Śliczny Gazik!!!!!!!!

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
grobas

Re: Śliczny Gazik!!!!!!!!

Post autor: grobas » pn lip 22, 2013 7:23 am

czesław&jarząbek pisze:a na jakiej podstawie uparcie twierdzisz, że przetarg i jego specyfikacja miał jakiekolwiek zastosowanie do tego zakupu?
to nie ja twierdzę.
To kolega z forum:
czesław&jarząbek pisze: wbrew waszemu widzimisię chłopaki z muzeum mają dość dokładną wiedzę o tym co kupują a decyzja zakupu była kontrolowana i wieloetapowa.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pn lip 22, 2013 7:26 am

czesław&jarząbek pisze: co powiedzą "znafcy" internetowi?
Zdaje się, że wczoraj podniosłeś larum o hejtowaniu..odrobinę samorefleksji. :)9
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 7:28 am

grobas pisze:Skaczesz na ludzi jak nie rozumiesz lub nie wyłapujesz żartów. Może parę odcinków Monty Pythona pomoże dla treningu :wink:
no ja cie prosze...

nawet żipowcy razem wzięci z partolowcami nie są tak spięci jak goście w tym dziale :)21

poczucie misji i wszechwiedzy rozbudowane tak silnie, że zupełnie zapomniane i wyparte zostało, że mogą żyć jeszcze ludzie którzy ten sprzęt pamiętają z życia codziennego, pracy w firmach, użytkowania, dokumentacji walającej się na każdym kroku...ple ple...
trochę dystansu chłopaki bo zauważcie, że posiadacze prawdziwych perełek i wzorców restauracji gaza prawie wcale tu nie klawiszują spuszczając na całokształt zajść litościwą zasłonę milczenia... :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 7:30 am

grobas pisze:
czesław&jarząbek pisze:a na jakiej podstawie uparcie twierdzisz, że przetarg i jego specyfikacja miał jakiekolwiek zastosowanie do tego zakupu?
to nie ja twierdzę.
To kolega z forum:
czesław&jarząbek pisze: wbrew waszemu widzimisię chłopaki z muzeum mają dość dokładną wiedzę o tym co kupują a decyzja zakupu była kontrolowana i wieloetapowa.
no...i z którego miejsca mojej wypowiedzi wynika, że na podstawie przetargu, hę?
#noichuj

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn lip 22, 2013 7:47 am

czesław&jarząbek pisze: auto było kupione z "wolnej ręki" i warunki przetargowe nie miały żadnego zastosowania.
Dajmy już spokój z tymi zawiłościami przetargowymi - kupili to kupili - po ch..j drążyć temat , jak to prezes Lato zwykł mawiać. A że za 150% wartości rynkowej? Widać stać nas na taki gest, bo wszyscy się do tego zakupu pośredni dołożyliśmy. A co do przetargów i zamówień - nie jest tajemnicą, że każdy SIWZ można dostosować pod konkretne potrzeby.

Życzmy chłopakom z muzeum, żeby ich Gaz nie podzielił losu samochodów ze Skarżyska lub choćby Poznania.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn lip 22, 2013 8:13 am

czesław&jarząbek pisze: poczucie misji i wszechwiedzy rozbudowane tak silnie, że zupełnie zapomniane i wyparte zostało, że mogą żyć jeszcze ludzie którzy ten sprzęt pamiętają z życia codziennego, pracy w firmach, użytkowania, dokumentacji walającej się na każdym kroku...ple ple... trochę dystansu chłopaki bo zauważcie, że posiadacze prawdziwych perełek i wzorców restauracji gaza prawie wcale tu nie klawiszują
Co do poczucia misji i wszechwiedzy i ludzi pamiętających sprzęt z życia codziennego - w chwili obecnej kilku z nas, forumowych frustratów, prowadzi lub niedawno zakończyło odbudowę swoich maszyn. Dbałość o detale, ich zgodność z katalogami część a niekiedy nawet z datami produkcji zespołów które są kompatybilne z rocznikami samochodów, zdobycie oryginalnego wyposażenia jest sprawą priorytetową. I nazwij to jak chcesz - być może jest to misja, być może pasja która nie pozwala na "pasującą w danej chwili" interpretację i każe dążyć do jak najlepszych wyników swojej pracy.
Oczywiście - starzy wyjadacze używający tych sprzętów w PRL'u pamiętają takie niuanse jak zrobić dobrze remont silnika i inne takie, niestety z jakże niezawodną pamięcią doskonale także pamiętają, że do Gaza to silnik Żuka dobrze pasuje... Nie oszukujmy się, w czasach PRL'u i późniejszych zgodność samochodów z katalogami części była rzeczą abstrakcyjną.
Chciałbym jeszcze zauważyć, że w światku kolekcjonerskim, oryginalność pojazdu jest sprawą nadrzędną - skończyły się już czasy gdzie można było lansować się przedwojennym BMW na kołach od Syrenki.

A co do posiadaczy prawdziwych perełek, przynajmniej część z nich bierze udział w powyższej dyskusji.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 8:51 am

piotr759 pisze:A co do posiadaczy prawdziwych perełek, przynajmniej część z nich bierze udział w powyższej dyskusji.
i bardzo dobrze.
jakiś ruch powietrza w tym zapleśniałym skansenie może nastąpi :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » pn lip 22, 2013 8:57 am

Dorzucę jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka (popierając częściowo wczesniejszy wywód Czesława) - tzn. włątpliwość, czy fabryka ukompletowała jak należy, czy też właściciele namieszali. Podam przykład z początków mojej kariery gazikowca (moje pierwsze 4 kółka to był właśnie 69 odkupiony z wojska w 1987 roku).
Otóż z papierów wynikało, że to nie był egzemplarz z końca serii - prod. 1958 r, czyli powinien mieć starą budę z oblachowaniem przodu na 9 szczelin, oczywiście silnik 2.2, most przedni ze stałymi zabierakami, kierunki "łezki" etc. . A tymczasem: silnik był 2.4 (z gaźnikiem od Wołgi M-21 :o ), blachy na 8 szczelin, w mostach zabieraki UAZ-owskie (to akurat na pewno było już później wymieniane), kierunki przednie i tylne w postaci szklanych ruskich kopułek (podobnie jak na fotce parę postów wstecz), siedziska pokryte brązowym skajem (porządnie, a nie byle jak) choć powinny być czarnym, i rozrusznik na stacyjkę (rosyjski, dla ścisłości).
I do dziś nie wiem, co zmodernizowali sobie szweje w jednostce, a co skompletowali w Gorkim z tego, co akurat było na magazynie (zakładam, że maska z logiem GAZ była od nowości).
To jest IMO bardziej złożony temat, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.

pzdr. :)21
Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 9:02 am

Marek pisze:To jest IMO bardziej złożony temat, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.
dokładnie.
nic nie jest takie na jakie wygląda.
#noichuj

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 9:06 am

piotr759 pisze:w chwili obecnej kilku z nas, forumowych frustratów, prowadzi lub niedawno zakończyło odbudowę swoich maszyn. Dbałość o detale, ich zgodność z katalogami część a niekiedy nawet z datami produkcji zespołów które są kompatybilne z rocznikami samochodów, zdobycie oryginalnego wyposażenia jest sprawą priorytetową. Chciałbym jeszcze zauważyć, że w światku kolekcjonerskim, oryginalność pojazdu jest sprawą nadrzędną
piotr759 pisze:A że za 150% wartości rynkowej?
noo...powiem ci...nisko wyceniasz pracę swoich kolegów i bezkompromisową oryginalność.
bardzo nisko.

rozumiem, że za 15tysi jesteś w stanie mi sprzedać bezdyskusyjnie oryginalną, odremontowaną komandorkę?
czy coś przeoczyłem?

:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pn lip 22, 2013 10:41 am

Marek pisze:To jest IMO bardziej złożony temat, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.
Jak najbardziej prawidłowe podejście.
Zawsze można zacząć świętą wojnę (tylko po co), czy oryginałem jest to co wyjechało z fabryki, czy to co było używane w konkretnych latach (zawsze będą jakieś modyfikacje). Ja osobiscie skłaniam się ku drugiej wersji, ale to moje osobiste zdanie.

Choć akurat w tym konkretnym przypadku trudno jest wytłumaczyć np. tabliczkę z opisem położeń przełącznika zbiorników paliwa - no chyba, że akurat ta komandorka miała dwa zbiorniki :wink:
A tu chłopaki są wyznawcami detali i ja ich nie potępiam :)2

Poza tym ogólnie sprawa się miała toczyć o "bekompromisową oryginalność" a skończyła się niestety argumentami w stylu: "a u was biją Murzynów".
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn lip 22, 2013 10:55 am

czesław&jarząbek pisze:[rozumiem, że za 15tysi jesteś w stanie mi sprzedać bezdyskusyjnie oryginalną, odremontowaną komandorkę?
czy coś przeoczyłem?

Proponuję tez zakończyć temat gównianego sporu - jeszcze raz życzmy chłopakom z Muzeum wszystkiego dobrego Chwalebne, że ktoś chce zaprezentować Muzeum w ruchu, oby nie skończyło się na polskich waśniach typu: kto ma jeździć, kto smarować i konserwować a kto naprawiać...
Z mojej strony to był ostatni wpis w tym temacie.
Ostatnio zmieniony pn lip 22, 2013 7:07 pm przez piotr759, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » pn lip 22, 2013 11:16 am

Marek pisze:Dorzucę jeszcze jeden kamyczek do tego ogródka (popierając częściowo wczesniejszy wywód Czesława) - tzn. włątpliwość, czy fabryka ukompletowała jak należy, czy też właściciele namieszali. Podam przykład z początków mojej kariery gazikowca (moje pierwsze 4 kółka to był właśnie 69 odkupiony z wojska w 1987 roku).
Otóż z papierów wynikało, że to nie był egzemplarz z końca serii - prod. 1958 r, czyli powinien mieć starą budę z oblachowaniem przodu na 9 szczelin, oczywiście silnik 2.2, most przedni ze stałymi zabierakami, kierunki "łezki" etc. . A tymczasem: silnik był 2.4 (z gaźnikiem od Wołgi M-21 :o ), blachy na 8 szczelin, w mostach zabieraki UAZ-owskie (to akurat na pewno było już później wymieniane), kierunki przednie i tylne w postaci szklanych ruskich kopułek (podobnie jak na fotce parę postów wstecz), siedziska pokryte brązowym skajem (porządnie, a nie byle jak) choć powinny być czarnym, i rozrusznik na stacyjkę (rosyjski, dla ścisłości).
I do dziś nie wiem, co zmodernizowali sobie szweje w jednostce, a co skompletowali w Gorkim z tego, co akurat było na magazynie (zakładam, że maska z logiem GAZ była od nowości).
To jest IMO bardziej złożony temat, niż się wydaje na pierwszy rzut oka.

Ja w wojsku jeździłem głównie Starami 266.
W jednym z nich (rocznik 1982) wymieniałem silnik - aluminiowy S359 na żeliwny S359M. Może w chwili obecnej ktoś nim jeździ w cywilu i zastanawia się skąd żeliwny silnik w 1982 roczniku? Skoro S359M zakładali bodajże od 1984 roku?
Detali jak tapicerki czy inne bzdety nawet nie wymieniam - żaden ze Starów i tak ich w oryginale nie posiadał....
A przeróbki o których piszesz w Gazie 69 to był chleb powszedni np. w WZMot 5. Z takiego powodu można by wyróżnić dwie "szkoły" - albo "robimy" samochód zgodny z rocznikiem i katalogiem części, albo przyjmujemy to co kupić można było z wojska - w więc różnego rodzaju patenty.
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pn lip 22, 2013 11:39 am

grobas pisze:Choć akurat w tym konkretnym przypadku trudno jest wytłumaczyć np. tabliczkę z opisem położeń przełącznika zbiorników paliwa - no chyba, że akurat ta komandorka miała dwa zbiorniki :wink:
wytłumaczyć można zaćmieniem umysłu które spowodowało, że po kupnie zestawu tabliczek bezrozumnie cały zestaw został zamontowany.
#noichuj

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » śr lip 24, 2013 12:33 am

czesław&jarząbek pisze:
grobas pisze:Choć akurat w tym konkretnym przypadku trudno jest wytłumaczyć np. tabliczkę z opisem położeń przełącznika zbiorników paliwa - no chyba, że akurat ta komandorka miała dwa zbiorniki :wink:
wytłumaczyć można zaćmieniem umysłu które spowodowało, że po kupnie zestawu tabliczek bezrozumnie cały zestaw został zamontowany.
Zestaw tabliczek do komandorki jest inny...
Generalnie komandorka przyzwoita tylko za tą kasę ciężko zrozumieć te buraczane dodatki, albo brak niektórych detali, które można było poprawić ku zadowoleniu kilkudziesieciu osób w Polsce z czego większość siedzi na tym forum.

