Ja czekam na paczkę z mundurem - bo rogatywkę dużą akurat miałem.
W kwestii umundurowania mam jeszcze pytanie odnośnie opinaczy - czy któryś z was użytkuje współczesne repliki? Przy moim rozmiarze ciężko oryginały dostać.....
Moderator: Student
Przyszedł - pięknygrobas pisze:Na zdrowie
Nie ma do tego wzoru spodni z podpinkąernil pisze:Ekhm.
Przypadkiem zanabyłem na szmatach kurtałkę zimową z podpinką. Napisane na niej jest, że to MON Wz 93 z 1996r. Fajna jest owa kurtka, gdyż kosztowała 20zł i jest jak nowa
Czy do tego były jakieś spodnie w wersji z podpinką też, czy zwykłe i kalesony? Które mam sobie kliknąć, żeby też były fajne?
Czyli klasyk polski tak zwany. Wybudowali autostrady, ale nie ma zjazdów i mostówgrobas pisze:Nie ma do tego wzoru spodni z podpinką
Ładny, szkoda tylko, że na 169 cm wzrostu....grobas pisze: i jako ciekawostka przyrodnicza - http://allegro.pl/show_item.php?item=3546038534- dodam, że pan/pani już spuściła 500zł
Wprost przeciwnie.ernil pisze:Czyli klasyk polski tak zwany. Wybudowali autostrady, ale nie ma zjazdów i mostówgrobas pisze:Nie ma do tego wzoru spodni z podpinką
Akurat spodni wz.93 w kroju klasycznego USa i do tego w odpowiednim rozmiarze, się tak łatwo nie znajdzie. Myślę tu o spodniach z czterema kieszeniami udowymi. Najłatwiej dostępne są późniejsze modele z dwoma kieszeniami na udach.piotr759 pisze:Zdobycie spodni wz.93 nie jest najmniejszym problemem.
Bo to desant. Zającowa poszłaby za duuuużo mniej. Choć i tak cena jest imponująca.rafał29 pisze:bechatka deszczyk poszła dzisiaj na aukcji za 2550zl.... ja pier....ole
http://allegro.pl/bechatka-deszczyk-us- ... tabsAnchor
Chyba najbardziej uniwersalny wz.68, czyli mora albo moro jak niektórzy woląmorte36 pisze:Odświeżam lekko temat.
Chciałbym skompletować sobie cały polowy mundur LWP z dodatkami pasujący do epoki uaza 469, gazika 69 i lublina 51.
Myśląc o tym nasuwa mi się kilka pytań do szanownych Panów specjalistów:
1. który mundur (wzór) pasuje do tych aut?
Wyboru dużego nie ma, i rzeczywiście wz.68 jest najłatwiej dostępny.morte36 pisze:2. który jest najłatwiej dostępny (oryginalny może być lekko używany)? - wydaje mi się że w kamuflażu tzw. mora?
Może 186/100morte36 pisze:3. jaki rozmiar mam szukać (wzrost 186cm, w pasie jeszcze trochę i 100 cm będzie)?
Pagony, pas, mapnik/torba podoficera czy jak ona tam się zwała. Raczej nie z plecakiem.morte36 pisze:4. zamierzam też kupić pistolet tt33 z tego co wyczytałem nosili go oficerowie jakimi detalami się odróżniali od szeregowego?
W praktyce zimowy to był dres pod spodem, bechatka na plecy, rękawice, szałokominiarka i uszanka na czubek.morte36 pisze:5. czy letni i zimowy mundur są dostępne?
J.w. czyli jak letni tyle, że na zimę były dodatkowe gadżety.morte36 pisze:6. z jakich elementów składa się mundur letni i zimowy?
Trafiają się, ale trzeba pilnować na allegro. No i kożuchy to były chyba wartownicze tylko.morte36 pisze:7. czy inne elementy ubioru też można dostać np. kożuch?
Ogólnie 'oficerskie' miały lepsze podpinki (buty, kurtki itd.), ale czy futro? Nie jestem pewien. W hełmofonach zimowych było futro i to czasami nawet nie sztuczne.morte36 pisze:8. czytałem gdzieś że niektóre bogatsze wersję mają podpinkę z futra a nie z tego filcu- prawda ?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości