gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

KrieG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KrieG » wt lut 24, 2004 12:19 pm

szybkie pytanko, jak w temacie. na jakie opory i zagwostki ze strony urzednikow moge trafic :)5

Awatar użytkownika
Żuczek

Kontaktowanie:

Post autor: Żuczek » wt lut 24, 2004 12:21 pm

Jak wszystkie kwity masz w porządku to zarejestrujesz od ręki :o
Gaz- Designed for Żuczek

KrieG
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: KrieG » wt lut 24, 2004 12:51 pm

a taki, ktory od roku albo 2 nie mial oplacanego OC?

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » wt lut 24, 2004 1:00 pm

to prawdopodobnie bedą poprzedniego włąściciela o to ścigać a Tobie bedą wmawiać że ty powinieneś to zapłacić. To trzeba sie dokładnie dowiedzieć czy była wymówiona umowa z ubezpieczycielem czy nie bo jeśli nie była to beda wołac zaległości.
Gazy 69

Awatar użytkownika
michal_k
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: michal_k » wt lut 24, 2004 5:28 pm

KrieG pisze:a taki, ktory od roku albo 2 nie mial oplacanego OC?
Rejestracja nie ma nic wspólnego z OC. Jeśli jednak kupujesz samochód, którego właściciel wbrew obowiązkowi nie opłacił OC - Ty musisz je opłacić w dniu zawarcia umowy kupna-sprzedaży. Tyle teorii. A w praktyce - robisz przegląd, rejestrujesz, opłacasz OC (koniecznie w dniu rejestracji) i cieszysz się jazdą.

Awatar użytkownika
Student

Post autor: Student » wt lut 24, 2004 7:10 pm

albo naprawami nieustannymi ... :)21

Awatar użytkownika
marcin-gaz
Kontaktowanie:

Post autor: marcin-gaz » wt lut 24, 2004 7:52 pm

Żuczek pisze:Jak wszystkie kwity masz w porządku to zarejestrujesz od ręki :o
Dokładnie kupiliśmy gza poszedłem do urzedu dowód tablice umowa i po 35 minutach i zaplaceniu OC jeżdziłem juz na nowych blachach. No jeszcze dopełnienie formalności w U.S.
Drugi stoi nie przerejestrowany i bez OC drugi rok i w PZU powiedzieli "no to co ważne że jak ruszy z miejsca miał OC i tyle a że niebyło kto sie tego doszuka!!!: :lol:
widze światełko w tunelu........ koniec remontu blisko :-)))))
www.bracia-gaz.neostrada.pl

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » śr mar 03, 2004 10:57 pm

marcin-gaz pisze:
Żuczek pisze:Jak wszystkie kwity masz w porządku to zarejestrujesz od ręki :o
Dokładnie kupiliśmy gza poszedłem do urzedu dowód tablice umowa i po 35 minutach i zaplaceniu OC jeżdziłem juz na nowych blachach. No jeszcze dopełnienie formalności w U.S.
Drugi stoi nie przerejestrowany i bez OC drugi rok i w PZU powiedzieli "no to co ważne że jak ruszy z miejsca miał OC i tyle a że niebyło kto sie tego doszuka!!!: :lol:
cholerne PZU zaczyna instalowac komputery :( To nic ze jeszcze przysyłają nam blankiety z drugą ratą OC nie uwzględniającą żadnych zniżek, plus jakies dzikie zwyżki (kiedy na blankiecie pierwszej wpłaty jest wszystko ok ;). Ostatnio do mnie przyszły wezwania do zapłacenia OC za kaszlaka - który nie jest opłacony od 1998 roku...

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » czw mar 04, 2004 2:45 am

Na początku lutego dostałem kwitek do zapłaty OC za motocykl. Faktem jest że poprzedni świstek zgubiłem i nie zapłaciłem, ale do czego zmierzam. Pismo wzywające do zapłaty dostałem coś koło 6 lutego a w nim było napisane, że jeśli do końca stycznia nie zapłacę sładki OC to sprawa zostanie skierowana na drogę sądową :)21
Ale się z tego uśmiałem...
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw mar 04, 2004 8:16 am

a to do stycznie zdążysz Sylwek zapłacić :)21
Ja zrezygnowałem z PZU jak mi przysłali na 2004 rok i składka była ponad 100zł wyższa jak w zeszłym roku więc napiasłem podanie że rezygnuje z ich złodziejskich usług i sobie ubezpieczyłem gazika w Samopomocy za 430 złoty za cały rok.
Gazy 69