A tak przy okazji to te naklejki w starych gazikach były na filtrach czy nie?
Obrazek

Choć mozna do popatrzeć tutaj w pełnym oryginale ( po co tak piszą...)
http://otomoto.pl/gaz-69-oryginal-dolni ... 50043.html
46....469 :)

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » śr lip 24, 2013 6:12 am

dawidbajorek pisze: A tak przy okazji to te naklejki w starych gazikach były na filtrach czy nie? Choć mozna do popatrzeć tutaj w pełnym oryginale ( po co tak piszą...)
http://otomoto.pl/gaz-69-oryginal-dolni ... 50043.html
Miałem kiedyś taki nowy filtr - posiadał kalkomanię z instrukcją, ale w wątku "oryginalny osprzęt do gaza" szybko się z nim rozprawiliśmy, uznając, że instrukcja obsługi jest na jednej z tabliczek.
W Gazie 63 rocznik bodajże 1953 tez miałem taka kalkomanię, ale nie pamiętam czy tam tabliczka była.

A co do kolejnego "oryginalnego" Gaza - ze 4 miesiące termu był on do kupienia bez papierów w innym rejonie polski (okolice Kościana w Wielkopolsce). Został tylko z wierzchu odmalowany (wnętrze komory silnika jest białe) i posiada fantastyczne fotele od stara. Aczkolwiek co do tych foteli to nie można nic mówić, bo można o hejterstwo być posądzonym - może to jedyna w swoim rodzaju seria? przejściówka?
Gaz 69M (E) 1972r.

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » śr lip 24, 2013 8:43 am

ale na tej tablicy poglądowej mamy starego gazika ( chłodnica, kierownica, opony itd ) i ma kalkomanie na filtrze oleju...
czy w gazikach z lat 53-57 tabliczki były takie same jak teraz?

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » śr lip 24, 2013 9:51 am

Awatar użytkownika
Marek

Post autor: Marek » śr lip 24, 2013 10:05 am

Dowcip sezonu :lol:
Czyżby miał udawać Stoewera (zabudowa lamp za tym przemawia) ?
Angole wydawali mi się zawsze purystami, jeśli chodzi o stare samochody. Coś źle się dzieje w pańtwie duńskim :)11

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew

Awatar użytkownika
apede

Kontaktowanie:

Post autor: apede » śr lip 24, 2013 11:37 am

Ale żeby gieza? :o serię mógł se przerobić :)21
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...

Awatar użytkownika
Piter69A

Post autor: Piter69A » czw lip 25, 2013 8:57 am

czesław&jarząbek pisze:poczekam sobie spokojnie aż się któryś "fanatyk forumowy" od giezów z jakimś projektem na land roverze ... :)21
świetne, :lol:
He he :wink:
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw lip 25, 2013 12:15 pm

uspokuj się. to tylko kwestia czasu :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » czw lip 25, 2013 2:20 pm

No i ze strachu przed klątwą i poniżeniem nikt nie kupi już L-R :wink:
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » pt lip 26, 2013 7:01 am

chęć posiadania bywa silniejsza niż klątwa :)21
#noichuj

Awatar użytkownika
grobas

Post autor: grobas » pt lip 26, 2013 7:39 am

Jest jeszcze kilka innych marek i pewnie się jakaś bardziej kultowa znajdzie a napewno bardziej prestiżowa :)21
A co do wiedzy i skarpetek - jestem pewien, że jak tylko ktoś z tych fanatyków się zakręci na tym punkcie, to będzie mu trudno kroku dotrzymać :)21 ...kwestia tylko, żeby się tym zainteresował :roll:
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”