Gaz 69
Moderator: Student
Gaz 69
Witam wszystkich Gaz'owiczów.
Na wstępie chcialem zaznaczyć że tylko raz w życiu siedziałem w Gaz'ie, a raczej na nim ;P
Tak więc mam kilka pytań dotyczących wspomnianego już Gaz'a 69.
Należę do Stowarzyszenia kawaleryjskiego im. 7 Pułku Strzelców Konnych Wielkopolskich, i chciałem zapytać czy Gaz 69 pociągnie przyczepę z dwoma końmi.
Przyczepa=600KG, Koń=700kg*2= 1400KG.
Razem 2T, da radę i ile sam waży, nie można chyba ciągnąć przyczepy o wadze przekraczającej wagę pojazdu?
Czekam na rady, nie śpieszy mi się, wiadomo że na to stowarzyszenie musi zebrać niemałą sumkę, autko ma służyć do wypraw max. 100-150 KM, zazwyczaj po asfalcie i piachu, żadnych terenów (niestety xD).
Pozdrawiam.
Ziołek.
Na wstępie chcialem zaznaczyć że tylko raz w życiu siedziałem w Gaz'ie, a raczej na nim ;P
Tak więc mam kilka pytań dotyczących wspomnianego już Gaz'a 69.
Należę do Stowarzyszenia kawaleryjskiego im. 7 Pułku Strzelców Konnych Wielkopolskich, i chciałem zapytać czy Gaz 69 pociągnie przyczepę z dwoma końmi.
Przyczepa=600KG, Koń=700kg*2= 1400KG.
Razem 2T, da radę i ile sam waży, nie można chyba ciągnąć przyczepy o wadze przekraczającej wagę pojazdu?
Czekam na rady, nie śpieszy mi się, wiadomo że na to stowarzyszenie musi zebrać niemałą sumkę, autko ma służyć do wypraw max. 100-150 KM, zazwyczaj po asfalcie i piachu, żadnych terenów (niestety xD).
Pozdrawiam.
Ziołek.
Zgadzam sie, nawet gdyby było to prawnie możliwe, a nie jest (DMC przyczepy nie może być większe niż masa własna samochodu...chyba) to gaz nie jest samochodem, do ot tak pociągnięca. Wymaga dużo pracy i serca żeby był w dobrym stanie. Do twoich zastosowań to prędzej jakiś partol albo terrano.
Choroba Gaz69.
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
Wszelkie wartościowe foty wysyłajcie na @, a znajdą sie tu www.luk.desk.pl
- nie_mientki
Wydaje mi się że najszczęśliwszym pomysłem w Twoim wypadku będzie parch 3,3(czy turbo - niech się wypowiedzą znawcy tych motorów). Gaziki to autka trochę jednak za kruche do takich celów(nic im oczywiście nie ujmując, ale to zdecydowanie nie ten wiek i nie ten power.). To trochę tak jakby prosić dziadka o skopanie ogródka, podczas gdy żółtek tę robotę zrobi bez stęknięcia. A co do patrola, to jeśli się zdecydujesz to szukaj wersjii long-może i cały Wasz pułk się załaduje 

Masa własna gaza w przypadku mojego Gaza jest 1950 kg, albo 2350 bo i takie wpisy widziałem w Gazach to stanowczo za mała masa do ciągania dwóch koni, samo ciągnięcie to jeszcze chyba nie był by problem ale hamowanie z taka przyczepą to już było by wyzwanie (oczywiście na oryginalnych bębnowych heblach).
Czyli pomysł nie trafiony. Jak poprzednicy pisali coś większego trzeba szukać.
Czyli pomysł nie trafiony. Jak poprzednicy pisali coś większego trzeba szukać.
Gazy 69
Masa.... masą..... a moc ?
Od 50 do 70 KM.... z tego połowa gania gdzieś po łące.
Oczywiście że można wsadzić lepszy silnik tylko po co ?
Oni potrzebują samochód bezawaryjny do jeżdżenia, a nie do leżenia pod nim.
Zwierzęta trzeba przewieść szybko i bezpiecznie i nie zastanawiać się :
-Dojadę lub nie........ no i kiedy...?
Poza tym wiem jak wygląda użytkowanie samochodu we wspólnotach, jakkolwiek
zwał takie organizacje, kluby, stowarzyszenia czy jeszcze inaczej, na początku jest zapał
a potem nie ma komu nawet oleju dolać, a GAZ to samochód który wymaga stałego doglądania.
Toyę, Rovera czy Merca oddajesz do serwisu i masz to w dupie...... musi być dobrze.
Od 50 do 70 KM.... z tego połowa gania gdzieś po łące.
Oczywiście że można wsadzić lepszy silnik tylko po co ?
Oni potrzebują samochód bezawaryjny do jeżdżenia, a nie do leżenia pod nim.
Zwierzęta trzeba przewieść szybko i bezpiecznie i nie zastanawiać się :
-Dojadę lub nie........ no i kiedy...?
Poza tym wiem jak wygląda użytkowanie samochodu we wspólnotach, jakkolwiek
zwał takie organizacje, kluby, stowarzyszenia czy jeszcze inaczej, na początku jest zapał
a potem nie ma komu nawet oleju dolać, a GAZ to samochód który wymaga stałego doglądania.
Toyę, Rovera czy Merca oddajesz do serwisu i masz to w dupie...... musi być dobrze.
JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
w sumie rozwiazanie nie jest zle jak auto zdechnie to na przyczepce sa 2 konie zapasowe:)21 a na powaznie na oryginalnym silniku i heblach porazka, musialbys miec tarcze i jakas zdrowa benzynke albo dizelka a to juz sie nie oplaca lepiej kupic dlugiego parcha albo dlugie pajero w dieslu terrano czy cos w tym stylu do takich celow wystarczy
WARMIŃSKO-MAZURSKA GRUPA OFF ROAD