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 10:07 am

Darek pisze:a to do stycznie zdążysz Sylwek zapłacić :)21
Ja zrezygnowałem z PZU jak mi przysłali na 2004 rok i składka była ponad 100zł wyższa jak w zeszłym roku więc napiasłem podanie że rezygnuje z ich złodziejskich usług i sobie ubezpieczyłem gazika w Samopomocy za 430 złoty za cały rok.
Jeszcze mi sie nie zdarzyło zeby przysylając kwitek - przysłali poprawny. Smiesznie, ubezpieczam gazika, ciężarówka (to ważne),
-50 % weteran
-40 % moje wlasne
-5 % kontyunuacja

wychodzi okolo 400zł / rok, ubezpieczam przez agenta, wyszkolony, sam juz mi podania do pzu pisze o przedłużenie weterana itd itp. Ale do czego zmierzam, gdy PZU przysłało mi kwitek miesiąc temu na kolejny rok, to zbladłem :)
+30 % za wiek (a ciezarowek to nie obejmuje!!!)
0% znizek własnych
costam jeszcze
wyszło 1700zł :) I jak tu sie nie pociąć ? Po cholere im te komputery.

Oczywiscie ten ich kwit poleciał do kosza, i trzeba sie było z agentem umowic osobiscie :)

Pozdrawiam
K.

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » czw mar 04, 2004 10:21 am

Krecik pisze:
Jeszcze mi sie nie zdarzyło zeby przysylając kwitek - przysłali poprawny. Smiesznie, ubezpieczam gazika, ciężarówka (to ważne),
-50 % weteran
-40 % moje wlasne
-5 % kontyunuacja

wychodzi okolo 400zł / rok, ubezpieczam przez agenta, wyszkolony, sam juz mi podania do pzu pisze o przedłużenie weterana itd itp. Ale do czego zmierzam, gdy PZU przysłało mi kwitek miesiąc temu na kolejny rok, to zbladłem :)
0% znizek własnych
costam jeszcze

Oczywiscie ten ich kwit poleciał do kosza, i trzeba sie było z agentem umowic osobiscie :)

Pozdrawiam
K.
No tak tylko dla wyjasnienia ta zniżka dla weterana 50% to opłaca się komuś co nie ma pełnych zniżek bo i tak wartość składki nie może być mniejsza niz 40% Dlatego np. mi to nic nie daje jeżeli mam prawo do pełnych zniżek 60%. W Warcie za cały rok przy pełnych znizkach płacę 470zł

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 11:25 am

Artur pisze:
Krecik pisze:
-50 % weteran
-40 % moje wlasne
-5 % kontyunuacja

0% znizek własnych
costam jeszcze

Pozdrawiam
K.
No tak tylko dla wyjasnienia ta zniżka dla weterana 50% to opłaca się komuś co nie ma pełnych zniżek bo i tak wartość składki nie może być mniejsza niz 40% Dlatego np. mi to nic nie daje jeżeli mam prawo do pełnych zniżek 60%. W Warcie za cały rok przy pełnych znizkach płacę 470zł
Oj, nie był bym do końca pewien - ty tu nie 'sumujesz zniżek' - czyli nie mam 95% zniżki :)

1400zł - wyjsciowa stawka za cięzarówkę < 2ton ładowności
-50% zniżek za Weterana Szos
-------
700zł
-40% za moje wlasne zniżki
-------
420zł
- 5% za kontynuacje
-------
400zł wynik końcowy.

Mając 60% znizki, płacił bym 540zł.

A ograniczenie 'nie mniej niż' 40% stawki nie obejmuje własnie zniżki za weterana szos - ona jest oddzielna i koniec :D Wychodząc z tego załozenia to mniej jak 560zł nie dało by sie zapłacic (40% kwoty wyjsciowej), a jak widac na załączonym obrazku tak nie jest

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw mar 04, 2004 11:26 am

PZU od roku 2004 zniosł zniszke za weterana. I co troche jakieś ukryte podwyżki ma. Sam sobie kopie grób :)21
Gazy 69

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw mar 04, 2004 11:28 am

bo znizki sie nie sumują to po pierwsze, a po drugie jest zasada nadrzędna że suma wszystkich zniżek nie moze przekroczyć 60%+ewentualnie 5% za kontynuacje
#noichuj

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 11:37 am

Znizek nie ma, znizki sie nie sumują itd itp....

Trudno :)

Ja tam mam polise od 24 lutego 2004 do 24 lutego 2005 i jakos i znizki są, i sie zsumowały jak co roku od kilku lat. Widac da sie :) 400zł / rok. Amen

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 11:39 am

czesław&jarząbek pisze:bo znizki sie nie sumują to po pierwsze, a po drugie jest zasada nadrzędna że suma wszystkich zniżek nie moze przekroczyć 60%+ewentualnie 5% za kontynuacje
nie dotyczy znizki za weterana i za zabytek (chyba 90% za zabytek znizki było).

