Fabryczne zmiany w GAZ-ach
Moderator: Student
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
Re: Fabryczne zmiany w GAZ-ach
Należy dodać jeszcze dedykowane ogumienie: w starych gazach jodełka Я-13, a później terenowa Я-101 i szosowo-terenowa Я-248
Gaz 69M/71
http://www.mojalbum.com.pl/Album=VYVHBYJR
-
- jestem tu nowy...
Mam dwie budy do GAZ'a 69 (obie na pewno nie od komandorki)W tej z 72 roku śruby od wyłącznika sa za plecami kierowcy, a w tej wcześniejszej po prawej stronie na wysokości akumulatora.piotr759 pisze:Wyłącznik masy znajduje się w następujących miejscach:jacekfedor pisze: zaczęto też montować wyłącznik masy – na podłodze, po prawej stronie kierowcy zaklepane były trzy nakrętki do jego przykręcenia.
Gaz 69 (69M) - specjalne mocowanie na stałe przygrzane do ściany schowka za fotelem kierowcy
Gaz 69A (69AM) - pod siedzeniem kierowcy, mocowanie przygrzane do ściany "komory" akumulatora
Szczerze powiem, że nie spotkałem się z rozwiązaniem o którym piszesz. Wklej może fotkę. W Gazach z DDRu wyłącznik masy był montowany pod siedzeniem kierowcy - w właściwie na poprzecznej belce karoserii, mniej więcej na wysokości zatrzasku korby.jacekfedor pisze:Mam dwie budy do GAZ'a 69 (obie na pewno nie od komandorki)W tej z 72 roku śruby od wyłącznika sa za plecami kierowcy, a w tej wcześniejszej po prawej stronie na wysokości akumulatora.
Gaz 69M (E) 1972r.
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
Faktycznie, stara budę widziałem dawno temu. W tygodniu jadę robić remanent przed rozpoczęciem remontu i albo zrobię zdjęcia, albo się pokajam i wyprostuję informacje w tekście. Cieszę się, że jest sporo uwag i proszę o kolejne.piotr759 pisze:Szczerze powiem, że nie spotkałem się z rozwiązaniem o którym piszesz. Wklej może fotkę. W Gazach z DDRu wyłącznik masy był montowany pod siedzeniem kierowcy - w właściwie na poprzecznej belce karoserii, mniej więcej na wysokości zatrzasku korby.jacekfedor pisze:Mam dwie budy do GAZ'a 69 (obie na pewno nie od komandorki)W tej z 72 roku śruby od wyłącznika sa za plecami kierowcy, a w tej wcześniejszej po prawej stronie na wysokości akumulatora.
Przy okazji- może ktoś wie czy fabryka wypuszczała jakieś mniej typowe nadwozia czy tez wszystkie one powstawały w warsztatach.
Radiowe i chemiczne powstawały w warsztatach.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
4-satelitowe dyferencjały nie tylko w ostatnich rocznikach.
Mój 69M z 1967 ma też takie dyfry a wyłącznika masy nie ma.
Mój 69M z 1967 ma też takie dyfry a wyłącznika masy nie ma.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Sobie przypomnialem tez takie duperele - moze bada przydatne
:
- pierwsze gaziki oparcie lawek bocznych mialy w postaci 2-ch desek (nawet na foto wczesniejszym to widac), potem juz deska / gabka / czarna derma.
- w pierwszych gazikach prawdopodobnie siedzisko laweczek jak i same poduchy siedzen nie mialy tej bialej wstawki ,,lamówki'', potem sie ona opjawia w postaci waskiego paska na poduchach siedzen przednich i wokolo siedziska i oparcia laweczek....by najprawdopodobniej w ostarnich latach produkcji...jakos tak od 70r znowu zaniechano tego rozwoazania z tymi bialymi wstawkami - tu moze mnie koledzy w szczegulach poprawia kiedy taki myk mial miejce, bo mnie sie ciezko polapac gdyz w LWP podmianki byly na porzadku dziennym i na przyklad mój gaz ma czesc poduch z lamówkami, a czesc bez
....to samo sie tyczy laweczek, siedzisko jednej strony ma biala lamóke, a 2-ga strona nie ma (i nie jest to efekt tego ze ktos ta lamoke zdjal - bo brak sladow jej mocowania, oraz inna faktura dermy tam gdzie lamóki sa to derma bardziej taka chropowata, a yam gdzie lamówek brak to derma gladsza)....jesli chodzi o szczeguly tej zmiany to moze ktos ma dokladniejsze dane????
- w starszym typie gaza mniej sie w detalach orietuje....ale o ile pamietam to cos tam bylo chyba tez inaczej z mechanizmem wycieraczek, gdzies u jednego goscia natknolem sie na silniczek wycieraczek z taka jak by ,,wajcha'' do recznego poruszania wycieraczkami - jak teraz bede pod koniec sierpnia w PL to jest szansa ze bede widzial tego goscia i jak nadal takie cos ma to fotke tego silniczka strzele
.

- pierwsze gaziki oparcie lawek bocznych mialy w postaci 2-ch desek (nawet na foto wczesniejszym to widac), potem juz deska / gabka / czarna derma.
- w pierwszych gazikach prawdopodobnie siedzisko laweczek jak i same poduchy siedzen nie mialy tej bialej wstawki ,,lamówki'', potem sie ona opjawia w postaci waskiego paska na poduchach siedzen przednich i wokolo siedziska i oparcia laweczek....by najprawdopodobniej w ostarnich latach produkcji...jakos tak od 70r znowu zaniechano tego rozwoazania z tymi bialymi wstawkami - tu moze mnie koledzy w szczegulach poprawia kiedy taki myk mial miejce, bo mnie sie ciezko polapac gdyz w LWP podmianki byly na porzadku dziennym i na przyklad mój gaz ma czesc poduch z lamówkami, a czesc bez

- w starszym typie gaza mniej sie w detalach orietuje....ale o ile pamietam to cos tam bylo chyba tez inaczej z mechanizmem wycieraczek, gdzies u jednego goscia natknolem sie na silniczek wycieraczek z taka jak by ,,wajcha'' do recznego poruszania wycieraczkami - jak teraz bede pod koniec sierpnia w PL to jest szansa ze bede widzial tego goscia i jak nadal takie cos ma to fotke tego silniczka strzele

Od ok. 1966 roku był montowany mniejszy silnik wycieraczek.
Spotykałem też dwa rozwiązania blokowania prowadnic uchylania przedniej szyby:najczęściej występujące nakrętki motylkowe ale też kilka razy spotkałem pokrętła podobne jak w Willysach.
Spotykałem też dwa rozwiązania blokowania prowadnic uchylania przedniej szyby:najczęściej występujące nakrętki motylkowe ale też kilka razy spotkałem pokrętła podobne jak w Willysach.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
-
- jestem tu nowy...
Faktycznie- co do wycieraczek sprawdziłem w katalogu. Starszy silnik ma w innym miejscu przełącznik. Inny jest też mechanizm poruszający wycieraczkami. Na początku cięgna były z odpowiednio wygiętych pręcików, a napędzająca je dźwigienka miała dwa otwory w których je obsadzano. Później zastosowano cięgna z przetłoczonego płaskownika, a dźwigienka miała jeden bolec na którym je obsadzano.Piter69A pisze:Od ok. 1966 roku był montowany mniejszy silnik wycieraczek.
Co do okien- także w katalogach widać, że wcześniejsze gazy miały podobne pokrętła jak willysowskie, a późniejsze- motylki.
Mam tez wrażenie- dokładnie przygladąjac się rysunkom, że dźwignie do zamykania ramy okna na hakach na desce rozdzielczej na początku mogły być odlewane, a później wytłaczane z blachy. Może ktoś to potwierdzi lub zdementuje.
Kolega miał na warsztacie Gaza z 1953 roku - dźwignie były takie jak w późniejszych egzemplarzach. Z tego co pamiętam w trakcie produkcji zmianie uległy haki mocowane do deski rozdzielczej.jacekfedor pisze:Mam tez wrażenie- dokładnie przygladąjac się rysunkom, że dźwignie do zamykania ramy okna na hakach na desce rozdzielczej na początku mogły być odlewane, a później wytłaczane z blachy. Może ktoś to potwierdzi lub zdementuje.
Poniżej wklejam dwa zdjęcia - przypadkowe, znalezione w internecie:
mocowanie wykonane z odpowiednio ukształtowanej blachy:
http://data.primeportal.net/trucks/de_c ... _of_39.JPG
mocowanie z płaskownika:
http://morski.org/forum/download.php?id=3923
Ostatnio zmieniony wt sie 06, 2013 5:38 pm przez piotr759, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaz 69M (E) 1972r.
Tutaj tez chyba umkneky zmiany w ostatnich gazach - czyli pompa paliwa juz bez szklanego kielicha tylko podobna do uazowskiej, i gaznik typ K-124.
Z forum CCCP widac tez ze przednie haki do 65 roku byly wygiete bardziej na boki, a potem juz bardziej proste - sama grubosc hakow tez sie zmienila:

Z forum CCCP widac tez ze przednie haki do 65 roku byly wygiete bardziej na boki, a potem juz bardziej proste - sama grubosc hakow tez sie zmienila:

Moim zdaniem:jacekfedor pisze:Przy okazji- może ktoś wie czy fabryka wypuszczała jakieś mniej typowe nadwozia czy tez wszystkie one powstawały w warsztatach.
Fabryka Uaz - modele 69 i 69A ( 69M i 69AM) - tylko i wyłącznie,
Fabryka Gaz - modele 69 i 69A oraz niektóre modele pochodne takie jak Gaz 19 czy też Gaz 72 (tu dyskusyjne - czy ten samochód był bardziej pochodną Pobiedy czy Gaza 69).
Z kolei wszystkie wersje specjalistyczne - zarówno wojskowe (RS, radiostacje, agregaty do uruchamiania samolotów, wyrzutnia trzmiel) jak i cywilne (przenośniki taśmowe, schody wejściowe do samolotów, wiertnice) powstawały poza fabrykami - czy to w Gorki czy też Ulianowsku.
Gaz 69M (E) 1972r.
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
No i należy wspomnieć o profilach do mocowania uchwytu gaśnicy. Tylko nie wiem od którego roku się pojawiają
Gaz 69M/71
Tak siedzac sobie na dyzurze i ciezko pracujac
przypomnialem sobie kolejna chrzanię
....w starszych gazach przewody filtru bocznikowego mialy takie sprezynowe oslonki, nowsze gaziki juz tych oslonek nie mialy.

Do 1957 roku uchwyty do plandeki mocowane do nadwozia były na końcach spłaszczone na okrągło i zgrzewane przez 4 punkty.
Później uchwyty miały tylko wzdłużnie spłaszczone końce w całości zgrzane z nadwoziem jak na zdjęciu z mojego GAzika.

Później uchwyty miały tylko wzdłużnie spłaszczone końce w całości zgrzane z nadwoziem jak na zdjęciu z mojego GAzika.

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
-
- jestem tu nowy...
Zanim ogarnę wszystkie nowe wskazówki mam prośbę o pomoc. Muszę odtworzyć wycięty w mojej budzie element nadwozia. Chodzi o element widoczny na zdjęciu:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n ... directlink
Będę wdzięczny za zdjęcie niezniszczonego elementu, najlepiej z przyłożona miarką(ale niekoniecznie)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/n ... directlink
Będę wdzięczny za zdjęcie niezniszczonego elementu, najlepiej z przyłożona miarką(ale niekoniecznie)
- frater-lukas
- Kontaktowanie:
-
- jestem tu nowy...
Dzięki.
a czy któryś z kolegów mógłby konkretnie wyjaśnic różnice między 2,1 a 2,4 silnikiem (bo jakieś podobno są),wiem że podobno kolektor jest inny w jednym i w którym roku wprowadzono silnik 2,4 i czy części są wzajemnie wymienialne np sprzęgło
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=2&t=27544tytus75 pisze:a czy któryś z kolegów mógłby konkretnie wyjaśnic różnice między 2,1 a 2,4 silnikiem (bo jakieś podobno są),wiem że podobno kolektor jest inny w jednym i w którym roku wprowadzono silnik 2,4 i czy części są wzajemnie wymienialne np sprzęgło
Gaz 69M (E) 1972r.
z tych linków to tylko wynika jak po numerze na bloku można je rozróżnic
Po średnicy cylindra 

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
-
- jestem tu nowy...
Rozumiem, że pytanie dotyczy trzeciorzędnych cech płciowych czyli wyglądu silnika.
Z cyklu "fabryczne zmiany w Gaz-ach" proponuję dyskusję pt. "filtry powietrza"
Filtr najstarszego typu z dodatkową osłoną - wydaje mi się, że służyła jako osłona przed "huraganem" tworzonym przez wentylator:

warto zwrócić przy okazji uwagę na najstarszy typ cewki zapłonowej (taki rodzaj cewki opisywany jest jeszcze w polskiej wersji instrukcji z 1956 roku), oraz uchwyt kabli zapłonowych podobny do uchwytu "wzoru" amerykańskiego.

i jeszcze jeden przykład:

czasem spotyka się także inny typ filtra - zwłaszcza w samochodach przywożonych do Polski z Ukrainy czy też innych Republik. Filtr tego typu nie posiada stalowej wkładki - siatki filtrującej zamiast tego stosowany jest wkład na stałe połączony z górną pokrywą wypełniony czymś co przypomina plastikowe(?) włókna, podobne rozwiązanie posiada Ził 157:

dodam, że nie jest to filtr stosowany w Pobiedach i Wołgach.
I na koniec klasyczne rozwiązanie, znane z naszych Gazów czyli charakterystyczny garnek (warto na tej fotce zwrócić uwagę na przelotkę cięgien gaźnika - stosowaną w starszych gazach)

Filtr najstarszego typu z dodatkową osłoną - wydaje mi się, że służyła jako osłona przed "huraganem" tworzonym przez wentylator:

warto zwrócić przy okazji uwagę na najstarszy typ cewki zapłonowej (taki rodzaj cewki opisywany jest jeszcze w polskiej wersji instrukcji z 1956 roku), oraz uchwyt kabli zapłonowych podobny do uchwytu "wzoru" amerykańskiego.

i jeszcze jeden przykład:

czasem spotyka się także inny typ filtra - zwłaszcza w samochodach przywożonych do Polski z Ukrainy czy też innych Republik. Filtr tego typu nie posiada stalowej wkładki - siatki filtrującej zamiast tego stosowany jest wkład na stałe połączony z górną pokrywą wypełniony czymś co przypomina plastikowe(?) włókna, podobne rozwiązanie posiada Ził 157:

dodam, że nie jest to filtr stosowany w Pobiedach i Wołgach.
I na koniec klasyczne rozwiązanie, znane z naszych Gazów czyli charakterystyczny garnek (warto na tej fotce zwrócić uwagę na przelotkę cięgien gaźnika - stosowaną w starszych gazach)

Gaz 69M (E) 1972r.