łaparat zapłonowy

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

łaparat zapłonowy

Post autor: luk » sob kwie 30, 2005 10:37 pm

Otóż tego jakże pieknego wiosennego dnia wybrałem sie na małą przejażdżkę moim gazem, w planie był przejazd przez małą rzeczke
(naprawdę małą!!) i jedą strone bez problemu przejchał w drugą po środku zgasł(S21). Będąc nie małą aktrakcją turystyczną (bardzo dużo osób tam jeździ na rowerach) brodząc w wodzie z podwiniętymi spodniami próbowałwem dziada odpalić. Po krótkiej diagnostyce okaząło się że odpadła ta blaszka z palca rozdzielacza.... po przyklejeniu jej na gumę do żucia szczęścliwie udało się odpalić i dojechać do domu....

Szkody w apracie zapłonowym sa jednak znaczne. Trzpień od którgo odchodzi jedne z przewodów zapłonowych jest mocno wytraty.... wogóle cały aparat jest w opiłkach, zarówno "srebrnych" jak i "złotych". Jak by tego było mało w tym apracie już mi 3 palce rodzielacza poległy (a naprawde niewiele przejchałem). Postanowiłem więc go wymienić.
W jendym z ostanich nieregularników przeczytałem o wymianie apratu na halotronowy z VW wraz z modułem, pomijając zabezpiecznie samego modułu przez wilgocią czy sznanowna brać off-roadowa uważa, iż warto bawić się w coś takiego..... czy przynosi to jakieś efekty??
Tak sobie myślę że oryginalny to trzeba koniecznie nowy a z VW to można by ze szrotu, więc koszt był by pewnie podobny?? !! Z przeróbkami sobie raczej poradze ale pytanie czy warto sie bawić jeśli i tak i tak mam zamiar wymieniać??
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » ndz maja 01, 2005 8:01 am

Ja bym do Gaza zadnego elektronicznego nie wstawial. Szczagolnie jak chcesz jezdzic po wodzie. Kup drugi aparat ze szrotu i z dwoch zrobisz jeden. Uszczelnij silkonem ( nie zapomnij o dziurce na spodzie aparatu )
i mozesz hulac powodzie ;-)....
Disco 300 ES

Awatar użytkownika
Mateusz Woj

Post autor: Mateusz Woj » ndz maja 01, 2005 8:25 am

Proste rozwiązania są najbardziej niezawodne, ja założył bym oryginalny aparacik.
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
Nissan Patrol Gr Y60 1992r lift 4"
gg 8708171

Awatar użytkownika
Andrzej30
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Andrzej30 » pn maja 02, 2005 8:41 am

Mateusz Woj pisze:Proste rozwiązania są najbardziej niezawodne, ja założył bym oryginalny aparacik.
i do tego solidne przewody i nowa cewke najlepij jakąś markowa

Awatar użytkownika
luk
Kontaktowanie:

Post autor: luk » pn maja 02, 2005 10:30 am

Andrzej30 pisze:
Mateusz Woj pisze:Proste rozwiązania są najbardziej niezawodne, ja założył bym oryginalny aparacik.
i do tego solidne przewody i nowa cewke najlepij jakąś markowa
Co masz na mysli, czy chodzi o cewke np. od jakiegoś big fiata czy raczej od czegoś nie polskiego?? Jakieś przykłady markowej cewki i solidnych przewodów??!!
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl

Awatar użytkownika
kacperekk

Post autor: kacperekk » pn maja 02, 2005 10:35 am

Cewka jak to cewka, każda taka sama, ale rpzewody faktycznie mogą być lepsze i gorsze, prewaażnie te droższe są lepsze :roll: Izolowane silikonem i takie od razu widać solidne i co najważniejsze nowe.
Poduszkowiec master :)21
http://www.gdansk4x4.pl

ogur
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

aparat zapłonowy

Post autor: ogur » wt maja 03, 2005 8:36 pm

mam u siebie w dolniaku aparat produkcji DDR cały ekranizowany składany na śruby z trzech części kopułka jest wewnątrz kable zapłonowe mocowane na śrubunki ,prawdopodobnie jest od wojskowego ROBURA pasuje bez przerubek płetwa i wałek taki sam mocowanie tosamo.jak zrobię zdjęcia to podeśle.zapłon sprawuje się super.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”