Tak samo nie mozna obezpieczac na okres krótszy niz rok (miesiąc w przypadku rej. tymczasowej) - i tez nie dotyczy zabytków :)

Pozdrawiam
K.

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » czw mar 04, 2004 11:47 am

Szczesław dobrze mówi a ten Twój agent coś chyba pokręcił i jak się kiedy dopatrzą to jeszcze Ci każa oddawać kase :cry:
Gazy 69

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » czw mar 04, 2004 12:00 pm

jemu nie, agentowi dowalaja kare w takich przypadkach
#noichuj

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » czw mar 04, 2004 12:33 pm

ja mam pelna znizke i jako ciezarowego zarejestrowanego i place 400 zl na rok...
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 12:41 pm

Darek pisze:Szczesław dobrze mówi a ten Twój agent coś chyba pokręcił i jak się kiedy dopatrzą to jeszcze Ci każa oddawać kase :cry:
Dziwne,bo był tego dnia rano w wydziale PZU - moim lokalnym - wlasnie w celu wyjasnienia wszystkich spraw związanych z Weteranem, dostał kwity które miałem wypełnić - przygotował podanie o przedłuzenie znizki weteran szos - i z takim kompletem dokumentów przyjechał.

Głupi nie jest, od trzech lat mi to ubezpiecznie prowadzi, jak dotąd kary nie dostał. Wiec jak juz to kobitka od ubezpieczeń która mu dyktowała odpowiednie podania bedzie zwracała z własnych.

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 12:42 pm

MOC pisze:ja mam pelna znizke i jako ciezarowego zarejestrowanego i place 400 zl na rok...
A gdzie masz ubezpiecznie ? Jaka stawka wyjsciowa ?

Awatar użytkownika
MOC
Kontaktowanie:

Post autor: MOC » czw mar 04, 2004 1:23 pm

ja jestem ubezpieczony w PZU juz od kilku ladnych lat skladki place 405 zl dokladnie
w tym
5% za kontynuacje
60% za za bezszkodowosc
5% za jednorazowa skladke
MOC&OFFROAD-GOOD IDEA :)21
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4 :)13

Awatar użytkownika
Artur

Post autor: Artur » czw mar 04, 2004 1:37 pm

Krecik pisze:
Artur pisze:
Krecik pisze: Jeszcze mi sie nie zdarzyło zeby przysylając kwitek - przysłali poprawny. Smiesznie, ubezpieczam gazika, ciężarówka (to ważne),
-50 % weteran
-40 % moje wlasne
-5 % kontyunuacja

0% znizek własnych
costam jeszcze

Pozdrawiam
K.
Oj, nie był bym do końca pewien - ty tu nie 'sumujesz zniżek' - czyli nie mam 95% zniżki :)

-------
700zł
-------
420zł
- 5% za kontynuacje
-------
400zł wynik końcowy.

A ograniczenie 'nie mniej niż' 40% stawki nie obejmuje własnie zniżki za weterana szos - ona jest oddzielna i koniec :D Wychodząc z tego załozenia to mniej jak 560zł nie dało by sie zapłacic (40% kwoty wyjsciowej), a jak widac na załączonym obrazku tak nie jest

Nie dokońca jak policzyłeś bo każde np.znizki % odejmuje się od stawki wyjściowej i jeszcze raz powtarzam w PZU stawka wyjciowa wysoka nie 1400 tylko 1700 bodajze i nawet z ich weteranem czy razem z agentem czy sekretarką wychodzi drożej niz w innych firmach normalnie przy 60%

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw mar 04, 2004 1:41 pm

Artur pisze:
krecik pisze: Oj, nie był bym do końca pewien - ty tu nie 'sumujesz zniżek' - czyli nie mam 95% zniżki :)

-------
700zł
-------
420zł
- 5% za kontynuacje
-------
400zł wynik końcowy.

Nie dokońca jak policzyłeś bo każde np.znizki % odejmuje się od stawki wyjściowej i jeszcze raz powtarzam w PZU stawka wyjciowa wysoka nie 1400 tylko 1700 bodajze i nawet z ich weteranem czy razem z agentem czy sekretarką wychodzi drożej niz w innych firmach normalnie przy 60%
NIe, nie odejmuje się od stawki wyjsciowej, tylko liczy sie tak jak pokazałem, niestety. Stawka wyjsciowa wynosi 1400zł, nie 1700 - to jest CIEZAROWKA!!! Jesli sie cos zmieniło, to napewno nie 24 02, moze jakas niespodzianka od 1.03 ?

To wychodzi taniej niz w innych firmach. Poza tym bierz poprawkę na np. +30% za wiek pojazdu u któregos z ubezpieczycieli (nie jestem pewien, chyba warta dawała taki bonus).

Liczyłem na różne strony, nigdzie nie wyszło taniej :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”