Ankieta odnośnie użytkowania gazika

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Swoim Gazem jeżdze:

Czas głosowania minął ndz paź 31, 2004 5:19 pm

Codziennie używam go jak normaly samochód
7
23%
Raz w tygodniu na ogół w weakendy tylko w sezonie
2
7%
Raz w tygodniu na ogół w weakendy przez cały rok
12
40%
Tylko w czasie jakiś wyjazdów lub rajdów
9
30%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr paź 27, 2004 11:58 am

drwal pisze:10/100 to ok 30zł za 100km, a 20l lpg to też ok 30zł, więc reasumujac na jedno wychodzi. O benzynie nie wspomnę. Jedyna alternatywa to wyciać podłogę i jabadabaduuuu...
chyba dawno nei tankowales jak takie ceny pamietasz...
Obrazek

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr paź 27, 2004 12:20 pm

Artur pisze:
drwal pisze:10/100 to ok 30zł za 100km, a 20l lpg to też ok 30zł, więc reasumujac na jedno wychodzi. O benzynie nie wspomnę. Jedyna alternatywa to wyciać podłogę i jabadabaduuuu...
Nie mów ze gaz=ON bo to nie prawda nawet w normalnym użytkowaniu Diesla zapalasz i jedziesz a tu najpirw trza po wzmagać sie z uruchomieniem chwile po czekać aż zacznie normalnie trybić co by mu nie zamarzł parownik zaraz za zakrętem a to wszystko kosztuje. Mam tu coś na gaz w wersji uazowej na warsztacie i czasem mi troszkę przeszkadza i trza nim na chwilkę wjechać i wyjechać a benzyna sie dawno skończyła to jak trza uruchomić to najpierw go pogłaskam przytulę czasem sie obrazi na mnie to na kolanach go błagam a czasem to szybciej go po prostu wypchać.
u mnie nie jest podłączona benzyna i pali od razu wiec nie wiem gdzie widzisz problem - a słyszałemże ON od tirów chodzi po 2,5/litr
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » śr paź 27, 2004 12:47 pm

kpeugeot pisze:
Artur pisze:
Nie mów ze gaz=ON bo to nie prawda nawet w normalnym użytkowaniu Diesla zapalasz i jedziesz a tu najpirw trza po wzmagać sie z uruchomieniem chwile po czekać aż zacznie normalnie trybić co by mu nie zamarzł parownik zaraz za zakrętem a to wszystko kosztuje. Mam tu coś na gaz w wersji uazowej na warsztacie i czasem mi troszkę przeszkadza i trza nim na chwilkę wjechać i wyjechać a benzyna sie dawno skończyła to jak trza uruchomić to najpierw go pogłaskam przytulę czasem sie obrazi na mnie to na kolanach go błagam a czasem to szybciej go po prostu wypchać.
u mnie nie jest podłączona benzyna i pali od razu wiec nie wiem gdzie widzisz problem - a słyszałemże ON od tirów chodzi po 2,5/litr
Ja nie widze z wnim problemu żadnego za pare dni bedzie z niego surowiec wtórny. A ten egzemplasz zapala jak ma dobry humor . A włacicielowi jego równiez pusciły nerwy.

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr paź 27, 2004 3:01 pm

no to nie mylmy zlego stanu technicznego ktory jest faktyczna przyczyna nie odpalania na gazie (czasami) z rodzajem uzywanego paliwa...

moj tez pali na gazie bez problemow...
Obrazek

Awatar użytkownika
kpeugeot

Kontaktowanie:

Post autor: kpeugeot » śr paź 27, 2004 3:07 pm

wupasek - ty se lepiej stację LPG zmień a nie tankujesz syf - ja ostatnio tankowałem na Jet na piłsudzkiego - i było tanio i dobry gaz i fajne lale obsługuja :)

no i wywal zbiornik na pakę
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!

