kopułka aparatu
Moderator: Student
kopułka aparatu
czy wie ktoś z szanownego grona o kopułce i " paluszku" he czy do dolniaka 2400 podchodzi z jakiegos innego sprzeta?
- Mateusz Woj
Racja. Starsze stary 66 miały aparat o konstrukcji bardzo zbliżonej do Gaza 51. Pewnie kopułka i palec były identyczne. W póżniejszych Starach 660 palec jest identyczny jak w żuku (w wersji z nowym, małym aparatem) Podobnie jest z pompą paliwa od stara - jest prawie identyczna jak w silniku M20 i S21 - różni się tylko dzwignią napędzającą od wałka rozrządu.
W czasopiśmie Motor z 1955 roku jest artykuł o modernizacji Stara 20 - i tam się właśnie zachwycają, że będzie zastosowana pompa paliwa od gaza 51 itd.
W czasopiśmie Motor z 1955 roku jest artykuł o modernizacji Stara 20 - i tam się właśnie zachwycają, że będzie zastosowana pompa paliwa od gaza 51 itd.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
kopułka
kopułka dolniaka radzieckiego jest większa na średnicy od normalnego krajowego dolniaka.aparaty pasują zamiennie między tymi silnikami.do swojego zapodałem ekranizowany aparat made in DDR prawdopodobnie od robura taka sama średnica osadzenia w bloku długość wałka i płetwa też identyczne.[/img]
gaz69 59r.samiec 90r 1,3 gażnik lpg 4,16 2"31/10,5/15
Re: kopułka
Takie aparaty zapłonowe o których piszesz były zakładane w DDR armii do gazów 69 właśnie. Mam gdzieś taki. A kopułka od gaza 69 pasuje bez problemu ( i odwrotnie) do starego typu aparatu zapłonowego stosowanego w warszawach i pochodnych.ogur pisze:kopułka dolniaka radzieckiego jest większa na średnicy od normalnego krajowego dolniaka.aparaty pasują zamiennie między tymi silnikami.do swojego zapodałem ekranizowany aparat made in DDR prawdopodobnie od robura taka sama średnica osadzenia w bloku długość wałka i płetwa też identyczne.[/img]