Nowy i od razu czegoś chce
Moderator: Student
Nowy i od razu czegoś chce
Witam, jestem nowym użytkownikiem Waszego forum, chociaż tak się nie czuję. Czytam posty od co najmniej 3 lat a zarejestrowałem się niedawno. Nie chcę się podlizywać, ale fachowość wypowiedzi robi na mnie wrażenie, prawie wszystko można znaleźć. No to teraz parę słów o sobie. Historia z Gazem zaczęła się od Pikników Country w Mrągowie w latach 89-91. Ze 2 razy byłem tam swoim Gazolem. Później niestety trzeba było go sprzedać – wytrząchnęło ( w pozytywnym znaczeniu ) dzieci z kobiety. Sami wiecie – Gaz to choroba, nabyłem drugiego, już dojrzawszy do jedynego słusznego hasła „tylko oryginał”. W dowodzie 1968 rok prod., nie zmotany, dolniak i tabliczka Zakład Napraw. Prod. Mech. Rolnych w Żdżarach k. Łodzi. Skończyło się na tym, że od 8 lat stoi w garażu, rama fachowo odrestaurowana, zabezpieczona a reszta w osobnej kupce. Tyle o sobie.
Mam przy okazji 2 pytania:
1. Kilkanaście lat temu nabyłem błotniki przednie i teraz zobaczyłem, że otwory na lampy są innego rozmiaru, niż w tych co mam na aucie (raczej obok). Średnica wewnętrzna na lampę to 21,3 cm a w starych 15,8. Również średnica metalowej ‘puszki’ w błotniku jest o 1 cm szersza. Natomiast cały błotnik jest tej samej długości, również owal rantu błotnika jest taki sam. Czy to są błotniki od np. Gaza 51, Lublina, czy też od 69 ale wcześniejsze.
2. Czy ktoś zna fachowca z okolic Białegostoku od artystycznego wyspawania budy i składania Gaza (na razie nie mam dostępu do forum regionalnego i nie mogę tam zadać pytania).
Pozdrawiam
Mam przy okazji 2 pytania:
1. Kilkanaście lat temu nabyłem błotniki przednie i teraz zobaczyłem, że otwory na lampy są innego rozmiaru, niż w tych co mam na aucie (raczej obok). Średnica wewnętrzna na lampę to 21,3 cm a w starych 15,8. Również średnica metalowej ‘puszki’ w błotniku jest o 1 cm szersza. Natomiast cały błotnik jest tej samej długości, również owal rantu błotnika jest taki sam. Czy to są błotniki od np. Gaza 51, Lublina, czy też od 69 ale wcześniejsze.
2. Czy ktoś zna fachowca z okolic Białegostoku od artystycznego wyspawania budy i składania Gaza (na razie nie mam dostępu do forum regionalnego i nie mogę tam zadać pytania).
Pozdrawiam
------------------------------------
GAZ 69-1967 RS/M1, Ford Prefect-1947
aaa witamy witamy
!!
kolejny miłośnik oryginałów
bardzo dobrze
!!
co do Twojego pytania odnośnie błotników to temat był już poruszany na tym forum ( trzeba poszukać ) a z tego co pamiętam to były błotniki z faktycznie dwoma różnymi otworami pod lampy.... jedne większe ( srednicy nie pamiętam ) pasowały tam lampy od Żuka ( całe z garnakmi ) i mniejsze gdzie pasowały tylko oryginalne rosyjskie gazowe lampy.... ja niestety mam te pierwsze nad czym ubolewam ale z drugiej strony to H4

kolejny miłośnik oryginałów

co do Twojego pytania odnośnie błotników to temat był już poruszany na tym forum ( trzeba poszukać ) a z tego co pamiętam to były błotniki z faktycznie dwoma różnymi otworami pod lampy.... jedne większe ( srednicy nie pamiętam ) pasowały tam lampy od Żuka ( całe z garnakmi ) i mniejsze gdzie pasowały tylko oryginalne rosyjskie gazowe lampy.... ja niestety mam te pierwsze nad czym ubolewam ale z drugiej strony to H4

Gaz do końca-mojego albo jego
Gaz 69 dolniak prawie oryginał
Gaz 69 Wołga zmota
Gaz 69 Wołga zmota
- wladimir.r
- Kontaktowanie:
Eeeeejże .... ja się troche nakombinowałem żeby taki patent uskutecznić i ni chu chu ... wkłady żukowskie mają większą średnice od oryginalnych rosyjskich wkładów ..... ale skoro tobie się udało towladimir.r pisze: Ja w te mniejsze wsadziłem wkłady Żukiety i też mam H4

Gaz do końca-mojego albo jego
Gaz 69 Wołga zmota
Gaz 69 Wołga zmota
Błotniki a więc i lampy występują w 2 rodzajach:
- starsze, fabrycznie w GAZach 69 do ok '69 roku. Oryginalne lampy bardzo trudno znaleźć. Lampy montowane były też do GAZa 51/63, BTR-40. Da się zamontować garnki i reflektory od Żuka ale to całkiem inne lampy.
- nowsze, fabrycznie w GAZach 69 po ok. '69 roku, lub montowane jako części zamienne w dowolnych rocznikach. Lampy do takich błotników montowane były (i są nadal) do UAZa, ZIŁa, ATSa, GAZa 66. Dostepne w sklepach.
Reflektory Radzieckie są wymienne w obu rodzajach lamp radzieckich
.
Same reflektory radzieckie też występują co najmniej w 4 wersjach
- starsze, fabrycznie w GAZach 69 do ok '69 roku. Oryginalne lampy bardzo trudno znaleźć. Lampy montowane były też do GAZa 51/63, BTR-40. Da się zamontować garnki i reflektory od Żuka ale to całkiem inne lampy.
- nowsze, fabrycznie w GAZach 69 po ok. '69 roku, lub montowane jako części zamienne w dowolnych rocznikach. Lampy do takich błotników montowane były (i są nadal) do UAZa, ZIŁa, ATSa, GAZa 66. Dostepne w sklepach.
Reflektory Radzieckie są wymienne w obu rodzajach lamp radzieckich

Same reflektory radzieckie też występują co najmniej w 4 wersjach

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
Dzięki za miłe przyjęcie. Sam już nie wiem, czy u mnie zmota z lampami. W garnkach mam 3 sprężyny - czyżby takie były w tamtych latach? Jeszcze dodam, że jeden błotnik mam metalowy a drugi z laminatu i to nie do odróżnienia z oryginałem, wykonanie jak fabryczne. Gdyby nie otarcia i naderwanie oraz chęć żółtych tablic, to bym go nie zmieniał. I jeszcze jedno. Zmieniając wkład reflektora w Nivie okazało się, że idealnie pasuje do garnka z moich nieszczęsnych błotników Gazowskich. Może to być tańsza alternatywa do naszych Gazoli, no i H4. Tyle, że sdiełano w Rosii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
------------------------------------
Same reflektory miały te same gabaryty i są zamienne. Garnki i ramki zewnętrzne jedynie są inne w tych 2 wersjach lamp. Te po '69r. mają mniejsza zewmętrzną średnicę garnka i ramki zewnetrznej oraz inny rozstaw śrub mocującychMag69 pisze:Do 69 roku reflektor FG2 -mały, na żarówki z kołnierzem
po 69 , FG 122 - większy, żarówka " bańka" standardowa
oznaczenia są widoczne na szkłach

Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)