Awatar użytkownika
wupasek

Kontaktowanie:

Post autor: wupasek » śr paź 27, 2004 3:11 pm

nie ma mowy zebym zbiornik na pake dal... a to ze byl syf.. nie moja wina.. wczesniej tam tankowalem i bylo git....
zreszta nie o tym jest dyskusja :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » sob paź 30, 2004 9:52 pm

:D Panowie !! jako właściciel gaza69AM trzech gazików 69M i jednego gaza51-lublina oświadczam co następuje komandorka na popnach radialnych od żuka w trasie przy 60-70km/h spala około 14litrów gazu na oponach kostka w mieście i okolicach 18-20 litrów w terenie przy przednim napędzie i reduktorze do 25 litrów ocywiście cały czas mowa o gazie jeśli chodzi o benzynę to w każdym przypadku o okolo 2 litry mniej tak samo palą gaziki 69M w jednym nie mam jeszcze gazu.O gazie 51 nie mogę nic powiedzieć bo mimo że jestem jego właścicielem to nim nie jeżdżę (narazie) :D
ostatni wiking w RzeczpospolitejObrazek

lupus

Post autor: lupus » pn lis 01, 2004 7:40 pm

To jakoś mało , bo mój gazik kiedyś wciągnął 30 litrów benzyny na 35km, :)21 , to jest wynik co.

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » pn lis 01, 2004 8:19 pm

:D Gutek,to nie są dane z palca wyssane :lol: wydaje mi się że duży wpływ ma stan silnika a na gazie umiejętność regulacji parownika :D

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » wt lis 02, 2004 7:19 am

gutek pisze:To jakoś mało , bo mój gazik kiedyś wciągnął 30 litrów benzyny na 35km, :)21 , to jest wynik co.
To norma a nie wyniik :)21

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 02, 2004 9:18 am

Jak moja była bejca prawie... :)21

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » wt lis 02, 2004 10:54 am

:D Student,bracie nie chwal się bo Cię zasmucę moja komandorka ma 47 lat :lol: !! !! :wink:

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 02, 2004 11:04 am

I to jest wynik ... bardzo będę chciał zobaczyć np. Lanosa za 47 lat :)21

Ja to cienki jestem - giez młodzieniaszek - 35 lat i tauni - 28. Jest jeszcze jeden , ale on się nie bawi - jest dawcą części :)21 Do obu wyżej wymienionych.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » wt lis 02, 2004 11:20 am

wiking pisze::D Student,bracie nie chwal się bo Cię zasmucę moja komandorka ma 47 lat :lol: !! !! :wink:
to jest młodsza od mojej komandorki o 3 lata :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
bilans
Kontaktowanie:

odp

Post autor: bilans » wt lis 02, 2004 12:24 pm

ba moje maleństwo ma 42 latka .... i jeszcze ostro pyci ....

ta lanos za 40lat na zdjęciach ....

moje zdanie jest takie obecne samochody to są po prostu jednorazówki 5 lat i zaczyna sie sypać .....

autka robione w latach np 80 upalają do dziś czyli 20 latek .... a te dzisiejsze szkoda gadać ......
wrangler yj 4.0 .......toyota LC J12,Ranger, Pajero 2,5
http://www.firmabilans.pl/

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » wt lis 02, 2004 3:31 pm

wiking pisze::D Panowie !! jako właściciel gaza69AM trzech gazików 69M i jednego gaza51-lublina oświadczam co następuje komandorka na popnach radialnych od żuka w trasie przy 60-70km/h spala około 14litrów gazu na oponach kostka w mieście i okolicach 18-20 litrów w terenie przy przednim napędzie i reduktorze do 25 litrów ocywiście cały czas mowa o gazie jeśli chodzi o benzynę to w każdym przypadku o okolo 2 litry mniej tak samo palą gaziki 69M w jednym nie mam jeszcze gazu.O gazie 51 nie mogę nic powiedzieć bo mimo że jestem jego właścicielem to nim nie jeżdżę (narazie) :D
A ile już km na tym gazie zrobiłeś, a co na to zawory i gniazda zaworowe, zwłaszcza ich brak na ssących, no chyba, że powymieniałeś, bo dolniaczek na gazie, to tak 3 do 5kkm i kaput.
W razie jak by co, to 601-34-87-25

Awatar użytkownika
maksz

Post autor: maksz » wt lis 02, 2004 3:34 pm

JaFuzz pisze: dlatego takie ogłoszenia mnie wkurzają :( :

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33650211
a mnie rozbawilo... szczegolnie ten szyberdach i klimatyzacja :)20

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » wt lis 02, 2004 3:43 pm

Tak się nie chwalcie wiekiem papieru tylko faktycznym pojazdu, o ile się nie mylę, to silniczek Darka jest z burakowoza, a Student, o ile dobrze pamiętam, to pod maską ma właśnie DAEWOO tyle, że ze starej produkcji p.t. Żuk, że już o wymianach mostów, napędów i lepieniu plandek nie wspomnę.

No proszę co u Was w tych zabytkach jest zabytkowego (oprócz papieru i kierowcy), tzn pochodzi z okresu przynajmniej zbliżonego do roku wpisanego w dowód ?? ?? ??

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » wt lis 02, 2004 4:00 pm

Mysle ze troche by sie znalazlo.
Ja na ten przyklad mialem:
reduktor
skrzynie ( gaz nie zuk )
mosty
przekladnie kierowniczna
instalacje elektryczna
blache - nie byl nigdzie ciety
wskazniki+deska rozdzielcza
szperacz
i wiele wiele innych.
Zmienione zostalo
amory
gumy w zawieszeniu
silnik ( Uazo-wolga )
mechanizmy roznicowe na blokady
felgi ( uaz )
klatka
grill
siedzenia

Chcialbym zaznaczyc ze zadna z przerobek nie byla nieodwracalna i nie laczyla sie z flexem czy praca zwariowanego spawacza :-)
Ponadto
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » wt lis 02, 2004 4:04 pm

:D Jagoda,przykro mi ale w moich gaziorkach występują wyłącznie silniki S21-żuczki a swoją drogą z tym wypalaniem zaworów to też g...o prawda mam u siebie w firmie dwa żuki na gaz od lat i świetnie sobie radzą :D

Awatar użytkownika
wiking

Post autor: wiking » wt lis 02, 2004 5:25 pm

:D a z jednym się zgadzam -jestem starszy od mojego najstarszego gaza(komandorka) tylko o sześć lat ale za to na masce mam napisane cyrylicą gaz a nie uaz jak w większości niby starych pojazdów !! !!

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lis 02, 2004 11:21 pm

Jagoda pisze:Student, o ile dobrze pamiętam, to pod maską ma właśnie DAEWOO tyle, że ze starej produkcji p.t. Żuk, że już o wymianach mostów, napędów i lepieniu plandek nie wspomnę.

No proszę co u Was w tych zabytkach jest zabytkowego (oprócz papieru i kierowcy), tzn pochodzi z okresu przynajmniej zbliżonego do roku wpisanego w dowód ?? ?? ??
Ja Ci dam DAEWOO - mam pod maską sześciocylindrową, widlastą jednostkę napędową z taunusa - i knuję i knuję i nie znajduję wspólnych korzeni ani z deudem, ani z oplem, z którego dajewo się wywodzi... i już mówię co jest łorginalne - rama, mosty, cała buda, szkszynia bieguff i reduktor... w sumie chyba całkiem sporo?

A w taunim wszystko jest łorginalne - oprócz opon :)21 kieratu i paru pierdół...

Awatar użytkownika
Jagoda
Post autor: Jagoda » śr lis 03, 2004 9:42 am

Student pisze: Ja Ci dam DAEWOO - mam pod maską sześciocylindrową, widlastą jednostkę napędową z taunusa - i knuję i knuję i nie znajduję wspólnych korzeni ani z deudem, ani z oplem, z którego dajewo się wywodzi... i już mówię co jest łorginalne - rama, mosty, cała buda, szkszynia bieguff i reduktor... w sumie chyba całkiem sporo?

