Poraz kolejny pokrowce
Moderator: Student
- Mateusz Woj
Poraz kolejny pokrowce
Drodzy koledzy zaczynam bardzo poważnie myśleć o zainstalowaniu w moim gaziku brazentowych pokrowców na resory. Czy któryś z was spotkał sie z oryginałami kiedyś?? Myśle że składają się one z dwuch części (przed mostem i za mostem, interesuje mnie tylko w jaki sposób były one tam utwierdzane , jakieś wiązania czy coś?? Czy ktoś jesti w stanie mi w tym pomóc? Może jakieś zdjącia??
Tylko oryginał się liczy. Gaz 69M 1970r.
Nissan Patrol Gr Y60 1992r lift 4"
gg 8708171
gg 8708171
- Mateusz Woj
Owiń se je papierem nasiąkniętym substancjami oleistymi i ropo pochodnymi. To dopiero będzie autentyk
Mimo ironicznego zabarwienia mojej wypowiedzi, jest w tym jakiś sens. Bo takie hiper orginały wyciągnięte gdzieś z wojska mają nierzadko taki papier.
A tak na marginesie... nie przesadzasz Mateusz? Co to za orginał z jakimiś szmatami na resorach? Te auta były stworzone do działań w ciężkich warunkach czy myślisz że na wojnie używano takich pokrowców? No chyba że z tą orginalnością dążysz do jakichś innych gazów, takich których ja nie znam...

Mimo ironicznego zabarwienia mojej wypowiedzi, jest w tym jakiś sens. Bo takie hiper orginały wyciągnięte gdzieś z wojska mają nierzadko taki papier.
A tak na marginesie... nie przesadzasz Mateusz? Co to za orginał z jakimiś szmatami na resorach? Te auta były stworzone do działań w ciężkich warunkach czy myślisz że na wojnie używano takich pokrowców? No chyba że z tą orginalnością dążysz do jakichś innych gazów, takich których ja nie znam...
Rok temu robilem orginala do muzeum wojskowego w Novorosyjsku wszystkie czesci mialem z 1956 r. zuzylem szesc gazow a takie zeczy jak plandeke i pokrowce na resory sciagali z jakiegos magazynu woj. z glebi rosji trzy miesiace, na plandece i pokrowcach byl stempel kontroli jakosci z 56 roku po zrobienu prawdziwego orginala nawet sruby i nakretki byly z rocznika, przyjechala kontrola i sprzedali go niemcowi samochod nie dojechal do muzeum.
Tlumacze z ksiazki Gaz 69 z 1956 r jak jest napisane :
Zeby uchronic lagi resorow przed przedwczesnym zuzyciem przez tarcie miedzy lagami resorow wstawione sa przekladki gruboscia 1 mm z trzech warstwowej brzozowej sklejki pierwszego gatunku, nasyconej olejem mineralnym przez okres 20 - 30 min. w temp. 50 - 100 stopni C.
Dla ochrony od popadania brudu i dla zatrzymania smaru na resory naciagniete sa pokrowce owiniete tasma. do srodka pokrowca nabity jest grafitowy smar.
Ja tak robilem na jeden resor w orginale sa dwa pokrowce i siegaja do klorynek miedzy klorynkami jest pusto a owijasz tasma tak jak onuce po owinieciu tasme zszywalem szpagatem. tyle na ten temat.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

Tlumacze z ksiazki Gaz 69 z 1956 r jak jest napisane :
Zeby uchronic lagi resorow przed przedwczesnym zuzyciem przez tarcie miedzy lagami resorow wstawione sa przekladki gruboscia 1 mm z trzech warstwowej brzozowej sklejki pierwszego gatunku, nasyconej olejem mineralnym przez okres 20 - 30 min. w temp. 50 - 100 stopni C.
Dla ochrony od popadania brudu i dla zatrzymania smaru na resory naciagniete sa pokrowce owiniete tasma. do srodka pokrowca nabity jest grafitowy smar.
Ja tak robilem na jeden resor w orginale sa dwa pokrowce i siegaja do klorynek miedzy klorynkami jest pusto a owijasz tasma tak jak onuce po owinieciu tasme zszywalem szpagatem. tyle na ten temat.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
- Mateusz Woj
Według mnie pomysł taki sobie - sam kiedys bandażowałem resory - w mym małym rozumku miało je to chronić przed zapiaszczaniem piór - zykły bandaż elastyczny bogato nasączony smarem grafitowym. Może i syf nie właził, ale połamałem resor i nic o tym nie wiedziałem do momentu aż tego wszystkiego nie od- patuliłem. Osłonięcie resorów po prostu uniemożliwia wykrycia awarii na czas i mozna się niemiło zadziwić jak most odjedzie... a tego syfu jak są porządnie skręcone strzemiona na moście nie włazi aż tyle...
- Mateusz Woj
No niby masz racje, ale mi bardzo zależy na oryginalności mojego Gaza, syfu tam nie wejdzie bo jeżdże tylko po suchych drogach a żeby połamać resory potrzebne są siły które nie działają na mój samochód bo używam go na względnie gładkich drogach
gg 8708171
gg 8708171
- terenowiec69
-
- Mateusz Woj
W czarnej farbie??terenowiec69 pisze:witam ,jak najbardziej jestem za orginałem i za pokrowcami na resory,u mnie polegało to na owinieciu bandażem elastycznym po uprzednim nas aczeniu w czarnej farbie,no i oczywiście smar grafitowy
pozdrawiam

gg 8708171
gg 8708171
Mateusz Woj pisze:A jak to jest dokładnie z tą taśmą?? Pokrowiec jest cały do okoła obwiązany czy tylko na początku i końcu?? Szczegóły są ważneaha, jeszcze jedno, czy jest to taśma parciana czy coś innego??

