Mocowania Kanistrów w gazie 69
Moderator: Student
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Mocowania Kanistrów w gazie 69
Gdzie i jak były montowane oryginalnie kanistry w gaziku??
Re: kanistry
Raczej dwa kosze i najprawdopodobnie są oryginalne...bomba69m pisze:(...) kosz z prętów na dwa baniki styłu ramy oczywiście od spodu . Nie jestem pewien czy są zamotowane jak w orginale
A tak szczerze to bardzo nie praktyczne w trudnym terenie.
Mają tendencję do zakleszczania zbiorników, trzeba uważać przy pokonywaniu
ostrych dołów i stromych zjazdów.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Re: Mocowania Kanistrów w gazie 69
A tak przy okazji Panie Pawle116......pawel116 pisze:Gdzie i jak (...)
Wypadało by się przywitać i napisać parę słów o sobie i o swoim samochodzie.
No chyba że to za duży wysiłek dla Ciebie.....

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
Nikt nie zaprzecza....Piter69A pisze:(...) Kosze rozmaitych rodzajów to dzieło naszego wojska![]()
(...)
GAZik doposażony w “Poznańskiej Piątce” lub w którejś z jednostek, w zależności od
potrzeb danego przydziału jest tak samo egzemplarzem oryginalnym, jak te, które
przyjeżdżały na platformach kolejowych z CCCP.
Ostatnio zmieniony wt cze 12, 2007 11:08 pm przez JA'JACEK, łącznie zmieniany 1 raz.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Przepraszam zapomniałemWypadało by się przywitać i napisać parę słów o sobie i o swoim samochodzie.

A więc witam wszystkich. Mam Gaza 69 M '78 w 99% orginalny oprócz silnika (dolniak).
A mógł byś wrzucić fotke, był bym bardzo wdzięczny.W moim Gazie jest zamontowany kosz z prętów na dwa baniki styłu ramy oczywiście od spodu
Mam 2 mocowania które były wraz z autem, kiedy było odkupowane od AMW, ale nie były zamontowane

"Poznańska Piątka" powiadasz...JA'JACEK pisze:Nikt nie zaprzecza....Piter69A pisze:(...) Kosze rozmaitych rodzajów to dzieło naszego wojska![]()
(...)
GAZik doposażony w “Poznańskiej Piątce” lub w którejś z jednostek, w zależności od
potrzeb danego przydziały są tak samo egzemplarzami oryginalnymi, jak te, które
przyjeżdżały na platformach kolejowych z CCCP.

Otóż warianty doposażenia na jakie swojego czasu stać było ową "Poznańską Piątkę" nie jednego powaliły by z nóg.
Jak będę miał chwilę, to wkleję stosowny obrazek.

"Leśny potwór."
Żurek pisze:pawel116 pisze:[A więc witam wszystkich. Mam Gaza 69 M '78 w 99% orginalny oprócz silnika (dolniak)![]()
![]()
z tego co wiem, dolniak to najbardziej zbliżony do oryginału silnik

ostatni wiking w Rzeczpospolitej

Na życzenie:JA'JACEK pisze: Dawaj, dawaj.....
Chętnie się pośmieje......
(usiądźcie dobrze w fotelach i oddychajcie głęboko...)

I co, żyjecie?

Zakład który wykonuje takie przeróbki nie ma w mojej opinii prawa do żadnej reputacji...
Aha, jeszcze nie wiecie: wykonanie elementów takich jak sprzęgło, ramiona do montażu skrzyni biegów i silnika (MB OM615), mocowania karoserii do ramy czy nawet pedały wbrew podstawowym zasadom sztuki...
Ostatnio zmieniony czw cze 14, 2007 9:02 pm przez Bubu, łącznie zmieniany 1 raz.
"Leśny potwór."
Aha, a teraz, powiedzmy, happy-end.
Samochód zakupiony przez moją rodzinę trafił w końcu po długim katowaniu w moje ręce. Jako niemego świadka epoki niszczenia Gazików postanowiłem, że zachowam go przy życiu...
Po odpowiednich przeróbkach i pozbyciu się żenujących patentów wykonanych przez wyżej wymieniony PZMot nr5, Gazik służy wiernie do dziś i dzielnie walczy ze mną w terenie.

