- marcin-gaz
- Kontaktowanie:
Panowie liczy sie tak jak Krecik mówi znizki pokolej sie odlicza i to fakt z ta tylko róznicą że nie zawsze zaczyna się odliczanie zniżek od najwiekszej dikładnie u mnie jest tak najpierw 5% za kontynuację potem 10% za bezszkodowość potem 50% za weterana i na końcu 5% za jednorazową składke i u mnie wyszło 599 zeta za rok mając tylko 10 % za bezszkodowość
facet od którego kupiliśmy gza płacił przy 60% w warcie 399zeta za rok
6
Chyba zrobie skany tych papierów i tu zamieszczę
facet od którego kupiliśmy gza płacił przy 60% w warcie 399zeta za rok

Chyba zrobie skany tych papierów i tu zamieszczę
- michal_k
- jestem tu nowy...
Zniżki w każdym zakładzie ubezpieczeniowym się mnoży a nie dodaje, więc nie jest ważna ich kolejność. Najwyższa z możliwych to 70% (30% składki podstawowej trzeba zapłacić). Przykładowo:
składka podstawowa 1000 zł
- 50% weteran szos = 1000 zł x 0,5 = 500 zł
- 60% bezszkodowość = 500 zł x 0,4 = 200 zł
ale 30% składki podstawowej, a więc 300 zł trzeba zapłacić.
Ze zniżką z tytułu "weteran szos" w PZU jest tak, że co inspektorat to inne wewnętrzne przepisy albo inna ich interpretacja (nieznajomość). Kiedyś w jednym inspektoracie nie chcieli przyznać mi tej zniżki, bo samochód nie miał ważnego przeglądu technicznego. Poszedłem do innego inspektoratu i zniżkę przyznali bez problemu. A bałagan w papierach mają - to fakt.
Ze zniżką z tytułu "weteran szos" w PZU jest tak, że co inspektorat to inne wewnętrzne przepisy albo inna ich interpretacja (nieznajomość). Kiedyś w jednym inspektoracie nie chcieli przyznać mi tej zniżki, bo samochód nie miał ważnego przeglądu technicznego. Poszedłem do innego inspektoratu i zniżkę przyznali bez problemu. A bałagan w papierach mają - to fakt.
to 30% stawki podstawowej nie dotyczy znizek takich jak weteran szos!michal_k pisze:Zniżki w każdym zakładzie ubezpieczeniowym się mnoży a nie dodaje, więc nie jest ważna ich kolejność. Najwyższa z możliwych to 70% (30% składki podstawowej trzeba zapłacić). Przykładowo:
Wyjsciowa 1400zł
płace 400zł
a gdyby bylo ograniczenie to wtedy placił bym 420zł.
A nie place mniej, bo mam tylko 40% bezszkodowosci
Mi osobiscie jest znany ludek płacący 266zł/rok - 60% bezszkodowej, 50% weterana i 5% kontynuacja
A to faktmichal_k pisze: Ze zniżką z tytułu "weteran szos" w PZU jest tak, że co inspektorat to inne wewnętrzne przepisy albo inna ich interpretacja (nieznajomość). Kiedyś w jednym inspektoracie nie chcieli przyznać mi tej zniżki, bo samochód nie miał ważnego przeglądu technicznego. Poszedłem do innego inspektoratu i zniżkę przyznali bez problemu. A bałagan w papierach mają - to fakt.

"Posiadaczowi pojazdu, który dokonuje jednorazowo opłaty składki za 12-to miesięczny okres ubezpieczenia przysługuje obniżka w wysokości 5% składki."Krecik pisze:..Wyjsciowa 1400zł
płace 400zł
Mi osobiscie jest znany ludek płacący 266zł/rok - 60% bezszkodowej, 50% weterana i 5% kontynuacja
Obniżki składki z różnych tytułów nie mogą przekraczać 70% składki taryfowej. Ograniczenie to nie dotyczy obniżki z tytułu jak wyżej".
1400
30% składki taryfowej od 1400 = 420
Przy jednorazowej opłacie (bez rat) = 399
50% - 700
40% - 420
5% - 399
5% - 379
Ponieważ minimalna kwota do zapłaty, to 399 więc pozostaje 399 (niech będzie że 400)
Kwota się zgadza tylko przyczyna inna. Jeżeli przypadkiem zapłaciłeś w ratach za tą kwotę, to znaczy że pośrednik źle wyliczył składkę.
Przepisy powyższe są ciągle obowiązujące.

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
- michal_k
- jestem tu nowy...
Święta racja.zbig pisze:"Posiadaczowi pojazdu, który dokonuje jednorazowo opłaty składki za 12-to miesięczny okres ubezpieczenia przysługuje obniżka w wysokości 5% składki."
Obniżki składki z różnych tytułów nie mogą przekraczać 70% składki taryfowej. Ograniczenie to nie dotyczy obniżki z tytułu jak wyżej".

Juz nie chce mi sie pisac setny raz - nie dotyczy weterana szos. Amenzbig pisze:"Posiadaczowi pojazdu, który dokonuje jednorazowo opłaty składki za 12-to miesięczny okres ubezpieczenia przysługuje obniżka w wysokości 5% składki."Krecik pisze:..Wyjsciowa 1400zł
płace 400zł
1400
30% składki taryfowej od 1400 = 420
Przy jednorazowej opłacie (bez rat) = 399
50% - 700
40% - 420
5% - 399
5% - 379
Ponieważ minimalna kwota do zapłaty, to 399 więc pozostaje 399 (niech będzie że 400)
Kwota się zgadza tylko przyczyna inna. Jeżeli przypadkiem zapłaciłeś w ratach za tą kwotę, to znaczy że pośrednik źle wyliczył składkę.
Przepisy powyższe są ciągle obowiązujące.

Znizka za zabytek to 90% stawki taryfowej - i co ? przekracza 70%, przekracza. Jak to wyjaśnisz ?
ps. Zapytaj chermola ile on płacił za gazika, jak jeszcze miał gazika, bo wychodziło mu mniej niż 30% stawki taryfowej

Pozdrawiam
K.
- michal_k
- jestem tu nowy...
Trzeba zapłacić minimum, czyli 30% składki podstawowej. Jeśli ktoś płaci 10% składki podstawowej to zapewne jest to pomyłka agenta ubezpieczeniowego. Płacąc ubezpieczenie za motocykl mam zniżkę 70% (obok tego pisze, że to maksymalna zniżka), a pod spodem wyszczególnione zniżki takie jak 50% bezszkodowość i 50% weteran szos.Krecik pisze: Znizka za zabytek to 90% stawki taryfowej - i co ? przekracza 70%, przekracza. Jak to wyjaśnisz ?
Chyba nawet w jakiejś ustawie było określone, że minimum 30% składki podstawowej zapłacić trzeba.

Moja żona jest agentem ubezpieczeniowym w PZU więc mam informacje z pierwszej ręki bo robi mi ubezpieczenie gazika w następujący sposób, i napewno jest dobrze:najpierw jest składka podstawowa (minus) bezszkodowość (minus) jednorazowa opłata (minus) weteran. Co do składki minimalnej, to nie obowiązuje wartość 30%.
Natomiast jeśli chodzi o ubezpieczenie czasowe to można je zrobić tylko na samochody z żółtymi numerami rejestracyjnymi - czyli pojazdy zabytkowe.
Natomiast jeśli chodzi o ubezpieczenie czasowe to można je zrobić tylko na samochody z żółtymi numerami rejestracyjnymi - czyli pojazdy zabytkowe.
XJ 4.0 91r, lift 4" - już nie, HONDA TRX 650 RINCON
Zawsze gotów do pomocy
Zawsze gotów do pomocy
No, i tego sie juz trzymajmykeler pisze:Moja żona jest agentem ubezpieczeniowym w PZU więc mam informacje z pierwszej ręki bo robi mi ubezpieczenie gazika w następujący sposób, i napewno jest dobrze:najpierw jest składka podstawowa (minus) bezszkodowość (minus) jednorazowa opłata (minus) weteran. Co do składki minimalnej, to nie obowiązuje wartość 30%.