ostatni wiking w Rzeczpospolitej

- Mateusz Woj
- terenowiec69
-
witam
nasaczałem czarna farba ponieważna biało kiepsko by wygladało,cos jakby białe skarpety do czarnego garnituru,na pokrowce natrafiłem w albumie tablic pogladowych na rosyjskiej stronie
www.gaz69.ru
nasaczałem czarna farba ponieważna biało kiepsko by wygladało,cos jakby białe skarpety do czarnego garnituru,na pokrowce natrafiłem w albumie tablic pogladowych na rosyjskiej stronie
www.gaz69.ru
terenowiec69,GAZ 69 AM 1964r,GAZ 69 M 1971r,
- Mateusz Woj
- terenowiec69
-
ZAWSZE MOZNA POZYCZYC PONCZOCHY OD PIPI a widzialem takowe na jeepie wilsie podobno orginaly -tak mowil wlasciciel jezdzi nim od swieta a wyglada jak antylopa gnu w skarpetkach w zyciu bym tak auta nie upokorzyl fuj resory w kondonach moze napisz do unimila cos zasponsoroją
teraz to czarna du...a -ale nadal szukam koyota
Mateusz tasma ok 1,5 cm szerokosci z przeszytego brezentu z takiego samego jak pokrowce owijasz na krzyz od swoznia do klorynek . Mi wychodzilo na jednej stronie resora cztery skrzyzowania tasmy patrzac z gory na resor , tasme na poczatku i na koncu zaszywalem szpagatem. Kolor tego calego balaganu dokladnie taki sam jak plandeka. Nie moge zrobic zdjecia bo tam gdzie stoja w pokrowcach na bramie nawet komorke zabieraja.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
Witajcie,
co do pokrowców na resory to temat przerabiałem parę ładnych lat temu w Trabancie. Nowe resory rozkręciłem, pomiędzy pióra nakładłem dość grubo smaru tak że po ściągnięciu śrubą nadmiar wyszedł na zewnątrz, dodatkowo na resor nałożyłem jeszcze smaru i owinąłem bandażem elastycznym, tak że bandaż przesiąkł smarem i cały był tłusty. Po 2 latach kiedy zaszła potrzeba wyjęcia resora po odwinięciu bandaża resor był "świeży" pod bandażem, nie było w nim żadnego piachu. Jedynie końcówki bandaża na długość ok. 5 cm poddały i smar się wypłukał. Myślę o zastosowaniu tego "patentu" do UAZ-a ale na smarze grafitowym tak aby bandaż był ciemny. W Trabancie dałem smar jasny, bo taki miałem i resorów nie widać. Amen
co do pokrowców na resory to temat przerabiałem parę ładnych lat temu w Trabancie. Nowe resory rozkręciłem, pomiędzy pióra nakładłem dość grubo smaru tak że po ściągnięciu śrubą nadmiar wyszedł na zewnątrz, dodatkowo na resor nałożyłem jeszcze smaru i owinąłem bandażem elastycznym, tak że bandaż przesiąkł smarem i cały był tłusty. Po 2 latach kiedy zaszła potrzeba wyjęcia resora po odwinięciu bandaża resor był "świeży" pod bandażem, nie było w nim żadnego piachu. Jedynie końcówki bandaża na długość ok. 5 cm poddały i smar się wypłukał. Myślę o zastosowaniu tego "patentu" do UAZ-a ale na smarze grafitowym tak aby bandaż był ciemny. W Trabancie dałem smar jasny, bo taki miałem i resorów nie widać. Amen
UAZ 469B 80'
- Mateusz Woj
Tak też zrobieGazon pisze:Mateusz tasma ok 1,5 cm szerokosci z przeszytego brezentu z takiego samego jak pokrowce owijasz na krzyz od swoznia do klorynek . Mi wychodzilo na jednej stronie resora cztery skrzyzowania tasmy patrzac z gory na resor , tasme na poczatku i na koncu zaszywalem szpagatem. Kolor tego calego balaganu dokladnie taki sam jak plandeka. Nie moge zrobic zdjecia bo tam gdzie stoja w pokrowcach na bramie nawet komorke zabieraja.
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon

gg 8708171
gg 8708171
- Mateusz Woj
Byłem ostatnio na miejscowym złomie w poszukiwaniu brezentu. Znalazłem nigdy nie używaną plandeke od jakiejś wojskowej przyczepki, była jeszcze w pokrowcu. Widać że nie była nigdy rozwijana, a w dodatku nie wiem dlaczego ale jest strasznie gruba. Poprostu idealny materiał na pokrowce 

gg 8708171
gg 8708171
- Mateusz Woj
Oto co udało mi sie zrobić w temacie "pokrowce". Serdeczne dzieki dla Gazona bo to on opisał mi to co najważniejsze. (Sprawdź czy zgadza sie z tym co widziałeś u siebie
)
http://img114.imageshack.us/my.php?imag ... wce1th.jpg

http://img114.imageshack.us/my.php?imag ... wce1th.jpg
gg 8708171
gg 8708171