Najstarszy GAZ 69 w Polsce
Moderator: Student
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Najstarszy GAZ 69 w Polsce
Zastanawiam się nad rocznikiem najstarszego GAZ-a 69 w Polsce. Miałem trzy - 1970,1957 i (co jest raczej niemożliwe, ale tak miał w dowodzie) 1949. Wyczytałem z książki "Współczesne pojazdy terenowe" z roku 1975, że 69-ka była od roku 1956, czy ktoś może uściślić te dane? Zastanawiam się, skąd wziął się ten rocznik (1949) w dowodzie rejestracyjnym?
1949... możliwosci jest kilka,
1. ktoś w urzędzie kiedys się pomylil
2. były to dokumenty od gaza 67
3.i co było na szeroką skalę stosowane za czasów PRL, samochodom opuszczającym szeregi Ludowego Wojska Polskiego nadawano fikcyjne daty produkcji w celu "dezorientacji" wrogiego wywiadu:) , co było całkiem logiczne bo po dacie produkci i opuszczeniu szeregów armii można było ustalić co ile wymienia sie sprzęt i na jaki i jakie ilości pozostaja w słuzbie:), bardzo często za date produkcji podawano date "wyjscia do cywila" i bardzo często jest to śmieszna data 01.01 19..r
niektóre auta były bardzo postarzane inne zaś znacznie odmłodzone
1. ktoś w urzędzie kiedys się pomylil
2. były to dokumenty od gaza 67
3.i co było na szeroką skalę stosowane za czasów PRL, samochodom opuszczającym szeregi Ludowego Wojska Polskiego nadawano fikcyjne daty produkcji w celu "dezorientacji" wrogiego wywiadu:) , co było całkiem logiczne bo po dacie produkci i opuszczeniu szeregów armii można było ustalić co ile wymienia sie sprzęt i na jaki i jakie ilości pozostaja w słuzbie:), bardzo często za date produkcji podawano date "wyjscia do cywila" i bardzo często jest to śmieszna data 01.01 19..r

"Jeżdżę z kim chcę"
Re: Najstarszy GAZ 69 w Polsce
Dwa pytania:seba4x4 pisze:(...) Wyczytałem z książki "Współczesne pojazdy terenowe" z roku 1975, (...)
Czy możesz zeskanować okładkę ?
Jak nazywa się autor ?
Z góry dziękuję.
A mój GAZior jest z 1967...... gówniarz, ale swoje lata ma.

JA'JACEK
GAZ 69M 1967r.
GAZ 69M 1967r.
w moim pierwszym gzie w kwitach stoi 01.01.1956.. tyle że w nastepnym dokumencie przekazania pewnej innej instytucji stoi 01.02.1956... skoro został przekazany to pewnie był uzywany a co za tym idzie urodził się przed 1956... Pamiętam na masce miał tłoczony napis GAZ a więc jest prawdopodobne ze to egzemplarz z wczesnych lat produkcji.
Dobrze kombinuję czy farmazonię ?
Dobrze kombinuję czy farmazonię ?
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
taa - przenieśli - ale trudno okreslić dokładną datę - kiedy wyszedł ostatni z gorkowskiego a pierwszy z ulianowa... ponoć przez jakis czas szło równolegle a poza tym początek produkcji w ulianowsku miał napis gaz , gdyż składali maski z zapasu ... także jak to u ruskich - bałagan był.
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
Moja komandorka też ma 1.01 ale 1959
Było kilka zmian w nadwoziach: pierwsze modele do 1957;potem 1957-58; 1959-65; 1966-72 To przybliżone roczniki zmian, bo w 99% zostały one pozacierane w LWP i w cywilu zamianą części, naprawami. Trudno określić więc rok produkcji.
Szary, nie wiem co masz w papierach swojego Gieza ale budę masz właśnie 1957-58

