Dolniak 2400cm3 luzy zaworowe
Moderator: Student
Dolniak 2400cm3 luzy zaworowe
Szukałem w literaturze, ale znalazłem sprzeczne informacje. Jaki powinien być luz zaworowy dla dużego dolniaka (2400cm3)? Jest jakaś różnica między zwykłym dolniakiem a tym dużym?
W jednej instrukcji znalazłem 0,23 ssące i 0,28 wydechowe, natomiast w innej piszą 0,35 dla wszystkich zaworów. Wszystkie dane dla zimnego silnika.
To jak to w końcu jest?
W jednej instrukcji znalazłem 0,23 ssące i 0,28 wydechowe, natomiast w innej piszą 0,35 dla wszystkich zaworów. Wszystkie dane dla zimnego silnika.
To jak to w końcu jest?
Re: Dolniak 2400cm3 luzy zaworowe
Ze starych czasów, jak jeszcze jeździłem Gazikiem - ustawiałem 0,23 / 0,28 (teoretycznie, bo miałem szczelinomierz z max. dokładnością 0,05). Generalnie luzy ok. 0,3 wydech i 0,25 ssący sprawdzały się wystarczająco - nigdy nie miałem problemów z serduszkiem. A, i jeszcze jedno: warto sprawdzać luzy raczej często - zdarzała mi się konieczność regulacji częściej nawet, niż co ok. 5 tys. km.
pzdr.
pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
Heh...Mój Gazik od renowacji tyle nie przejechał, więc myślę, że jak mu raz ustawię to na trochę wystarczy... Jak czytałem procedurę regulacji zaworów w silniku zamontowanym w aucie, to mnie trochę osłabiało...Pół auta trzeba rozebrać, żeby się tam dostać... A teraz póki silnik na stole, to bez problemu ustawi się zawory. Tak przy okazji, nie macie może jakichś instrukcji, opisów gaźnika K124?Marek pisze:zdarzała mi się konieczność regulacji częściej nawet, niż co ok. 5 tys. km.
Jakie pół autaDziku2 pisze:[...]...Pół auta trzeba rozebrać, żeby się tam dostać... [...]

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
A no bo ja czytałem wersję oficjalną.
Najbardziej rozbawił mnie tekst: jeśli mechanik jest doświadczony to nie musi ściągać kolektora...czy coś w ten deseń... 

W gazie to jeszcze pół biedy z regulacją zaworów. Można zdjąć skrzela, fartuch, koło... nawet kolektor. W warszawie/ pobiedzie to musiała być dopiero przednia zabawa... 

Gaz 69M (E) 1972r.
Lusterka przy Warszawie były pomocne do regulacji zaworów.
Land Cruiser HZJ-73
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)
GAZ 69A (2,4TD-nie oryginał)
GAZ 69M (2,4-oryginał)