreza. Rób wszystko żeby nie być na niej kelnerem
uwielbiam 69
uwielbiam 69

- romanowicz_z3 car469b
polecam link 4 - w dziale klientów biznesowych jest dział weteran szos;
w stosunku do PZU przy pełnych zniżkach wyszło mi jakieś 30% taniej, do tego w pakiecie masz pomoc drogową (do kwoty 320 zł) i nnw kierowcy i pasażerów - co ciekawe bez tego pakietu jest drożej
polecam - http://www.link4.pl/html/i_88_samochod_zabytkowy.html
albo połączyć się z link 4 i z działem oldtimer24
w stosunku do PZU przy pełnych zniżkach wyszło mi jakieś 30% taniej, do tego w pakiecie masz pomoc drogową (do kwoty 320 zł) i nnw kierowcy i pasażerów - co ciekawe bez tego pakietu jest drożej
polecam - http://www.link4.pl/html/i_88_samochod_zabytkowy.html
albo połączyć się z link 4 i z działem oldtimer24
Tzarrr!!
- romanowicz_z3 car469b
- romanowicz_z3 car469b
- romanowicz_z3 car469b
Darek pisze:dostałem właśnie kwit z HDI na II ratę OC 255 zł, co roku drożej sobie liczą i to chyba nie ma znaczenia w której firmie ubezpieczeniowej, wszystkie podnoszą składkę
Hieny wprowadziły (lub zwiększyły) w tym roku składkę zdrowotną - jeżeli się nie mylę jeszcze wprowadzoną przez Religę - kolejny haracz

Tzarrr!!
tak ale to jest szara strefa bo nikt nie odprowadza kasy do szpitali wiec zarabia na tym ubezpieczyciel i (niewiadomo kto??) natomiast my jesteśmy rżnięci równo po portfelu a szpitale nic z tego nie dostają... dziwi mnie wogóle podnoszenie OC z tego powodu jak przecież jest NW które teoretycznie powinno służyć właśnie tym celom.. ale w sumie mamy też 3 podatki drogoweromanowicz_z3 car469b pisze:Darek pisze:dostałem właśnie kwit z HDI na II ratę OC 255 zł, co roku drożej sobie liczą i to chyba nie ma znaczenia w której firmie ubezpieczeniowej, wszystkie podnoszą składkę
Hieny wprowadziły (lub zwiększyły) w tym roku składkę zdrowotną - jeżeli się nie mylę jeszcze wprowadzoną przez Religę - kolejny haracz

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
U mnie musiała być niestety kontynuacja ubezpieczenia OC w Compensie, bo w porę nie wypowiedziałem umowy 
No i za mojego GAZa, który ma wpisane w dowodzie ciężarowo-osobowy, 8 osób i 2,4 l. pojemność policzyli mi 551zł za OC i 56zł za NW razem 615 zł za rok
A piszę o tym, bo pytałem szczegółowo w L4 i tam zapłaciłbym około 380zł.
Jest to jednak jakaś różnica. Od kilku lat wiem z doświadczenia, że opłaca się co rok zorientować w ofercie ubezpieczeniowej na rynku.

No i za mojego GAZa, który ma wpisane w dowodzie ciężarowo-osobowy, 8 osób i 2,4 l. pojemność policzyli mi 551zł za OC i 56zł za NW razem 615 zł za rok

A piszę o tym, bo pytałem szczegółowo w L4 i tam zapłaciłbym około 380zł.
Jest to jednak jakaś różnica. Od kilku lat wiem z doświadczenia, że opłaca się co rok zorientować w ofercie ubezpieczeniowej na rynku.