Samochód zakupiony przez moją rodzinę trafił w końcu po długim katowaniu w moje ręce. Jako niemego świadka epoki niszczenia Gazików postanowiłem, że zachowam go przy życiu...

Po odpowiednich przeróbkach i pozbyciu się żenujących patentów wykonanych przez wyżej wymieniony PZMot nr5, Gazik służy wiernie do dziś i dzielnie walczy ze mną w terenie.

"Leśny potwór."
Zamieszczam zdjecia swoich uchwytów
www.gaz69.pl/karnister1.jpg
www.gaz69.pl/karnister2.jpg
takie miałem od momentu odnalezienia auta na wsi
www.gaz69.pl/karnister1.jpg
www.gaz69.pl/karnister2.jpg
takie miałem od momentu odnalezienia auta na wsi

http://www.gaz69.pl
MIĄŻSZ - słuchajcie tego zespołu , wygraliśmy tegoroczną FAME 2010
MIĄŻSZ - słuchajcie tego zespołu , wygraliśmy tegoroczną FAME 2010
Zgadza się, pamietam i mutanta GAZa w WZMot nr5 i tył nadwozia w Samterze. Było to 9-10 lat temu. To nie jedyny taki mutant, ten akurat jest z Golfem, był też inny ale z Kadettem
.
Takie uchwyty kanistrów jak na zdjęciach są przy ramie którą mam za garażem. Będą odcięte i trafią na złom, chyba, że ktoś będzie je chciał

Takie uchwyty kanistrów jak na zdjęciach są przy ramie którą mam za garażem. Będą odcięte i trafią na złom, chyba, że ktoś będzie je chciał

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Dokładnie tak.piotr759 pisze:nie ściemnia - pozostała część karoseri z jego Gazika (ucięta zaraz za przednią grodzią) leżała przez kilka lat w firmie "samter" - trzeba przyznać, że była w dobrym stanie (kasta była w wersji zabudowanej - po radiostacji).
Została przywieziona właśnie z WZMot 5 gdzie dokonano tej masakry.
Podłoga aż do przednich siedzeń jest gazikowa. Maska z zanitowanymi otworami na montaż haków i podstawek do opuszczania przedniej szyby potwierdza wersję o tym, że mój Gazik był onegdaj kibitką.
Nie wiem, kto dokonywał tej masakry, ale powinien się wstydzić, może i nawet nie tyle, że zniszczył Gaza, ale po prostu, odwalił najzwyklejszą fuszerkę. Wszędzie jakieś zwały szpachli, spawy uszczelnione silikonem, powycinane poprzecznice ramy, reduktor opuszczony bo zawadzał podłodze, odbojniki obniżone aż do pochew przedniego mostu, bo silnik ciężki i miska wadziła, resory przez tenże silnik wyprostowane, sprzęgło sterowane jednocześnie linką i hydraulicznie (bo nie mogli znaleźć miejsca na pompę na ścianie grodziowej !), a całości dopełniały jakieś zmutowane pedały pospawane z płaskowników...
A żeby było śmieszniej: mosty zaplombowane jeszcze, bez żadnych luzów, amortyzatory ramieniowe niecieknące, przekładnia kierownicza i reduktor też jak bez przebiegu...
"Leśny potwór."
10-11 lat temu.Piter69A pisze:Zgadza się, pamietam i mutanta GAZa w WZMot nr5 i tył nadwozia w Samterze. Było to 9-10 lat temu. To nie jedyny taki mutant, ten akurat jest z Golfem, był też inny ale z Kadettem.
Takie uchwyty kanistrów jak na zdjęciach są przy ramie którą mam za garażem. Będą odcięte i trafią na złom, chyba, że ktoś będzie je chciał![]()
Z Kadettem? Super.

A trafił ktoś na zdjęcia tego potworka może?
"Leśny potwór."