wysoka temperatura silnika
Moderator: Student
wysoka temperatura silnika
Witam, mam maly problem z moim gazikiem. Po dluzszej jezdzie ze stala predkoscia ok. 70 km/h temperatura wody dochodzi do 100 stopni. W gaziku jest silnik od zukiety. Na 90% uszczelka pod glowica jest ok. Termostat jest wyjety, a on dalej sie tak grzeje. Moze ktos mial cos podobnego?
Mam jeszcze jedno pytanie, bo podejrzewam, ze to moze byc przyczyna. Wyjscie wody z silnika - gumowe kolanko, ktore wchodzi na obudowe termostatu jest wyzej od chlodnicy, czy przez to moze przelewac wode przelewem i przez to moze miec za malo wody w ukladzie chlodzenia?
Pozdrawiam
Mam jeszcze jedno pytanie, bo podejrzewam, ze to moze byc przyczyna. Wyjscie wody z silnika - gumowe kolanko, ktore wchodzi na obudowe termostatu jest wyzej od chlodnicy, czy przez to moze przelewac wode przelewem i przez to moze miec za malo wody w ukladzie chlodzenia?
Pozdrawiam
To ze gumowy waz wyzej napewno nie stanowi problemu. Woda do silnika pobierana jest przez pompe od dolu chlodnicy a nie od gory.
Co nalezy sprawdzic najpierw.
- Czy zaluzja przed chlodnica jest otwarta (pozdrowienia dla Climbera
)
- Jezdzisz na gazie?
- Ustawienie zaplonu.
- Sklad mieszanki gaznik.
- Chlodnica jeszcze dziala? Moze zapchana blotem?
Co nalezy sprawdzic najpierw.
- Czy zaluzja przed chlodnica jest otwarta (pozdrowienia dla Climbera

- Jezdzisz na gazie?
- Ustawienie zaplonu.
- Sklad mieszanki gaznik.
- Chlodnica jeszcze dziala? Moze zapchana blotem?
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
Na gazie silniki grzeja sie duzo bardzij niz na benzynie. Jeszcze jak do tego masz zaplon zle ustawiony to zaczyna sie masakra temperaturowa. Tak jak Ci pisal slaw211 spusc wode z chlodnicy i silnika. Najlepiej wyjmij chlodnice i przeplukaj woda. Wpuszczaj wode na dole a gora niech wylatuje. Zobaczysz co bedzie z niej wylatywac. Jak totalny syf no to mozesz zaryzykowac jeszcze jakis srodek do plukania ukladu chlodzenia.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
--------------------Ewelina pisze:zobacze zaplon, a do chlodnicy naleje kreta moze cos da![]()
ale jest to dziwne ze po przejechaniu jakis 30 kilometrow sie to dzieje
Tylko nie zaladuj tego kreta do plaszcza wodnego w silniku...
...bo pozegnasz sie z aluminiowa glowica...
UAZ 469B S-21 + LPG UAZ 315126 2.4 MB
K- 750
Daihatsu Feroza 1.6 16V
Defender 90 300Tdi
K- 750
Daihatsu Feroza 1.6 16V
Defender 90 300Tdi
tak jak koledzy radza, sprawdzic pompe to po pierwsze primo
po drugie primo odkamienic i odszlamic chlodnice, ja uzywalem descalex w rozcienczeniu z woda, zalewasz chlodnice czekasz dzien i jest jak nowa
problem pojawia sie gdy jest to stara zarosnieta chlodnica, gdyz zawsze moze sie zdarzyc ze zacznie ciec... Ale po mojemu to i tak lepiej bo kupisz nowa i zapomnijsz o problemie 

po drugie primo odkamienic i odszlamic chlodnice, ja uzywalem descalex w rozcienczeniu z woda, zalewasz chlodnice czekasz dzien i jest jak nowa

MOC&OFFROAD-GOOD IDEA 
CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

CHYBA UAZ V8 6.2
PREZES KLUBU NOCNYCH KASZTANIARZY 4x4

"Ocet siedmiu złodziei"-dawniej najtańsza wódka,była taka z czerwona kartką do rozpijania klasy robotniczo-chłopskiej.
W ramach obowiazkowego stawiania to bym sie wywiązał chętnie,jeno bogi do Kraka to mnie noszą nader rzadko....
W ramach obowiazkowego stawiania to bym sie wywiązał chętnie,jeno bogi do Kraka to mnie noszą nader rzadko....

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
- SebastianS
-
Dziwisz się? Ja na miejscu UAZ-a tez bym coraz ładniej wyglądał="klusownikHa, to musze chyba spiknac Cie z moja dziewuszka....
Odkad kupila UAZa nie daje sie spod niego wyciagnac...
Ale przyznaje...UAZ wyglada coraz ladniej....

A tak poważnie - podstawowe pytanie: Ewelina, czy te 100 stopni to stwierdzasz po wskazaniach wskaźnika, czy po gotowaniu się wody? Piszesz, że termostatu nie ma, więc może dopiero po 30 km autko Ci się porządnie nagrzewa, a wskaźnik/czujnik kiwają o 10-15 stopni