Pokrywa akumulatora
Moderator: Student
- Mateusz Woj
Ten problem już rozwiązałem, z pomocą tokarza dam rade lekko zmodyfikować położenie klem. Ale jakiego typu powinny one być?? Na mase dam oryginalną plecionke, ale nie wiem co z plusem zrobić...Thomson pisze:Jak bys mial oryginalny akumulator przystosowany do tej pokrywy to wszystko pasuje idealnie, a wspolczesne akumulatory odbiegaja bo klemy sa ciut nizej i bedzie problem z pokrywka
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
Nissan Patrol Gr Y60 1992r lift 4"
gg 8708171
gg 8708171
- Mateusz Woj
Mateusz Woj pisze:Plus na masie był na początku, potem już normalnie misnus dawali na mase...

ostatni wiking w Rzeczpospolitej

- Mateusz Woj
Nie moge sie zgodzić, ponieważ mam przed sobą otwartą instrukcje obsługi samochodów Gaz 69M i Gaz 69AM i na każdym schemacie elektrycznym wyraźnie jako masa zaznaczony jest ujemny biegun akumulatora... I uwaga cytat: "Rodzaj instalacji elektrycznej: jednoprzewodowe, "minus" akumulatora połączony jest z "masą" samochodu". Jest to cytat z książki "Samochody Osobowo-terenowe Gaz 69M i Gaz 69AM- Instrukcja obsługi" Zatwierdzona do użytku dnia 28.03.1972r.
gg 8708171
gg 8708171
Mateusz Woj pisze:Nie moge sie zgodzić, ponieważ mam przed sobą otwartą instrukcje obsługi samochodów Gaz 69M i Gaz 69AM i na każdym schemacie elektrycznym wyraźnie jako masa zaznaczony jest ujemny biegun akumulatora... I uwaga cytat: "Rodzaj instalacji elektrycznej: jednoprzewodowe, "minus" akumulatora połączony jest z "masą" samochodu". Jest to cytat z książki "Samochody Osobowo-terenowe Gaz 69M i Gaz 69AM- Instrukcja obsługi" Zatwierdzona do użytku dnia 28.03.1972r.

- Mateusz Woj
- Mateusz Woj
Mateusz Woj pisze:Zamiast sie sprzeczać gdzie powinien być (-) a gdzie (+) powiedziałbyś lepiej jak to z tymi klemami rozwiązać

- Mateusz Woj
Do tego czasu miałem jakoś wymyślone ale teraz musze go gdzieć umiejscowić, żey wszystko pasowało...wiking pisze:Mateusz Woj pisze: Na mase dam oryginalną plecionke, ale nie wiem co z plusem zrobić...a jak masz zainstalowany głowny wyłącznik prądu
gg 8708171
gg 8708171
Mateusz Woj pisze:Do tego czasu miałem jakoś wymyślone ale teraz musze go gdzieć umiejscowić, żey wszystko pasowało...wiking pisze:Mateusz Woj pisze: Na mase dam oryginalną plecionke, ale nie wiem co z plusem zrobić...a jak masz zainstalowany głowny wyłącznik prądu

raczej nie bo ja go kupiłem w 1980 roku, i wątpie żeby ktoś w nim coś przerabiał. On jeździł w lasach państwowych. A że ma hebelek tam gdzie pisałem to może dlatego że to komandorka 
a był napewno w odpowiednim miejscu bo kable od akumulatora pamietały napewno stalina
a wszelkie w nim przeróbki to już moja "twórczość"

a był napewno w odpowiednim miejscu bo kable od akumulatora pamietały napewno stalina

a wszelkie w nim przeróbki to już moja "twórczość"

Gazy 69
Możesz wrzucić fotkę miejsca tego wyłącznika??wiking pisze:Mateusz Woj pisze:Do tego czasu miałem jakoś wymyślone ale teraz musze go gdzieć umiejscowić, żey wszystko pasowało...wiking pisze:a jak masz zainstalowany głowny wyłącznik prądu
A widzisz,główny wyłącznik prądu też nie możesz gdzieś umiejscowić bo on ma swoje miejsce z tyłu po lewej stronie kierowcy za akumulatorem.wszelkie inne umiejscowienie to po prostu radosna twórczość
![]()
on jest tak umiejscowiony że kierowca wysiadając automatycznie ,odruchowo wyłącza prąd
Coś mi tu nie pasuje......wiking pisze:Mateusz Woj pisze:Plus na masie był na początku, potem już normalnie misnus dawali na mase...To nie jest tak Mateuszu
(+) czy (-) na obudowie zależy od tego czy masz prądnicę czy alternator
W orginale wszystkie GAZiki miały plus na masie a po zmianie silnika na górnozaworowy z alternatorem co zresztą było już normalne w wojsku w latach 70-ych zmieniano bieguny
amen
Mój miał prądnicę, silnik dolniak i masę (-) jak bozia przykazała na budzie.
Zmieniłem silnik na S21 wstawiłem alternator, nowy regulator napięcia......
I wszystko gra.....

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Z tego co wiem pierwsze Gazy 69 i 69A nie miały wyłącznika masy. Późniejsze miały włącznik zamontowany następująco:
69 M - za siedzeniem kierowcy dogrzane mocowanie do skrzynki bocznej
69 AM - pod siedzeniem kierowcy - mocowanie identyczne jak w 69 M
W obu wersjach zastosowano standardowy rosyjski wyłącznik (identyczny jak w uaz 469, 452 , Kraz itp) mocowany na 3 śruby M6.
W obu wersjach zastosowano standardowy rosyjski wyłącznik (identyczny jak w uaz 469, 452 , Kraz itp) mocowany na 3 śruby M6.
- Mateusz Woj
Dobry pomysł bo nie rozumiem umiejscowieniaDziku2 pisze:Możesz wrzucić fotkę miejsca tego wyłącznika??wiking pisze:Mateusz Woj pisze: Do tego czasu miałem jakoś wymyślone ale teraz musze go gdzieć umiejscowić, żey wszystko pasowało...A widzisz,główny wyłącznik prądu też nie możesz gdzieś umiejscowić bo on ma swoje miejsce z tyłu po lewej stronie kierowcy za akumulatorem.wszelkie inne umiejscowienie to po prostu radosna twórczość
![]()
on jest tak umiejscowiony że kierowca wysiadając automatycznie ,odruchowo wyłącza prąd

gg 8708171
gg 8708171
- Mateusz Woj
piotr759 pisze:Z tego co wiem pierwsze Gazy 69 i 69A nie miały wyłącznika masy. Późniejsze miały włącznik zamontowany następująco:

Z pewnością chodzi o to. Taki mam włąsnie u siebie zamontowany na skrzynce akumulatora...
gg 8708171
gg 8708171
Dokładnie chodzi o ten wyłącznik. Ale masz go zamontowanego na skrzynce akumulatora?Mateusz Woj pisze:http://img469.imageshack.us/my.php?imag ... 2158oh.jpgpiotr759 pisze:Z tego co wiem pierwsze Gazy 69 i 69A nie miały wyłącznika masy. Późniejsze miały włącznik zamontowany następująco:
Z pewnością chodzi o to. Taki mam włąsnie u siebie zamontowany na skrzynce akumulatora...