Jak widać można, i da sie płacic za gazika 250zł rocznie. Amen.
K.
Od 1 stycznia 2004 roku, weszła w życie nowa ustawa ubezpieczeniowa, w związku z nią są też nowe przepisy ubezpieczeniowe, między innymi nie można ubezpieczyć na pojazdu na okres tymczasowy, z wyjątkiem pojazdów zabytkowych na które wydana jest decyzja konserwatora zabytków, potwierdzeniem tego jest też to iż jeśli kupuje się teraz samochód urzywany to kupuje się go wraz z OC poprzedniego właściciela, a następnie należy zrobić cesje umowy na nowego właściciela, dlatego też nie robią teraz OC na okres przerejestrowania pojazdu, gdyż obowiązuje stare OC, natomias jak się już przerejestruje pojazd to należy w dniu przerejestrowania samochodu zrobić cesje OC.
XJ 4.0 91r, lift 4" - już nie, HONDA TRX 650 RINCON
Zawsze gotów do pomocy
Zawsze gotów do pomocy
No cóż nie odrobiłem za dobrze lekcji..Krecik pisze:..Juz nie chce mi sie pisac setny raz - nie dotyczy weterana szos. Amen![]()
Znizka za zabytek to 90% stawki taryfowej - i co ? przekracza 70%, przekracza. Jak to wyjaśnisz ?

To co podałem wcześniej było przepisane z jak najbardziej obowiązującego pisma PZU (w którym oczywiście nawet się nie zająknęli o ograniczeniach tego przepisu).
Dotarłem jednak do następnego pisma :
"..Posiadacze pojazdów z okresem eksploatacji powyżej 25 lat – zrzeszeni w Clubie Antycznych Automobili i Rajdów (CAAR), Automobilklubie Polskim oraz w Klubie Pojazdów Zabytkowych Fundacji Ochrony Zabytków Militarnych korzystają jako weterani szos z maksymalnej tj. 50% obnizki z tego tytułu, a ponadto dodatkowo – niezależnie od innych obniżek (z tytułu bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia czy też kontynuacji ubezpieczenia w PZU S. A.) ze specjalnej 40% obniżki w opłacie składki.
Obniżki składki z różnych tytułów oblicza się kolejno. Nie ma zastosowania przewidziane taryfą składek za obowiązkowe ubezpieczenie OC posiadaczy pojazdów mechanicznych 70% ograniczenie dotyczące łącznej wysokości stosowanych obniżek."

Jak to mówią: z każdym dniem nieuchronnie wzrasta liczba osób, które mogą mnie pocałować w dupę
wehehe tak sobie przeczytałem to wszystko, faktycznie niezły burdel w tym wszystkim panuje
nie mam teraz dostępu do swojego dowodu rejestracyjnego ale gdyby zniżki się sumowały to jak pamiętam miałbym w PZU 105 albo 110% zniżki!
mam na pewno 40% za beszkodowość, drugą ratę niedawno płaciciłem to chyba 220zł było....

nie mam teraz dostępu do swojego dowodu rejestracyjnego ale gdyby zniżki się sumowały to jak pamiętam miałbym w PZU 105 albo 110% zniżki!

mam na pewno 40% za beszkodowość, drugą ratę niedawno płaciciłem to chyba 220zł było....
Powyższe akurat dotyczą Oddziału Okręgowego PZU S. A. w Warszawie..michal_k pisze:Czyli co PZU to inne przepisy wewnętrzne - ot, Polska...
A że gdzie indziej może być inaczej ? No cóż nie zapomnij że np. taryfa w Krakowie jest niższa niż w Warszawie.
A "Polska" to jest wtedy kiedy firma z Krakowa ubezpiecza kierowców w Warszawie wg stawek krakowskich a "firma" PZU nie ma nic przeciwko..

Ja mam ubezpieczenie w Tryg PTU S.A.
składka bazowa 1591zł
znizki
-bezszkodowej jazdy 60%
-ubezpieczenie więcej niż jednego pojazdu 5%
-kontynuacja ubezpieczenia OC 5%
- zawarcie ubezpieczenia OC,NNW i AT 5%
-inne zniżki (opł.jednorazowa) 10%
Składka do zapłaty 442 zł
tylko nie wiem co to AT ?
składka bazowa 1591zł
znizki
-bezszkodowej jazdy 60%
LJ 70
Jezu, co to za ubezpieczyciel Tryg PTU S.A. ? :> Czy to cos zblizonego do link4 ? :> Przypomnij mi zebym nie dał ci przyłożyc w zaden ze swoich samochodów ;PMag69 pisze:Ja mam ubezpieczenie w Tryg PTU S.A.
składka bazowa 1591zł
znizki
-bezszkodowej jazdy 60%
A AT to ubezpieczenie od kosztów akcji antyterrorystycznej - wiesz, takie czasy

K.
Przepisy to wszędzie takie same - poza stawkami - ale różne interpretacje, i trzeba miec dar przekonywania w niektórych inspektoratach ze jednak 'da sie'.michal_k pisze:Czyli co PZU to inne przepisy wewnętrzne - ot, Polska...
Np. dostać weterana szos - nie będąc w zadnym klubie zrzeszonym - w inspektoracie w-wa bielany czy jak to sie tam nazywa

Odziwo, pomogło

K.
Samokrytyka przyjętazbig pisze:No cóż nie odrobiłem za dobrze lekcji..Krecik pisze:..Juz nie chce mi sie pisac setny raz - nie dotyczy weterana szos. Amen![]()
Znizka za zabytek to 90% stawki taryfowej - i co ? przekracza 70%, przekracza. Jak to wyjaśnisz ?![]()

W ramach pokuty - uaktualnić wszystko co tam uzywasz na servie, bo aż kusi, oj kusi

K.
Ty masz tam OC, to czego masz sie baćMag69 pisze:Eee znana firma tylko cały czas sie z kimś/czyms łącza najpierw nazywali sie energoasekuracja ,pózniej nordea a teraz tryg.
moja dobra znajoma jest dyrektorka oddziału a jej mąż likwidatorem szkód wiec za bardzo sie nie boje

Czy po wejściu do UE będizemy mogli ubezpieczać auta za granicą ?
K.
Nie przeginaj..Krecik pisze:Samokrytyka przyjętazbig pisze:No cóż nie odrobiłem za dobrze lekcji..Krecik pisze:..Juz nie chce mi sie pisac setny raz - nie dotyczy weterana szos. Amen![]()
Znizka za zabytek to 90% stawki taryfowej - i co ? przekracza 70%, przekracza. Jak to wyjaśnisz ?![]()
![]()

Czyli nieczytałes dokładnie tego co sam cytowałeszbig pisze:Nie przeginaj..Krecik pisze:Samokrytyka przyjętazbig pisze: No cóż nie odrobiłem za dobrze lekcji..![]()
![]()
stawki 90% nigdzie nie znalazłem..

"korzystają jako weterani szos z maksymalnej tj. 50% obnizki z tego tytułu, a ponadto dodatkowo – niezależnie od innych obniżek (z tytułu bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia czy też kontynuacji ubezpieczenia w PZU S. A.) ze specjalnej 40% obniżki w opłacie składki."
50% za wiek, plus jeszcze czterdziesci za przynależność do klubu CAAR lub bycie 'zabytkiem'. Zeby było smieszniej - to idzie jako jedna pozycja - zniżka 90% (niech żyje interpretacja, lub czasopism... i inny roślin, buziaczki Ola). A potem jeszcze twoje zniżki. Czyli Gazik - 1400zł - 90% zabytek - 40% moje zniżki -5% kontynuacja, a niech mają i -5% za jednorazową składkę: razem około 75zł rocznie

K.
ps. a z o tym uaktualnieniu kilku rzeczy to ja poważnie pisałem