A kolega sie nie przejmuje....co to za kolekcjoner orginalnego gaz-69 co sie alegrowemu sprzedawcy zboczencowi wydymac nigdy nie dal

Moderator: Student
Cały problem polega na tym, że szkło nie ma żadnego oznaczenia... a na odbłyśniku widać jakieś resztki stempli - ale nie do odczytania niestety...krys80 pisze: Zapytaj sie typa co to sprzedaje..jaki numer jest na tej lampie wybity. Co do tego systemu ,,amerykanskiego'' z zarówkami...to tylko sie otarlem o wiedze o tym..ale starsze lampy do gaz-69...mialy chyba cos takiego....(zarówki do tego typu reflektorów to sprzedaje wspomniany SOVIETERO).
W istocie tak jest - obejrzałem dokładnie żarówkę przez szkło. Ale rozebrać dalej tego dziadostwa nie mogę - niech sobie jest jak było. Z ciekawostek dodam tylko, że uszczelnienie pomiędzy odbłyśnikiem a szkłem jest wykonane z korka.Piter69A pisze: Ten reflektor na zdjęciu z nietypowa żarówką to może być stary typ, taki jak stosowany w 67b
Typ P15d
Montaż przez obrót tak jak łezkowe wycięcia.
Lewarek na pewno nie jest od Gaza, bo go sie nie da zapiac do uchwytu pod siedzeniem... Średnica podstawy jest większa niż weższy bok podstawy tego koszernego podnośnika.... Po drugie Średnica w miejscu uchwytu jest większa a znając to jak trudno zapina sie oryginał, obejma nie obejmiepiotr759 pisze:Co by nudy na forum zbyt wielkiej nie ......
A tak wygląda w porównaniu ze swoim koszernym bratem:
.
Nic dziwnegokrys80 pisze:Robi sie ciekawie z tymi reflektorami... MADE IN GERMANY....czyz by kolejny przyklad jakiejs tajnej niemiecko sowieckiej kooperacji, jak wielokrotnie w przeszlosci to bywalo?
a jaki jest?krys80 pisze:W koncu o gazniku K-22R tez w ruskim katalogu ani slowa...a jak najbardziej dedykowany do gaz-69M przed 1971.
Przecież w pudełku podstawa powinna byc. A podstawę przykreca sie do statywu drewnianego ( stare teodolity i niwelatory takowe maja )krys80 pisze:Ja dzis maly sukces zaliczylem bo podstawe do POW-1 wyczailem....jeszcz tylko ta tyczke co zestaw meteo Tretiakowa sie montuje musz skolowac...bo sam zestaw juz mam i to nawet przypadkowo sie trafil dokladnie z tej samej jednostki z której pochodzi moj gazik.
Reflektor jest z 1968 roku, a zjednoczenie kiedy było?Jurij Zarudin pisze:krys80 pisze:Robi sie cieka.....
Być może to produkcja z okresu zaraz po zjednoczeniu, kiedy NRDowskie znaki jakości obowiązywały jeszcze jakiś czas na wschodnich terenach Niemiec.
Dawid....gdzie ten Twój gazik jezdzil za czsów LWPJurij Zarudin pisze:Nic dziwnegokrys80 pisze:Robi sie ciekawie z tymi reflektorami... MADE IN GERMANY....czyz by kolejny przyklad jakiejs tajnej niemiecko sowieckiej kooperacji, jak wielokrotnie w przeszlosci to bywalo?
Toż to NRD. Zwróćcie, proszę, uwagę na znaczek "Q" w jedynce. Jest to znak jakości oznaczający "Najwyższą Jakość Republiki"
Dziwi napis Germany zamiast GDR. Ale znaczek ten "bito" tylko w NRD.
Dlatego napisałem "być może". Tak czy inaczej-znaczek Q1 świadczy o NRDowskim pochodzeniu:dawidbajorek pisze:Reflektor jest z 1968 roku, a zjednoczenie kiedy było?
Ja mam dostępny taki statyw, gdyby ktoś potrzebował:dawidbajorek pisze:krys80 pisze: A podstawę przykreca sie do statywu drewnianego ( stare teodolity i niwelatory takowe maja )
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości