piotr759 pisze:Patrz Pan jaka ciekawostkakrys80 pisze: Tak przy okazji.....to w tym linku który tu zamiescilem ciakawa pozycja to klucz do kól nr. 31. Nad tym kluczem zastanawial sie jakis czas temu Piotr.....ze bardzo by do gazika pasowal i ze klucz do kól w katalogu GAZ-69M ma inny numer katalogowy niz w zwyklym gazie-69...i ze moze tez na rycinie zostawili stary rysunek gdzie nie uwzglednili tego nasadowego ,,14''.
Jak widac raczej jest to klucz do kól od moskwicza....choc napewno wielce poreczny dla posiadacza GAZ-69...ja taki klucz tez mam i mimo ze on nie od gazika to raczej nie bede sie go pozbywal.
Mam co prawda jeszcze jeden klucz do kół, ale to z kolei chyba Wołga...może trzeba będzie go odrobinę zmodyfikować. A co do stalinowskiej weryfikacji - może jeszcze uda się kiedyś moją bańkę na olej rozszyfrować...bo zima dłuuga i może ją czekać face - lifting
Z powodu nowych rewelacji Krystiana dotyczących nietypowego klucza do kół 22x14 mm, który rzekomo miałby pochodzić od Moskwicza, po przeprowadzeniu stalinowskiej weryfikacji katalogów części zarówno na stronie Avtoclassika jak i na stronie Autokatalog (to te katalogi zamieszczone przez Krystiana) chciałbym podzielić się spostrzeżeniami:
W katalogu Autokatalog w dziale Moskwicz 412 można w zakładce odnaleźć, że szpilka koła ma numer katalogowy 402-3103018 i rozmiar M12x1,5 mm.
W katalogu Avtoclassika w działach poświęconych Moskwiczowi przyporządkowano:
dla modelu 407 - nakretka koła ma numer 402-3101040 i podany rozmiar M12x1,5, natomiast szpilka ma numer 402-3103018 i również podany rozmiar M12x1,5.
Cały myk polega na fakcie, że dla rozmiaru śrub M12 używa się klucza 19 mm więc Moskwicz nie powinien mieć klucza do kół w rozmiarze 22 mm.
Gaz 69 ma przypisane następujące numery katalogowe:
Nakrętka - 20-3101040-Б
Szpilka - 20-3103008-Б
Zarówno szpilka jak i nakrętka są w rozmiarze M14x1,5 mm a dla rozmiaru M14 używa się klucza w rozmiarze 22 mm, czyli takiego jak w Gazie, Uazie, Żuku, Wołdze....
Stwierdzić więc chyba można, że dokładność tych radzieckich katalogów (lub współczesnych opracowań na ich bazie) może pozostawiać wiele do życzenia.