Amortyzatory

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Kaktus

Amortyzatory

Post autor: Kaktus » ndz sty 19, 2003 2:12 pm

może ktoś wie coś o amortyzatorach, mam w Muscelu amortyzatory tłumiące w obu kierunkach skok 23 cm. Rusek przywiózł mi amortyzator od Uaza ale pisze na nim Gaz skok 20 cm trochę mało, jednostronne tłumienie (50 zł szt.)
Według http://muscel.prv.pl/ amortyzatory w muscelu mają 31 cm czy to pomyłka czy faktycznie było tak dużo ?. Rusek mówi, że może przywieść od Ziła, mają większy skok, ale czy nie są za duże ?
Zależy mi, aby amortyzatoey miały największy skok, może coś z droższych ?, i co sądzicie o dwóch amortyzatorach na koło ?

Awatar użytkownika
qwinto
Kontaktowanie:

Post autor: qwinto » ndz sty 19, 2003 6:10 pm

temet przewalony najmniej 100 razy poczytaj inne topic-ki
jest tam wszystko a nawet wiecej..

Awatar użytkownika
elvisso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: elvisso » ndz sty 19, 2003 6:12 pm

zajrzyj do uazów na tym forum tam jest temat amortyzatorów poruszony,moze sie czegos ciekawego dowiesz :)
:(i skonczyly sie dobre czasy(niemam syfa)

Awatar użytkownika
R_Pol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: R_Pol » ndz sty 19, 2003 8:00 pm

Amortyzatory w terenowym???? Co za profanacja!!! :)23

Awatar użytkownika
elvisso
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: elvisso » ndz sty 19, 2003 8:27 pm

nie wiem czy kolego R_Pol jezdzil kiedys np. uazem bez amorów jesli tak to powinien doceniac to ze takowe wystepuja
ja osobiscie jezdzilem z amortyzatorami ramieniowymi które jak powszechnie wiadomo wystepuja jedynie jako element dekoracyjny,i równoczesnie mialem przyjemnosc podrózowania takim ze samym autem z amorami teleskopoymi i naprawde doceniam to ze jest cos takiego przewidzane i wcale nie jako opcja z wyposarzenia dodatkowego

mozna sie oczywiscie przyzwyczaic do jazdy autem bez amortyzatorów jesli sie nie ma innego wyjscia ale...

a jesli chodzi o profanacje to tez sie nie zgodze z kolega poniewaz uwazam ze w aucie terenowym amortyzatory to bardzo wazna zecz a nie tylko zbedny element poleprzajacy niepotrzebnie walory jezdne auta
pozdrawiam serdecznie
:(i skonczyly sie dobre czasy(niemam syfa)

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » ndz sty 19, 2003 10:36 pm

oczywiście jestem świadom, że temat był wałkowany 1000 razy, ale myślę, że na takim forum ponowienie tego tematu, który zapewne jest zmorą wielu jeżdżących extremalnie i nie tylko, nie będzie wielką gafą. Faktycznie w dziale Uaz jest temat amortyzatory, jednakże rozmowa schodzi na inny temat, może i coś gdzieś tam jest, ale jeśli nie jesteś zorientowany, nie jest łatwo to znaleźć
Wracając do tematu "zapytowywuje" co sądzicie o amortyzatorach o tłumieniu w obie strony, czy jest sens takie stosować ? czy obciążą nadmiernie ramę, w moim wynalazku mocowania z tyłu były już kilkakrotnie spawane, ale może ten typ tak ma i trzeba je wzmocnić.

Może ktoś wie jaki skok mają amortyzatory z Żuka ?

Jako ciekawostka i abstrakcja ze względu na cenę napiszę, że amortyzatory rajdowe mają regulowanie tłumienie procentowo w obie strony i można je zmieniać w każdej chwili zależnie od rodzaju terenu w jakim się poruszamy, ale myslę że z tanich i dostępnych do zastosowań amatorskich można z powodzeniem coś dobrać.
Nie mam doświadczenia w tym temacie, składam pierwszy samochód terenowy i ze względu na stan techniczny jeździłem mim tylko po podwórku, a moimi zabawkami do tej pory były motocykle, dlatego więcej pytań jak odpowiedzi z mojej strony.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Awatar użytkownika
qwinto
Kontaktowanie:

Post autor: qwinto » pn sty 20, 2003 2:12 am

Kaktus pisze:oczywiście jestem świadom, że temat był wałkowany 1000 razy,

Może ktoś wie jaki skok mają amortyzatory z Żuka ?
...może on ...
Obrazek
:)21 :)23

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » pn sty 20, 2003 2:34 am

:)21 :)2 Na pewno będzie wiedział... :D
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » pn sty 20, 2003 8:15 am

Jarek on to pewno wie wszystko o skokach :D:D
ale chyba nie o takie skoki sie pytał Kaktus :D
Gazy 69

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » pn sty 20, 2003 11:24 am

R_Pol pisze:Amortyzatory w terenowym???? Co za profanacja!!! :)23
no....mi się też gzzem lepiej jeździło bez teleskopów niż z .... mówie oczywiście o dość ciężkim terenie i powolnej jeżdzie....do swojego nie zakładam.... :)9 może to wynikać też z mojego lenistwa - bo nie chciało mi się szukać o długim skoku....ale wole bez ...

Awatar użytkownika
qwinto
Kontaktowanie:

Post autor: qwinto » pn sty 20, 2003 7:24 pm

Darek pisze:Jarek on to pewno wie wszystko o skokach :D:D
ale chyba nie o takie skoki sie pytał Kaktus :D
sztuka jest sztuka :)21
a amorki od lublina 2x :)2 lub o dłuższym skoku ...star 700 - tylko przednie!! :)21

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » wt sty 21, 2003 6:48 pm

bez amorów jeździ się lepiej jeżdżąc powoli w extremalnym terenie ??? no tak nasuwa się jedno, amoray o skoku 20 cm. typu Uaz psują własności terenowe samochodu, zbyt mały wykrzyż.
Jak znajdę amory lepsze to dam znać, na razie wypytam o Ziła o długość, skok i średnice
Dzięki za spostrzeżenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”