A w taunim wszystko jest łorginalne - oprócz opon :)21 kieratu i paru pierdół...
A to wery me sorry, musiało Mi się z kimś inszym pop..., ale to nie zmienia faktu, że ten Twój silniczek wiekowo, to nawet Gazowi do pięt nie dorasta.
wiking pisze:Jagoda,przykro mi ale w moich gaziorkach występują wyłącznie silniki S21-żuczki a swoją drogą z tym wypalaniem zaworów to też g...o prawda mam u siebie w firmie dwa żuki na gaz od lat i świetnie sobie radzą
To w takim przypadku nie masz chyba zbyt wiele do powiedzenia w sprawie: ILE PALI GAZ?, ewentualnie możesz polemizować na temat Żuka, Nysy, Tarpana lub Warszawy, ale nie GAZ-a.
Żuki dobrze się sprawują na gazie, gdyż zawory i gniazda są u nich zrobione z dobrego materiału, gorzej z silnikami UAZ-a, a dolniaczki tak jak napisałem 3-5kkm i koniec - brak gniazda zaworu ssącego (zawór pracuje bezpośrednio w bloku żeliwnym).
jerry30 pisze: Zmienione zostalo
amory
gumy w zawieszeniu
silnik ( Uazo-wolga )
mechanizmy roznicowe na blokady
felgi ( uaz )
klatka
grill
siedzenia

Chcialbym zaznaczyc ze zadna z przerobek nie byla nieodwracalna i nie laczyla sie z flexem czy praca zwariowanego spawacza

Ciekaw jestem tych mocowań amorów bez ingerencji spawacza i zmieszczenia silnika UAZ/Wołgi, zwłaszcza główki rozrusznika, bez ruszenia blachy.

Jeszcze raz powtarzam, nie ma co się chwalić wiekiem papieru, jeżeli samochód jest tak skundlony, że z oryginału mu tylko maska i atrapa pozostała.
W Automobilklubie można wyrobić sobie kartę pojazdu zabytkowego, warunki jakie należy spełnić, to pojazd starszy niż 25 lat i model nieprodukowany od 15-tu, ale rzeczoznawca określa procentowo stopień oryginalności pojazdu i o ile za linki, opony, żarówki i instalację elektryczną są to jakieś marne procenty, o tyle za nieorginalny silnik, gaźnik, rozrusznik, skrzynkę można stracić na dzień dobry 50%, koła coś koło 5%, o ile dobrze pamiętam.
Tak więc jak by dobrze policzyć, to mogłoby się okazać, że większość GAZ-ów jeżdżących po naszych drogach nie ma prawa nawet do samej litery G w nazwie, że już o cyferkach nie wspomnę.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » śr lis 03, 2004 12:36 pm

Jagoda pitolisz i już :)21
w moim jeszcze jest troche rzeczy orginalnych, a do stanu orginalnego też bym mógł go przywrócić ale po co ?? żeby pomnik stał i nie mógł sobie po terenie poupalać ?? na zabytek i tak go nie bede rejestrował,
nawet mam zachowaną orginał deske z tymi śmieszntmi klapkami żeby w oczy nie świeciło :)
Ciekaw jestem czy masz taką wielką przyjemność ciągle coś grzebac w tym dolnym klamocie ??
dobra kończe każdy ma to co chce mieć, i ja chociaz pozmieniałem conieco w swoim to i tak uważam że mam prawo go nazywać nadal gazem a nie tylko "G" :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » śr lis 03, 2004 4:50 pm

Ale Jagoda w sumie ma rację - ja o swoim gaziku mogę śmiało powiedzieć - rocznik 2002 - bo w tedy został do ostatniej śrubki rozebrany i gruntownie odbydlony... :)21 teraz przechodzi po prostu operację serca - z tym, że trochę długo... :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”