Gaz 69 GRH "Commando62" reanimacja.
Moderator: Student
Re: Gaz 69 GRH "Commando62" reanimacja.
Zwróć uwagę że otworyw desce nie są tylko okrągłe. Stacyjka ma fifloka do ustalenia pozycji obwodow, i przełączniki też chyba jeden bok wypłaszczony żeby zapewnić "murphy proofing" na położenie.
GAZ-69M: R-125M / RD-115 będzie...
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
- Commando62
- jestem tu nowy...
W sobotę ogarnąłem do końca prawa burtę, niedoskonałości pokryję kitem

Per aspera ad astra !
-
- jestem tu nowy...
Cześć.
Dobrze szło i stanęło.? Czy tylko brak czasu na pisanie.?
Przyznam ,że dzięki Tobie ruszyłem z moim. Dawaj dalej.
Zdrowych Wesołych.
Dobrze szło i stanęło.? Czy tylko brak czasu na pisanie.?
Przyznam ,że dzięki Tobie ruszyłem z moim. Dawaj dalej.
Zdrowych Wesołych.
Gaz 69 -59r.
Daj mu odsapnąć,po dotychczasowych efektach-rokuje 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Commando62
- jestem tu nowy...
Dzięki za doping i wsparcie
Nie mam zdjęcia ale drugi bok praktycznie też jest gotowy ale na razie prace niestety wyhamowały
Proza życia, mały remont w mieszkaniu, wyjazdy służbowe za granicę, chore dzieciaki, itd. Teraz prace wstrzymuje głównie brak czasu i pogoda, zimno i mokro, więc karoseria czeka na wiosnę. W przyszłym tygodniu mam wolne więc zamierzam zabrać się za drzwi, bo z nimi mogę walczyć wewnątrz, oczywiście jak żona da mi wychodne na małe "tetatet" ze spawarką
Wesołych Świat Bożego Narodzenia, "gazikowych" prezentów pod choinką oraz jak najmniej "rudej" w nadchodzącym roku.
Pozdrawiam UZI

Nie mam zdjęcia ale drugi bok praktycznie też jest gotowy ale na razie prace niestety wyhamowały

Wesołych Świat Bożego Narodzenia, "gazikowych" prezentów pod choinką oraz jak najmniej "rudej" w nadchodzącym roku.
Pozdrawiam UZI
Per aspera ad astra !
- Commando62
- jestem tu nowy...
Pogoda nie zachęca do prac na zewnątrz więc przeniosłem się do piwnicy i odbudowuję tylne ławki. Te które mam są bardzo zniszczone więc posłużą tylko jako dawcy okuć i wzorce wymiarów. Na początek kupiłem klejone sosnowe deski z których powstaną.

Per aspera ad astra !
na dole zdjęcia, na starej desce, widać bardzo ciekawe okucie - będziesz je potrzebował?
Szukam takiego
Szukam takiego

K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
- Commando62
- jestem tu nowy...
Nie będę ich potrzebował, to chyba od sanitarki albo wozu łączności
Mi potrzebne tylko zawiasy z tych ławek tak więc te okucia mogą być twoje (są dwa komplety)
Masz może na wymianę jakąś nie połamaną i w miarę nie pogiętą blachę do oparcia fotela albo uchwyt (zatrzask) na stylisko łopaty 

Per aspera ad astra !
Radio, radio...reszta na PW 

K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
K-750W
Wolf Fu2
RD-115z
- Commando62
- jestem tu nowy...
Przymierzam się do remontu foteli, bo mogę to zrobić w piwnicy, bez względu na pogodę
U mnie blachy są pogięte i popękane, i nie wiem czy uda się je naprawić. Są wykonane z cienkiej blachy i spawanie będzie trudne a po spawaniu i tak mogą pękać
Znalazłem takie zamienniki na alledrogo, widać po nich ze są trochę inne ale podobne i zastanawiam się czy ich nie użyć. Podpowiedzcie czy warto czy lepiej się męczyć z tym co mam
http://allegro.pl/blacha-oparcia-fotela ... ml#thumb/6

U mnie blachy są pogięte i popękane, i nie wiem czy uda się je naprawić. Są wykonane z cienkiej blachy i spawanie będzie trudne a po spawaniu i tak mogą pękać

Znalazłem takie zamienniki na alledrogo, widać po nich ze są trochę inne ale podobne i zastanawiam się czy ich nie użyć. Podpowiedzcie czy warto czy lepiej się męczyć z tym co mam

http://allegro.pl/blacha-oparcia-fotela ... ml#thumb/6
Per aspera ad astra !
blachy brałem do dwóch foteli, musisz dobrze je przymierzyć żeby montowane później oparcie nie odstawało od blachy -
- Commando62
- jestem tu nowy...
Deski wyrzeźbione, teraz je zabezpieczę jakąś miksturą przeciwko wilgoci i robalom. Okucia wypiaskuję i pomaluję i zabiorę się za składanie

Per aspera ad astra !
-
- jestem tu nowy...
Czym tak ładnie te deski były frezowane?
Pewnie frezarką 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Commando62
- jestem tu nowy...
Tak frezarką, taką ręczną, podobna do tej:
https://www.narzedzia.pl/frezarka-gorno ... 43555.html
Natomiast skosy wyszlifowałem szlifierką kątowa
https://www.narzedzia.pl/frezarka-gorno ... 43555.html
Natomiast skosy wyszlifowałem szlifierką kątowa

Per aspera ad astra !
-
- jestem tu nowy...
Nieważne czym, choćby i kozikiem albo zębami. Grunt, żeby efekt był 
Nie przypuszczałem, że takim maleństwem można takie efekty osiągnąć. Będę za niedługo podłogę w żuku robił i nie wiem czy do wycinania otworów taka frezarka nie będzie lepsza niż wyżynarka.

Nie przypuszczałem, że takim maleństwem można takie efekty osiągnąć. Będę za niedługo podłogę w żuku robił i nie wiem czy do wycinania otworów taka frezarka nie będzie lepsza niż wyżynarka.
- Commando62
- jestem tu nowy...
Wyrzynarką próbowałem przeciąć deski w poprzek i wychodziły fale, to znaczy linia ciecia od dołu nie była równa, więc nie polecam. Użyłem do przecinania i zwężania desek małej pilarki tarczowej. Frezowanie było bardzo łatwe ale trochę musiałem poćwiczyć na boku i dokładnie ustawiać wymiary. Frezareczkę trzeba też mocno trzymać i pewnie prowadzić wzdłóż szablonu lub krawędzi aby frezowanie równo wyszło.
Per aspera ad astra !
- dawidbajorek
-
- Commando62
- jestem tu nowy...
Dzięki za zdjecia, będę zmierzał w tym kierunku
Czy możecie zmierzyć jakie długie są te kotwiczki (zaczepy) od ławek, mam zwykłe zaczepy (te od maski) i chciałbym je przerobić na te długie przez ich rozcięcie i wspawanie kawałka pręta o odpowiedniej średnicy

Czy możecie zmierzyć jakie długie są te kotwiczki (zaczepy) od ławek, mam zwykłe zaczepy (te od maski) i chciałbym je przerobić na te długie przez ich rozcięcie i wspawanie kawałka pręta o odpowiedniej średnicy

Per aspera ad astra !
- Commando62
- jestem tu nowy...
W sobotę powalczyłem z ramami foteli które odebrałem parę dni wcześniej z piaskowania. Ogólnie ramy nie wyglądały źle, miały kilka pęknięć zmęczeniowych w okolicach spawów które wzmocniłem spawaniem. Blachy oparć też nie wyglądały tragicznie, w fotelu kierowcy w zasadzie pogięty był tylko dół blachy co dosyć szybko wyklepałem. Gorzej było z fotelem pasażera, tam blacha była mocno pogięta i popękana, jednak spróbowałem ją naprawić i się udało. Może nie są idealne ale oryginalne

Dodałem od siebie jeszcze takie uszy z blachy 1.5mm w miejscach gdzie trzymają się wkłady ze sprężyn bonelowych. Dopasowałem je kształtem do krzywizny blach i przyspawałem. Powinno to trochę wzmocnić konstrukcję ponieważ otwory montażowe w blachach też już były wymęczone. Ostatecznie wzmocnień tych nie będzie widać

Fotel pasażera miał oryginalne nity które są punktami obrotu składania foteli jednak od strony zakucia były mocno wyrobione przez co oparcie fotela trochę latało. Nity te przyspawałem od strony zakucia do ramy co załatwiło problem. Gorzej było w fotelu kierowcy, tam nitów nie było w ogóle, były śluby M10 co przy otworach fi 13 powodowało straszne luzy i "latanie' oparcia. Brakujące nity i podkładki wytoczyłem ze stali wzorując się na tych z fotela pasażera, po osadzeniu ich na swoim miejscu przyspawałem je do ramy.

A oto gotowe do malowania podkładem ramy, trzeba czekać na pogodę:

Przy okazji jak było zamontowane siedzisko do ramy fotela ? Oparcie było przykręcone natomiast na dole nie widać żadnych otworów a niestety nie miałem oryginalnych poduszek siedzeń więc nie wiem.

Dodałem od siebie jeszcze takie uszy z blachy 1.5mm w miejscach gdzie trzymają się wkłady ze sprężyn bonelowych. Dopasowałem je kształtem do krzywizny blach i przyspawałem. Powinno to trochę wzmocnić konstrukcję ponieważ otwory montażowe w blachach też już były wymęczone. Ostatecznie wzmocnień tych nie będzie widać

Fotel pasażera miał oryginalne nity które są punktami obrotu składania foteli jednak od strony zakucia były mocno wyrobione przez co oparcie fotela trochę latało. Nity te przyspawałem od strony zakucia do ramy co załatwiło problem. Gorzej było w fotelu kierowcy, tam nitów nie było w ogóle, były śluby M10 co przy otworach fi 13 powodowało straszne luzy i "latanie' oparcia. Brakujące nity i podkładki wytoczyłem ze stali wzorując się na tych z fotela pasażera, po osadzeniu ich na swoim miejscu przyspawałem je do ramy.

A oto gotowe do malowania podkładem ramy, trzeba czekać na pogodę:

Przy okazji jak było zamontowane siedzisko do ramy fotela ? Oparcie było przykręcone natomiast na dole nie widać żadnych otworów a niestety nie miałem oryginalnych poduszek siedzeń więc nie wiem.
Per aspera ad astra !
Muszę Cię pochwalić dobra robota 
siedziska były wciśnięte na te bolce co wystają i na bokach siedziska były parciane paski którymi się przypina do rurek bocznych. Tył poduszki trzyma oparcie.

siedziska były wciśnięte na te bolce co wystają i na bokach siedziska były parciane paski którymi się przypina do rurek bocznych. Tył poduszki trzyma oparcie.
Gazy 69
- Commando62
- jestem tu nowy...
Ostatnio wpadła mi wolna sobota i dobra pogoda to się dalej zabrałem za kastę, teraz podłoga i progi. Mimo pozornie niezłego stanu wymagała kilku łat szczególnie w miejscu poprzecznych belek. Powycinałem to co zgniłe i stwierdziłem że w sumie to nie ma co łatać, i postanowiłem wymienię całe panele

Troch rudej się wysypało z profili zamkniętych

Progi też otworzyłem w celach naprawy i konserwacji od środka.

A w międzyczasie kituję maskę

Troch rudej się wysypało z profili zamkniętych

Progi też otworzyłem w celach naprawy i konserwacji od środka.

A w międzyczasie kituję maskę

Per aspera ad astra !
- Commando62
- jestem tu nowy...
Skończyłem kitować maskę, teraz jest akceptowalna

Per aspera ad astra !
tylko sobie dopasuj zawiasy maski do budy bo są dwa rodzaje a pewno maska nie jest od kompletu