2.4 Disel od Merola? Ok czy nie??
Moderator: Student
2.4 Disel od Merola? Ok czy nie??
Mam pytanko! Za jakiś czas stane się szczęśliwym (albo nie) posiadaczem Gazika. Chcę jednak wymienić silnik od
Mercedesa beczki 2.4 Disel. Wiem że są osoby co mają takie silniki w Gazikach i chciałbym wiedzieć jak się spisują w terenie no i ile palą przy zwykłej jeździe po ulicy bo (nie)stety będe zmuszony jeżdzić nim na codzień do roboty a nie chce żeby mnie puścił z torbami chociaż same cześci pewnie to zrobią.
Mercedesa beczki 2.4 Disel. Wiem że są osoby co mają takie silniki w Gazikach i chciałbym wiedzieć jak się spisują w terenie no i ile palą przy zwykłej jeździe po ulicy bo (nie)stety będe zmuszony jeżdzić nim na codzień do roboty a nie chce żeby mnie puścił z torbami chociaż same cześci pewnie to zrobią.
Jessus..........
Znowu to samo,Poczytaj sobie posty wczesniejsze i uzywaj opcji--http://www.rajdy4x4.pl/forum/search.php--
Znowu to samo,Poczytaj sobie posty wczesniejsze i uzywaj opcji--http://www.rajdy4x4.pl/forum/search.php--
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
Diffland Classic Car .pl
i wiele innych )
To jest niezły wybór. Sam mam 2.2D MB w moim gracie, kopci, pierdzi, bierze olej i troche za dużo pali (ponad 10l na szosie)- ale spalanie i olej to kwestia małego remontu- nowe pierścienie i przegląd przewodów i pompy wtryskowej-już w krótce
). Poza tym trzeba uszczelnić rozrusznik bo jak dostanie wody to szlag trafia wirnik.To taka uwaga na letnie błota, a na zimę:odpalenie silnika na mrozie po całonocnym przestoju to prawdziwe wyzwanie (szczególnie dla akumulatora...
). Ale oprócz tego motor jest super-przede wszystkim bezawaryjny (prawie),no i żadnego dłubania w gaźnikach, zapłonach i innych ustrojstwach z ZI.

Mam MB2,4 w uazie i tez na codzien do pracy nim smigam. Ze zwiekszona lekko dawka na pompie pali deko ponad 10litr/100km no i troche oleju
Na szosie w terenie nie zauwazylem jakis roznic w baku
Mocy wystarcza do normalnej jazdy, w terenie na przeprawach tez spoko. Na wyscigi to zaden stary disel sie nie nadaje wiec nie ma tematu. No i super sprawa to niestraszna mu woda, prad to tylko coby wystartowac potrzebny
No i jedynka, reduktor i mozesz wysiasc bo sam wjedzie wszedzie
To bedzie pierwsza zima jak go mam wiec sie troche obawiam zapalania ale nowy aku i nowe swieczki sa
Jak cos to ognisko pod silnikiem rozpale 

To bedzie pierwsza zima jak go mam wiec sie troche obawiam zapalania ale nowy aku i nowe swieczki sa

Uaz 2.4D-> 2.3 Evo2 -> Discovery 97' -> Subaru Impreza 96' ,GT 98' -> Jeep ZJ
A ktoby to czytać chciałvandall1 pisze:Prawda-jakby naszych wypocin wcześniejszych nikt nie czytał!

P2, M10, K175, 69M
Remont Miska
Remont Miska
Zimno sie zrobiło i silniczek rano zaczal lepiej zapalacDarek pisze:Jaroma ja mam już 6 rok dyzla i w zime nie ma problema .....

Latem musialem troche krecic a teraz prawie na pyk

Ale mam strasznie zimno i niedogzany silnik. Latem temp nie dochodzila do 80st na wskazniku ( nie wiem czy prawde pokazuje) a teraz to mam troche ponad 40st

No to sie ciesze ze nie jestem sam w zimnym syfieDarek pisze:to umnie też jak po czarnym teraz jade to musze żaluzje całkiem zamknąć żeby 80' uzyskać i już termostat wymieniłem i nic to nie dało nie wiem czemu tak sie dzieje

Ja sie jeszcze zastanawiam czy na zime nie dac zamiast 6 to 4 lopatkowego wentylatora. Troche mniej pow przetloczy to i troche mniej zchlodzi ale nie wiem czy to ma znaczenie przy zamknietej zaluzji

A to ciekaweMarci pisze:a mój dieselek twardo trzyma 80stopni nawet jak jest -20 w zeszłym roku w zime jechałem w góry swiętokrzyskie i w uaziku maiłem jekies +25 i pomykałem w podkoszulce tak cieplutko było a zaluzji juz dawno niemam no podstawa to dobry termostat szczelny

A czy zastosowales jakies specjalne metody uszczelniania sprzeta

heheeh tak jak rozmiawialiśmyJaroma pisze: Zima idze musze cos wykombinowac zanim zamarzne na jakiej ehspedyzji czy sośś

P2, M10, K175, 69M
Remont Miska
Remont Miska