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
a mój Gaz ma w papierach 1954 rok i przypuszczam że nic nie było kombinowane, autko kupiłem z Bazy usług technicznych gdzie było używane jako pomoc techniczna do napraw transportu leśnego. A był tam jeszcze jeden gaz i o rok starszy 1953 rok i miał jeszcze rozrusznik odpalany nogą.
A dane historyczne jakie czytałem to podja tak:
"W 1953 roku zaprezentowano następcę samochodu Gaz 67 - Gaza-a 69, którego produkcję w 1955 roku przekazano do fabryki w Ulianowsku UAZ, Terenowy GAZ-69samochód Gaz 69 a następnie Uaz 69 (wersja 2 drzwiowa) i Uaz 69 (wersja 4 drzwiowa tzw. "komandorka") okazały się doskonałymi samochodami terenowymi produkowanymi przez następne 20 lat , chętnie używane do dzisiaj przez pasjonatów jazdy terenowej."
A dane historyczne jakie czytałem to podja tak:
"W 1953 roku zaprezentowano następcę samochodu Gaz 67 - Gaza-a 69, którego produkcję w 1955 roku przekazano do fabryki w Ulianowsku UAZ, Terenowy GAZ-69samochód Gaz 69 a następnie Uaz 69 (wersja 2 drzwiowa) i Uaz 69 (wersja 4 drzwiowa tzw. "komandorka") okazały się doskonałymi samochodami terenowymi produkowanymi przez następne 20 lat , chętnie używane do dzisiaj przez pasjonatów jazdy terenowej."
Gazy 69
w papierach mam 1956 a bude mogli założyć nowszą , podczas jakiegoś remontu- akurat z lat 1957-58 w którymś z WZM-otów, po takich remontach na tylnej burcie był bity numer i ta buda takowy posiada.Piter69A pisze:Moja komandorka też ma 1.01 ale 1959Było kilka zmian w nadwoziach: pierwsze modele do 1957;potem 1957-58; 1959-65; 1966-72 To przybliżone roczniki zmian, bo w 99% zostały one pozacierane w LWP i w cywilu zamianą części, naprawami. Trudno określić więc rok produkcji.
Także nie rzuciłeś światła większego w temacie okreslenia wieku mojego gza idealnego...

8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl
www.szary-racing.pl
z okresleniem wieku jest w takich sprzetach ciężko jest... moj ma papier 01-01-1971 ale silnik miał dolniak 2120, wcześniej właścicielem mojego gaziora był jakiś wojskowy co w "składnicach" szefem był, gazik ma instalację elektryczną nowszego uaza lampy przód i tył tez i mosty tez uazowe nowszej wersji( amorki teleskopowe)Wiem ,że był tak zmotany w wojsku specjalnie dla tego człowieka, więc prawdziwego wieku nigdy się nie dowiem zapewne
Tak jak koledzy piszą auta często przechodziły naprawy głowne, gdzie w rzeczywistosści z auta zostawały tylko nr. Chyba najbardziej wiarygodny wiek maja auta zakupione ze służb cywilnych, jak i tzw. "zasoby nienaruszalne" reszta aut to wielka niewiadoma...

Tak jak koledzy piszą auta często przechodziły naprawy głowne, gdzie w rzeczywistosści z auta zostawały tylko nr. Chyba najbardziej wiarygodny wiek maja auta zakupione ze służb cywilnych, jak i tzw. "zasoby nienaruszalne" reszta aut to wielka niewiadoma...
"Jeżdżę z kim chcę"
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Mój z 1957 miał nożny rozrusznik, silnik dolniak 2430 cm3, filtr oleju niewymienny z funkcją "rozcierania osadu" uruchamiany z pedału sprzęgła, górny filtr oleju z wkładem papierowym (na wężach), napis GAZ na masce i oryginalny składany na bagażniku stelaż dachu i etykietkę fabryczną, nie z zakładów naprawczych. Ten z roku 1949 był niestety sporo zmotany przez poprzedników z Chełmna (nad Wisłą). Przywrócenie go do oryginału graniczyło z niemożliwością 

u mnie na tym gaziku który jeszcze żyje i na szczęście ma się dobrze jest gaz na masce rozrusznik "nowoczesny" a w papierach 15.06.1968 ... to była mobilna ładowalnia akumulatorów.
znajomy ma ZNa 100% oryginał 71 rok z rozrusznikiem nożnym
znajomy ma ZNa 100% oryginał 71 rok z rozrusznikiem nożnym
uazopatroloroburofordostar do błota
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania
KTM EXC do łamania nóg
gazior do wycieczkowania