Jestem w trakcie remontu dolniaka do Gaza i napotkałem pewien problem.
Mam nowe tłoki ze sworzniami, ale okazało się, że te sworznie są pordzewiałe. Miałem pod ręką sworznie tłokowe od żuka i wszystkie wymiary się zgadzają. Na tłokach mam kolorowe oznaczenia pasowania tłok-sworzeń. 3xżółty i 1xzielony.
Żuk ma sworznie podzielone na 4 grupy wymiarowe:
czerwony 21,9900 - 21,9925
żółty 21,9925 - 21,9950
zielony 21,9950 - 21,9975
biały 21,9975 - 22,0000
Ale jak na złość nigdzie nie mogę dostać nowych sworzni oznaczonych żółtym kolorem. Dostępne są tylko zielone.
Czy mogę założyć do tłoka z żółtym oznaczeniem sworzeń z zielonym kolorem? Wiem, że powinno się parować kolorami.
Bo tłoka raczej nie poprawię na zielone pasowanie, bo nie mam takich możliwości sprzętowych. W sumie to niewielka różnica (max. 0,0050mm), ale czy będzie to miało wpływ na pracę silnika? Czy raczej szukać żółtych sworzni?
Aha, całe moje myślenie opiera się na założeniu, że grupy wymiarowe sworznia w żuku i w gazie są takie same i oznaczone tymi samymi kolorami.
I ostatnie pytanie: jak 20lat temu selekcjonowano sworznie na te 4 grupy wymiarowe? Jakich przyrządów używano do mierzenia z taką dokładnością?
Sworznie tłokowe
Moderator: Student
Re: Sworznie tłokowe
Witam ! Moge się mylić ale z tego co pamiętam to :Każda instrukcja zaleca kojarzenia tłoka ze sworzniem wg grup oznaczonych tym samym kolorem .Jest to związane z tym że w tamtych nieodległych czasach , wykonanie otworu w tłoku było bardziej skomplikowane i do otworu były dopasowywane sworznie które można było wykonywać z większą dokładnością . Ta tolerancja (do trzeciego miejsca po przecinku)związana była z rozszerzalnością cieplną i rodzajem stopu odlewniczego , ale to co w książkach to czysta teoria .Myślę że spokojnie możesz spasować te zielone sworznie z żółtymi tłokami . Tulejce korbowodu nie zrobi to żadnej różnicy a tłok mocniej zaciśnie .Ale moge się mylić
.

A jaki robisz silnik 2400 czy 2120 bo sowiety mają inne tolerancje !
2400